Aktuelt / – Jeg trodde at menn skulle bestemme og lage reglene

– Jeg trodde at menn skulle bestemme og lage reglene

Olive ble oppdratt til å tro at kvinner ikke hadde rett til å bestemme, verken i parforhold eller i samfunnet. Nå lærer hun og mannen Eric barna at det ikke finnes «guttejobber» og «jentejobber».
Etter å ha jobbet med både seg selv og forholdet har Olive og ektemannen Eric fått et helt annet liv. Nå deler de på ansvaret og makten i hjemmet, og lærer barna sine de samme prinsippene. Foto: Peter Caton/CARE.

– Da jeg var liten var guttene og mennene de eneste som fikk sitte på stoler, mens jenter og barn satt på gulvet. Vi spiste med hendene mens de andre fikk bruke bestikk, sier Olive.

Hun og ektemannen Eric har vært gift i 17 år og bor i Burera-distriktet i Rwandas nordprovins. De har fire barn i alderen syv til 16 år.

Da Olive og Eric giftet seg trodde hun fortsatt at det var menn som skulle bestemme og lage reglene. Selv når Eric ga kona penger, turte hun ikke å bruke dem før han godkjente det.

Tok tid å komme videre

Etter hvert fikk de vite om og ble med på et prosjekt som jobber med maktforhold mellom menn og kvinner. Prosjektet fokuserer på å forhindre kjønnsbasert vold ved å jobbe med både menn og kvinner, for å utfordre skadelige holdninger til kjønn og ulikheter i maktforhold.

Eric og Olive måtte jobbe med ulikhetene i sitt eget forhold – blant annet hadde Eric full kontroll over familiens eiendeler og økonomi. Nå deler de dette ansvaret, men det tok tid å komme dit.

– I begynnelsen syns jeg ikke det ga mening, på grunn av måten jeg ble oppdratt. Jeg fortsatte å ha mine tvil helt til vi begynte å snakke om forskjellige typer vold mot kvinner, sier Olive.

– Da jeg begynte å forstå gikk det også opp for meg at maktubalanse var årsaken til det jeg ble utsatt for.

– Det var en byrde

Eric kaller det «økonomisk vold». Olive ble nektet å bestemme over familiens eiendeler og økonomi. Da han bestemte seg for å gjøre endringer fant han ut at det også gjorde hans egen situasjon lettere.

– Det var faktisk en byrde. Ingenting kunne bli gjort i hjemmet uten at jeg sa det. Da vi bestemte oss for å dele ansvaret utgjorde det en stor forskjell, sier han.

Olive hadde irritert seg over at huset familien hadde bygget aldri ble gjort ferdig. Hun bestemte seg for å ta jobben i egne hender.

– Hvorfor skulle jeg vente på ham? Vi hadde pengene!

Hun brukte det lille hun hadde av penger, kjøpte inn litt utstyr og tok med barna på arbeidet. Snart hadde de tettet veggene og lagt tak, og mot slutten bidro også Eric. Sammen hadde de fullført huset.

Da ekteparet begynte å dele på arbeidet følte Eric det som at en byrde ble løftet fra skuldrene hans. Foto: Peter Caton/CARE.
Da ekteparet begynte å dele på arbeidet følte Eric det som at en byrde ble løftet fra skuldrene hans. Foto: Peter Caton/CARE.

Lærer barna det samme

For å unngå at barna opplever de samme problemene sørger foreldrene for å overføre de samme holdningene til dem.

– For eksempel sørger vi for at barna deler på oppgavene hjemme. I begynnelsen var det vanskelig for dem å forstå, men vi har vært tydelige på at det ikke finnes noe sånt som «guttejobber» og «jentejobber». Vi sørger også for å vise dem fordelene ved å dele på oppgavene og sørge for maktbalanse, sier Eric.

 

CARE i Rwanda:

  • CARE har vært tilstede i Rwanda siden 1984 og driver blant annet påvirkningsarbeid for å bidra til sosiale endringer for likestilling og forebygging av kjønnsbasert vold. Gjennom opplæring og styrking av sivilsamfunn engasjerer vi både kvinner og menn slik at de sammen kan endre holdninger og strukturer som truer kvinners rettigheter.
  • Les mer om CAREs arbeid i Rwanda her.

Flere måter å bidra på


Her er vi


Vi er til stede i 90 land, mens CARE Norge har et
spesielt ansvar for ni.

DR Kongo | Myanmar | Tanzania | Rwanda | Burundi | Niger | Mali | Afghanistan | Syria

Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon