Aktuelt / – Han voldtok og gjorde meg gravid

– Han voldtok og gjorde meg gravid

Daglig utsettes kvinner i DR Kongo for seksualisert vold og konflikt, og tusener har måttet flykte fra landet. For Naomi ble en hverdagslig aktivitet med å hente vann til et mareritt.
rs48321_img_1671scr1.jpg
Foto: CARE/Jennifer Bose

Naomi skulle bare hente vann som hun vanligvis gjør. En mann tilbød henne hjelp til å bære de tunge vannkannene hjem. At det skulle ligge andre tanker bak enn hyggelig hjelpsomhet, streifet henne ikke. Men i det Naomi oppdaget at de to var alene, forstod hun at personen hun hadde stolt på hadde helt andre intensjoner.

– Han voldtok, og gjorde meg gravid. Det er et mirakel at noen på motorsykkel fant meg og klarte å få meg hjem, forteller Naomi.

Ikke lenge etter brøt det ut kamper ut i hjembyen hennes, og til lyden av skudd måtte Naomi komme seg unna. Ved Albertsjøen, som markerer grensen mellom DR Kongo og Uganda, fikk hun og søskene hjelp til å komme seg over i båt. Flere måneder etter vet ikke Naomi hvordan fremtiden ser ut.

Les også: – De voldtok meg og slo meg med våpnene sine, om og om igjen

Lignende opplevelser deles av mange av de kongolesiske flykningene i Kyangwali flyktningleir. Mer enn en halv million mennesker har flyktet fra DR Kongo, over halvparten av disse til Uganda. Fredsprisen til Denis Mukwege og Nadia Murad satte lys på hvordan kombinasjonen av militær væpnet konflikt og voldtekt som våpen ikke bare rammer enkeltpersoner, men bryter ned hele samfunn.

Nylig hadde CARE Norge besøk av Claudine Tsongo, leder av Dynamique des Femmes Juristes (DFJ), en viktig samarbeidspartner for i Kongo, som jobber for å beskytte og hjelpe overlevende etter voldtekt og annen kjønnsbasert vold.

– Seksuell og kjønnsbasert vold er en realitet i Kongo, og vi må gjøre en felles innsats. Ikke bare for å gjøre noe med overgrep når de skjer, men også for å forebygge. Rettssystemet kan spille en avgjørende rolle i den kampen, sier Tsongo.

Les også: Claudine Tsongo: – Rettssystemet er avgjørende i kampen mot seksuell vold

I tillegg til arbeidet i Kongo CARE er tilstede Uganda for å støtte flykninger som har overlevd voldtekt og kjønnsbasert vold med behandling for traumer, husly, helsehjelp og informasjonsarbeid om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, i tillegg til å jobbe for å engasjere menn i kampen mot kjønnsbasert vold.

 

 

 

Flere måter å bidra på


Her er vi


Vi er til stede i 90 land, mens CARE Norge har et
spesielt ansvar for ni.

DR Kongo | Myanmar | Tanzania | Rwanda | Burundi | Niger | Mali | Afghanistan | Syria

Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon