Aktuelt / Luftangrep i Hodeidah kan eskalere konflikten på nytt i viktig havneby

Luftangrep i Hodeidah kan eskalere konflikten på nytt i viktig havneby

Minst 20 er drept, inkludert medisinsk personell.
hodeida.jpg

03.08.2018: Nesten to måneder etter at offensiven mot den jemenittiske havnebyen Hodeidah begynte, ble et fiskemarked og inngangen til et sykehus bombet i går kveld. Opp mot 70 mennesker ble såret og minst 20 ble drept, inkludert medisinsk personell.

– Vi er svært bekymret for at kampene skal trappes opp ytterligere. Disse angrene kom bokstavelig talt ut av det blå og har truffet mennesker som allerede er i en svært sårbar humanitær situasjon. Pausen fra kampene ga befolkningen mulighet til å puste igjen, og vi hadde håpet at det ville føre til reelle fredssamtaler, sier Jolien Veldwijk, CARE Internationals assisterende landdirektør i Jemen.

Ifølge estimater fra FN har 450.000 mennesker allerede måttet flykte fra Hodeidah de seneste ukene. CARE er svært bekymret for at gårsdagens angrep fører til at enda flere må flykte fra sine hjem og foreta farlige reiser i landet for å finne en trygg havn.

Havnebyen Hodeidah er også en svært viktig livline for sårt tiltrengte matforsyninger i landet.

– Luftangrep har allerede ødelagt mye av vannforsyningen og sanitære fasiliteter, og nye skader risikerer at det blir nye utbrudd av sykdommer som kolera. Vi er også bekymret for at stadig flere skal bli rammet av sult. Vi tenker stadig at det ikke kan bli verre, men dessverre tar vi feil, sier Jolien Veldwijk.

Mer enn 10.000 mennesker har allerede mistet livet i borgerkrigen i Jemen, som har vart i over tre år og kalles «verdens verste humanitære krise» av FN. Over 22 millioner mennesker trenger humanitær hjelp og beskyttelse og mer enn 8 millioner mennesker risikerer å bli rammet av sult.

– Befolkningen i Jemen har opplevd utenkelige lidelser i løpet av denne krigen. Sykdommer, sult og flukt har rammet befolkningen ekstremt hardt, og CARE oppfordrer alle parter sterkt til å avstå fra ytterligere voldsbruk, sier Veldwijk.

CARE jobber i Hodeidah-området med å støtte befolkningen med tilgang til rent vann og økt matsikkerhet. CARE har jobbet i Jemen siden 1992 og er en av få internasjonale hjelpeorganisasjoner som fortsatt leverer humanitær hjelp under ekstremt vanskelige forhold. CARE fokuserer på at mennesker i de hardest rammede og vanskeligst tilgjengelige områdene skal få tilgang til nødhjelp som dekker deres grunnleggende behov.

 

For intervju, kontakt:

Alexandra Hilliard,

CARE International i Jemen

E-post: alexandra.hilliard@care.org

 

For mer informasjon, kontakt:

Anders Sætra,

Kommunikasjonsrådgiver, CARE Norge

Mob: 480 484 58

E-post: anders.saetra@care.no 

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon