Aktuelt / Ett minutt kan snu livet opp ned

Ett minutt kan snu livet opp ned

Jordskjelvet som rammet Ecuador i april er det kraftigste de har opplevd siden 1987. I nord-vest ble over 1100 byggninger lagt i ruiner. Nå må seks år gamle Tatiana bo i telt med sin familie.
ecuadorearthquake_jama_april2016_nt5.jpg
Tatiana sammen med familien sin i Ecuador

Det er en lørdag i april, Tatiana har forberedt seg på denne dagen i flere uker. I dag skal hun bli døpt.  Hun gleder seg til høytidelig middag med sine foreldre, søsken og slektninger som har vært planlagt i lang tid. Dagen kommer til å sette store spor i livet hennes, men for en helt annen grunn enn dåpen. Mens familien gjør seg klar til den store dagen begynner plutselig veggene å riste. Tatianas far tar tak i hånden hennes og trekker henne ned mot bakken. 

- Jeg visste ikke hva som skjedde. Jeg trodde dette var slutten på verden, sier den seks år gammel jenta.

Tatiana hører boliger kollapse i nabolaget hennes. Utenfor huset raser det elektriske kabler og rør og vann trenger inn i huset til familien på fem. Dette jordskjelvet er det kraftigste Ecuador har opplevd siden 1987. Over 500 mennesker har mistet livet, og mer enn 8000 skadet.

- Vinden som kom gjennom huset vårt hørtes ut som spøkelser, minnes Tatiana.

Når jorden endelig roer seg, ser de omfanget av ødeleggelsene. Det er store sprekker i veggene, huset deres er blitt ubeboelig og alle eiendeler er ødelagt. Småbyer nord-vest for Ecuador er særlig berørt av jordskjelvet med over 1100 destruerte boliger og mer enn 23.500 mennesker som bor i selvbygde tilfluktsrom.

Seks år gamle Tatiana bor nå utenfor byen i et provisorisk telt i fjellet sammen med familien sin.
De bygget seg et tak fra grener og plastpresenning. På dagtid går hele familien til det som er igjen av huset for å se hva som fortsatt kan berges.

- Med engang solen går ned, er jeg livredd. Hjemmet mitt har blitt en spøkelsesby. Jeg har sett en mann bære døde kropper. Jeg ønsker ikke å være her lenger , sier Tatiana med tårer i øynene.
 - Da jordskjelvet rammet, fikk jeg utrolig vondt hodet mitt. Jeg har aldri vært så redd. Gudmoren min døde i jordskjelvet. Når jeg tenker på dåpen min i dag så husker jeg hennes død.

De siste dagene har det vært hundrevis av etterskjelv. Det er veldig traumatisk, spesielt for barn.
Barna er redde for å dra tilbake til byene sine fordi de har vært vitne til venner og naboer bli begravd under ruinene.

- Vi har akutt behov for psykososial støtte til barn og unge i regionen, sier Jorge, Tatianas far.
På dagen er det mange barn som drar tilbake til sine tidligere hjem for å hjelpe arbeiderne, fordi de ikke har noen skole å gå til.  Jordskjelvet har ødelagt mer enn 280 utdanningsinstitusjoner. I løpet av de neste ukene planlegger CARE å gi støtte til barn og unge gjennom fritidsaktiviteter og gi psykososial hjelp til å komme seg over sjokket og traumene de har fått av denne av denne hendelsen.
Flere måter å bidra på


Her er vi


Vi er til stede i 90 land, mens CARE Norge har et
spesielt ansvar for ni.

DR Kongo | Myanmar | Tanzania | Rwanda | Burundi | Niger | Mali | Afghanistan | Syria

Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon