Aktuelt / Brutal situasjon for kvinner og barn i Bangladesh: – Kan eskalere

Brutal situasjon for kvinner og barn i Bangladesh: – Kan eskalere

Det er akutt behov for drikkevann, mat, medisinsk hjelp og et trygt sted å sove for over 300.000 kvinner og barn som har flyktet fra Myanmar til Bangladesh.
Rundt 80 prosent av flyktningene som har kommet til Bangladesh, er kvinner og barn. Foto: Kathleen Prior/CARE

Slik kan du bidra: Vipps til 2468 (CARE Norge), send SMS "CARE HJELP" til 2468 (200 kroner) eller gi her.

– Jeg har jobbet med flyktninger over hele verden i over 20 år, og dette er noe av det verste jeg har sett, sier Zia Choudhury, landdirektør for CARE i Bangladesh.

Den siste måneden har over 436.000 mennesker flyktet til delstaten Cox’ Bazar i Bangladesh fra den eskalerende volden i delstaten Rakhine, nord i Myanmar. De fleste av flyktningene, rundt 80 prosent, er kvinner, barn og babyer. Svært mange måtte flykte uten å ta med seg noe. 

Gravide måtte flykte

– Vi har snakket med flere titalls kvinner som er traumatisert av opplevelsene de har vært gjennom de siste ukene og månedene. Mange har gått barbent i dagevis, over jorder, gjennom jungel og krysset elver. Jeg har også snakket med kvinner som har gjennomført denne flukten mens de har vært gravide eller båret små barn, sier Choudhury.
 

– Kvinner og barn trenger hjelp umiddelbart slik at de kan komme seg etter den fryktelige flukten fra Myanmar og leve i verdighet på disse ekstremt overfylte og kaotiske stedene hvor de har søkt tilflukt, sier han. 

"Over tusen barn har flyktet uten foreldrene sine. Jeg møtte en gutt på 3-4 år som sto midt i en sølepytt. Han skalv av feber og gråt stille. Han visste ikke hvor moren var."         –Zia Choudhury, CARE Bangladesh

CARE har gjennomført en analyse av leiren Balukhali i Cox’s Bazar. Her har kvinnene verken tilgang til privatliv, et trygt sted å sove, gode nok sanitærforhold eller psykososial støtte. I tillegg har mange av dem ikke nok midler til å sørge for at barna deres får mat, og de bekymrer seg for barnas mentale og psykiske helse. Mange barn lider etter å ha vært gjennom traumatiske opplevelser, og de har pådratt seg hudsykdommer, diaré og feber.  

Ikke nok toaletter

I enkelte leire er det rundt 6.000 mennesker som deler på tre latriner, og folk må stå i kø i gjennomsnitt to timer for å få bruke dem, ifølge CAREs analyse.

– Kvinner venter ofte til etter det er blitt mørkt før de går på do, og de går i grupper for å føle seg tryggere. Når gravide, ammende og menstruerende kvinner ikke har tilgang på baderom og dusj, er de utsatt for komplikasjoner og alvorlige sykdommer, sier Choudhury.

– Jeg frykter at forholdene ligger perfekt til rette for en epidemi, legger han til. 

Skalerer opp

CARE har jobbet i Bangladesh siden 1949 og har lang erfaring med humanitære katastrofer. I mange år har bistandsorganisasjonen jobbet med blant annet matsikkerhet og kvinners rettigheter i Cox’s Bazar, hvor de fleste av flyktningene nå har søkt ly. De siste fem årene har CARE Bangladesh gitt mer enn 450.000 mennesker livreddende hjelp.

CARE skalerer nå opp sin nødhjelpsrespons for å dele ut mat og byggematerialer, samt behandle akutt underernæring og starte mobile helseklinikker for kvinner og barn.

Slik kan du bidra: Vipps til 2468 (CARE Norge), send SMS "CARE HJELP" til 2468 (200 kroner) eller gi her.

Det er svært uhygieniske forhold i de overfylte flyktningleirene i Bangladesh. CAREs landdirektør frykter at forholdene ligger perfekt til rette for at en epidemi bryter ut. Foto: Kathleen Prior/CARE
Det er svært uhygieniske forhold i de overfylte flyktningleirene i Bangladesh. CAREs landdirektør frykter at forholdene ligger perfekt til rette for at en epidemi bryter ut. Foto: Kathleen Prior/CARE

Flere måter å bidra på


Her er vi


Vi er til stede i 90 land, mens CARE Norge har et
spesielt ansvar for ni.

DR Kongo | Myanmar | Tanzania | Rwanda | Burundi | Niger | Mali | Afghanistan | Syria

Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon