Aktuelt / Nesten fire år med konflikt har ført til katastrofal matsituasjon i Jemen

Nesten fire år med konflikt har ført til katastrofal matsituasjon i Jemen

Etter nesten fire år med brutal konflikt er nå landet på bristepunktet.
Johan Mooij, CAREs landdirektør i Jemen. Foto: Abdulhakim Al-Ansi.

6. desember 2018: Lommer av hungersnød i deler av Jemen og ekstrem matusikkerhet blant flertallet av befolkningen krever at hjelpetiltak raskt blir tilført mer midler for å unngå at katastrofen i landet forverres ytterligere. Etter nesten fire år med brutal konflikt er nå landet på bristepunktet.

– Dagens rapport bør være en vekker for hele verden, sier Johan Mooij, CAREs landdirektør i Jemen.

– Nesten en kvart million mennesker ville umiddelbart opplevd hungersnød og utrolige 20 millioner mennesker ville ikke hatt nok å spise uten humanitær assistanse – alt på grunn av en menneskeskapt krise. Tragedien her blir verre for hver dag, og tøyer strikken for hva CARE og andre humanitære organisasjoner kan gjøre for å lindre lidelsene og forhindre flere dødsfall.

Ifølge en IPC-rapport (Integrated Phase Classification) som publisert i dag lever 240.000 mennesker under forhold som ligner hungersnød i Jemen. Over 70 prosent av befolkningen – 20 millioner mennesker – lider under akutt matusikkerhet. 9,8 millioner mennesker trenger umiddelbar hjelp.

– Områdene som opplever denne katastrofale matusikkerheten er de samme områdene som er hardest rammet av konflikt og kamper. Vi vet for eksempel at Hodeidah- og Sa’ada-guvernoratene har hatt flest luft- og bakkeangrep, og det er her matsituasjonen er mest kritisk. Dette er den tydeligste linken mellom krig og sult i Jemen.

Hjelpearbeidere i førstelinjen i Jemen har vært vitne til alvorlig feilernæring, sult og matusikkerhet i flere måneder.

– Et stort flertall av hjelpearbeiderne er jemenitter, og i løpet av de fire siste årene har de vært vitne til at deres eget folk sulter til døde. Dette kommer i tillegg til den ekstremt vanskelige situasjonen de selv opplever.

Det er ofte jenter og kvinner som rammes hardest av matusikkerhet, blant annet ved at de gir fra seg mat for at andre familiemedlemmer skal få spise. Fordi stadig flere menn blir drept i den pågående konflikten øker også antallet familier med kvinner som hovedforsørgere.

Mange kvinner har fortalt CARE-ansatte at galopperende matpriser og usikkerhet har ført til at familiene deres går flere dager uten å spise. Det er nå omtrent 1,1 millioner gravide eller ammende kvinner og 1,8 millioner barn som er akutt feilernært i landet, inkludert 400.000 barn under fem år som lider av akutt feilernæring.

– Det er ingen tvil om at folk ville dødd raskere og i mye større antall uten humanitær hjelp. Hjelpeorganisasjoner i Jemen gjør en enormt viktig jobb under nesten umulige forhold for å få hjelpen ut til millioner av mennesker. CARE hjelper mer enn en million mennesker i måneden og er villige og i stand til å hjelpe flere hvis midlene er tilgjengelig, sier Mooij.

IPC-rapporten sammenfaller også med FNs hittil største anmodning til et enkelt land, hvor de ber om fire milliarder dollar til å hjelpe Jemens befolkning. I tillegg ber CARE om 20 millioner dollar til å skalere opp matassistanse og annen humanitær assistanse. Gjennom kontantoverføringer og kuponger støtter CARE de mest sårbare menneskene i Jemen med å møte sine grunnleggende behov. CARE distribuerer også mat direkte, i samarbeid med Verdens matvareprogram (WFP) i områder nord og sør i Jemen.

Byrden på Jemens befolkning er nådeløs. Hjelpeorganisasjoner forsøker desperat å fylle hullene, men kan ikke løse problemene.

– Vi må aldri glemme at humanitær hjelp er en kortsiktig løsning. Den eneste måten å få slutt på lidelsene til befolkningen i Jemen på er å få en slutt på konflikten. Partene i konflikten må gå inn i fredsprosessen som nå pågår i Sverige i god tro. Sult og hungersnød i Jemen blir skapt av krig og kan bare stoppes hvis krigen tar slutt.

CARE har jobbet i Jemen siden 1992 med styrking av kvinner og ungdom, forebygging av kjønnsbasert vold, sosial inkludering, vannforsyning, styrking av sivilsamfunn, godt styresett og humanitær assistanse. CARE Jemen har til sammen 255 ansatte, både internasjonale og lokale.

Kontakt:

Alexandra Hilliard, kommunikasjons- og informasjonskoordinator i CARE Jemen (base i Amman)

Epost: alexandra.hilliard@care.org

Tlf: +962 797 197 935 (Jordan – samtaler) / +44 951 727 473 (UK – kun WhatsApp)

Skype: alex-hilliard

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon