Aktuelt / Ebola-utbrudd setter 300.000 kongolesere i fare

Ebola-utbrudd setter 300.000 kongolesere i fare

37 tilfeller og 22 dødsfall er rapportert så langt. CARE øker sin innsats.
Befolkningen i Den demokratiske republikken Kongo lider allerede under en humanitær krise. Nå risikerer et nytt ebola-utbrudd å spre seg og sette 300.000 kongolesere i fare. Foto: Thomas Markert/CARE.

CARE er dypt bekymret for et nytt ebola-utbrudd nordøst i Den demokratiske republikken Kongo, som setter 300.000 kongolesere i fare. 37 tilfeller og 22 dødsfall er rapportert så langt. Selv om dette er det tiende utbruddet i landet siden 1976, er det spesielt alvorlig denne gangen.

– Området som er rammet ligger alarmerende nært Uganda. Mange mennesker beveger seg over grensen daglig. Hvis vi skal unngå en ny bølge med dødsfall må det tas forholdsregler i begge land, sier Tom Friedeberg, CAREs landdirektør i Kongo.

En bølge av voldelig konflikt og spenninger mellom lokalsamfunn øst i landet har allerede ført til ekstremt press på befolkningen og tvunget tusenvis på flukt det siste året.

– Ebola-utbruddet kunne ikke kommet på et verre tidspunkt. Befolkningen lider på grunn av volden den pågående konflikten skaper og mange tvinges til å flykte fra sine hjem. Dette gjør dem enda mer sårbare for sykdom, og det øker risikoen for at den spres, sier Friedeberg.

Etter mange års erfaring med å respondere på ebola-utbrudd vet landet hvordan sykdommen skal diagnostiseres og kontrolleres, men lokale helsetilbud er underbemannet og tilgangen til det nødvendige utstyret er en stor utfordring. CARE har frigjort 200.000 dollar for å skalere opp responsen, med mål om å hindre at viruset sprer seg til andre deler av landet.

– CARE jobber i Mufwanga, i nærheten av det rammede området. Vi hjelper eksisterende helsefasiliteter med å finne ut hva de trenger, sånn at de kan respondere raskt. Vi må gjøre alt vi kan for å hindre at viruset spres, sier Friedeberg. I tillegg planlegger CARE å distribuere hygieneprodukter og sanitære produkter.

CARE har jobbet i DR Kongo siden 1994, da folkemordet i Rwanda førte til en flyktningkrise i landet. Framover vil CAREs ansatte i landet følge Ebola-utbruddet nøye, særlig hvordan det rammer kvinner og jenter, for å bidra til at viruset ikke spres videre. Det er ventet at forholdene vil forverres i ukene som kommer.

Les også: Dette er verdens glemte kriser.

Flere måter å bidra på


Her er vi


Vi er til stede i 90 land, mens CARE Norge har et
spesielt ansvar for ni.

DR Kongo | Myanmar | Tanzania | Rwanda | Burundi | Niger | Mali | Afghanistan | Syria

Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker Map markerMap marker

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon