Aktuelt / Kvinner hovedfokus i innsatsen for syklonrammede

Kvinner hovedfokus i innsatsen for syklonrammede

Syklonen rammer gravide, ammende mødre, kvinner og barn hardest. Disse gruppene er derfor i fokus for CAREs nødhjelpsinnsats i området. Nye rapporter forteller at så mange som 700 til nå er bekreftet omkommet i Mosambik, Zimbabwe og Malawi.
rs56897_moz2019je1434lpr.jpg
I midten av bildet: Julia Luis (37). Foto: Josh Estey/CARE - 16.03.19.

26.03.19

CARE-ansatte jobber døgnet rundt for å nå frem til de som er vanskeligst å hjelpe. Mange barn har mistet sine foreldre, flere er skadet og alle er sultne. De hardest rammede er gravide, ammende mødre, kvinner og barn. En av våre største bekymringer er at sykdommer fort kan bryte ut, det er derfor viktig å få ut hygienepakker med såpe og vannrensetabletter, forteller CAREs talsperson i Mosambik, Jennifer Bose.

I Malawi har CARE distribuert vann, klortabletter for vann og laget nye midlertidige hjem for opptil 1500 familier, og leder koordineringen i arbeidet i alle leirer for å motvirke kjønnsbasert og seksuell vold. CAREs Regiondirektør i området, Matthew Pickard forteller at hovedprioriteten er å sikre at også kvinner og jenter har adgang til livreddende hjelp og beskyttelse, sier Matthew Pickard.

– Nesten alle kvinner og jenter vi har snakket med i leirene, har mistet alt de hadde. Noen har ikke annet igjen enn klærne de går i. Det gjør de ekstra sårbare for å bli utnyttet.

Les også: - Vi har mistet alt. Ingenting er igjen.

I Zimbabwe kan myndighetene melde om at 259 personer har omkommet. Det er forventet at dette tallet vil stige betydelig de kommende dagene etterhvert som søk- og redningsarbeidet fortsetter. Krisen kommer på en usikker matsituasjon som følge av alvorlig tørke i området. I nødhjelpsresponsen er blir derfor også langsiktige behov ivaretatt.

– Vi star overfor enorme utfordringer med å komme frem med hjelpen. I starten var de fleste veier oversvømt og broer kollapset. Nå er tilgangen større, men fremdeles krever det mye koordinering med myndigheter og FN for å klare å nå frem til de aller mest sårbare. Den eneste veien for å nå disse områdene har vært med helikopter, forteller Monique Morazain, CARE Zimbabwes assisterende landdirektør.

Nesten 70 000 kvinner i området anslås ifølge FN å være gravide, der rundt 20 000 av disse forventes å føde de nærmeste månedene. Flere tusen vil trenge helsehjelp og det er kritisk å snarlig få på plass helsetilbud.

 

 

Flere måter å bidra på


Her er vi


Vi er til stede i 90 land, mens CARE Norge har et
spesielt ansvar for ni.

DR Kongo | Myanmar | Tanzania | Rwanda | Burundi | Niger | Mali | Afghanistan | Syria

Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon