Aktuelt / Fra flyktning til frivillig i Uganda

Fra flyktning til frivillig i Uganda

Mary Akujo bor i en flyktningleir nord i Uganda med to yngre brødre. Foreldrene deres er døde og alle tre barna har vonde minner fra krig og vold.
maryakujo2.jpg
Foto: Jakob Dall/CARE Danmark.

16 år gamle Mary Akujo og hennes to yngre brødre måtte flykte fra krigen i Sør-Sudan.

Begge foreldrene var allerede døde, og de tre bodde derfor med sin bestemor i Sør-Sudan. Området har i lang tid vært preget av konflikt, og når bevæpnede soldater angrep landsbyen var de tvunget til å flykte. På grunn av alderen kunne ikke bestemoren bli med på flukten til Uganda, men for Mary og brødrene var dette likvel være beste utvei, selv om det innebar å forlate deres bestemor.  

På vei til Uganda, ble de angrepet av en gruppe menn med planer om å voldta Mary. Men heldigvis, klarte de å unnslippe, og fikk søkt tilflukt og hjelp av CARE i en flyktningleir. Hun klarte å slippe unna forsøkene på seksuelle overgrep, men trusselen etterlot Mary likevel frykt for menn, og det å gå rundt alene.

I flyktningleiren Imvepi i Uganda har Mary fått hjelp og støtte fra CARE, og i dag er hun ikke lenger redd. Med psykososial oppfølging, samtaler, har hun fått oppfølging og råd.

- Jeg har overvunnet frykten for menn og det å gå alene, og jeg har også blitt med en gruppe som jobber for å skape oppmerksomhet rundt kjønnsbaserert vold i samfunnet, sier Mary.

Hun har nå blitt frivillig for CARE og snakker med og informerer andre jenter og kvinner om kjønnsbasert vold. Brødrene hennes går på skolen, og Mary planlegger å begynne på skolen selv. Drømmen hennes er å bli sosialarbeider.

CARE Uganda bistår flyktninger og vertskapsfamilier i flyktningleirer med vann, husly, behandling for traumer, helsehjelp og nformasjonsarbeid om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, i tillegg til engasjering av menn mot kjønnsbasert vold.

Flere måter å bidra på


Her er vi


Vi er til stede i 90 land, mens CARE Norge har et
spesielt ansvar for ni.

DR Kongo | Myanmar | Tanzania | Rwanda | Burundi | Niger | Mali | Afghanistan | Syria

Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon