Aktuelt / CARE forbereder nødhjelp til fordrevne fra Mosul

CARE forbereder nødhjelp til fordrevne fra Mosul

CARE er bekymret for sikkerheten til sivilbefolkningen i Nord-Irak.
bersivecamp_waterandsanitation6.jpg
Barn henter vann i Belsive camp i Nord-Irak. Foto: CARE/Malgorzata Markert

Dohuk, Nord-Irak 15.oktober 2016: CARE og andre hjelpeorganisasjoner forbereder seg på store folkeforflytninger og humanitære behov som følge av den forestående militæroperasjonen mot den IS-kontrollerte byen Mosul i nord-Irak.

Opptil 1,5 millioner mennesker kan bli drevet på flukt som følge av økt vold og mangel på forsyninger. Av dem er over 46.000 gravide og ammende kvinner. Mange vil måtte flykte til fots i dagevis under ekstremt farlige forhold.

-Vi vet ikke hvor mange som vil bli nødt til å flykte eller hvor raskt det vil skje, men de humanitære konsekvensene vil bli enorme. Vi er veldig bekymret over sikkerheten til sivilbefolkningen, hvorav de fleste er kvinner og barn – og ikke minst tenker vi på situasjonen til gravide og ammende mødre. Både de og barna har særlige behov for næring og medisinsk oppfølging, sier Gry Larsen, generalsekretær i CARE.

 -Det er vanskelig å forestille seg de fysiske og psykiske påkjenningene for gravide og ammende kvinner som blir tvunget til å gå i flere dager for å nå sikkerhet, sier Larsen. I tillegg til mat, vann, husly, helsetjenester og andre umiddelbare behov, vil mange trenge psykologisk støtte etter traumene de har gjennomlevd over flere år, påpeker hun.

CARE er til stede i Nord-Irak og har de siste månedene gjort forberedelser for raskt å kunne gi nødhjelp til fordrevne fra Mosul ved å forhåndsplassere forsyninger, deriblant utstyr og næringstilskudd til mødrehelseklinikker.

- Vi er nødt til å reagere raskt når folk begynner å komme ut gjennom frontlinjen rundt Mosul. Vi vet fra erfaring at gode forberedelser bidrar til å redde flere liv og redusere lidelser, men vi trenger mer finansiering for å kunne dekke alle behovene, sier Larsen.

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon