Aktuelt / Situasjonen i Øst-Ghouta er mer kritisk enn noensinne

Situasjonen i Øst-Ghouta er mer kritisk enn noensinne

Humanitære organisasjoner har stoppet distribusjon av livreddende hjelp til tusener av mennesker i Øst-Ghouta etter den kraftige bombingen av området nær Damaskus. Sivile og hjelpearbeidere er blitt tvunget til å søke tilflukt.
Foto: Syrian American Medical Society.

– Situasjonen i Øst-Ghouta er mer kritisk enn noensinne. Folk har stått imot i årevis, men nå er de i ferd med å miste håpet om overlevelse. I motsetning til tidligere luftangrep har ødeleggelsene nådd alle områder denne gangen. Det er ingen steder for folk å søke tilflukt – ingen beskyttelse, ingen trygghet, sier Hanaa*, som jobber i Øst-Ghouta med en lokal organisasjon støttet av CARE.

En annen syrisk organisasjon aktiv i området beskrev situasjonen som den verste siden begynnelsen av beleiringen.

– Angrepene retter seg mot tett befolkede områder. Alle viktige bygninger angripes, inkludert bakerier, markeder, medisinske fasiliteter og sivil infrastruktur, sier Saleh*, som jobber for organisasjonen.

En medisinsk arbeider som jobbet for en tredje organisasjon mistet livet i et luftangrep som rammet sykehuset organisasjonen driver i området.

Siden søndag 18. februar er mer enn 300 mennesker blitt drept av syriske myndighetsstyrker og allierte styrker i Øst-Ghouta. Mer enn 20 helsefasiliteter er blitt bombet. Området er hjem til nesten 400.000 mennesker og har vært beleiret av myndighetsstyrker siden 2012. Skolene har vært stengt i to måneder.

Torsdag 22. februar gikk flere medisinske og humanitære organisasjoner, blant dem CARE, sammen for å be FNs sikkerhetsråd stemme for en umiddelbar og 30 dager lang våpenhvile, slik at organisasjonene kan nå fram med livsviktig nødhjelp.  

– Den ekstreme eskaleringen av volden har gjort det umulig for humanitære organisasjoner å nå fram til hundretusener av sårbare sivile som er fanget i området. Sivile mangler mat og medisiner og risikerer sult og død. Hvis det ikke oppnås en våpenhvile nå vil vi stå overfor en humanitær katastrofe, sier Wouter Schaap, CARE’s landdirektør i Syria.

Dr. Hamza, en lege som jobber for Syrian American Medical Society (SAMS) i Øst-Ghouta, beskriver en situasjon der sivile er innestengt i kjellere, livredde for å bli bombet fra lufta. På grunn av at befolkningen ikke har tilgang på tilstrekkelig legehjelp brer sykdommer stadig mer om seg. 

– Situasjonen i Ghouta er katastrofal. Det er så mange mennesker som blir drept at vi ikke lenger klarer å holde tellingen, sier han. 

* Navn er blitt endret for å beskytte folks identitet. 

Flere måter å bidra på


Her er vi


Vi er til stede i 90 land, mens CARE Norge har et
spesielt ansvar for ni.

DR Kongo | Myanmar | Tanzania | Rwanda | Burundi | Niger | Mali | Afghanistan | Syria

Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon