Fem ting du bør vite om TV-aksjonen 2019

Like etter kl. 16 mandag 11. juni ble det klart at CARE Norge får arrangere TV-aksjonen på NRK i 2019. Her får du fem punkter som forklarer hva vi vil oppnå med midlene det norske folk bidrar med.
1. Minst 400.000 kvinner
Med midlene fra TV-aksjonen har CARE beregnet at vi kan nå ut til minst 400.000 kvinner i noen av verdens mest sårbare områder med våre programmer.
Gjennom de 400.000 kvinnene vi har direkte kontakt med kan vi nå ut til mer enn 1.500.000 mennesker. Det er dokumentert gang på gang at kvinner som får hjelp også hjelper sine familier.
2. Ni land
Midlene fra TV-aksjonen skal gå til programmer i Mali, Rwanda, Niger, Myanmar, Den demokratiske republikken Kongo, Afghanistan, Burundi, Jordan og Palestina.
3. Tre prioriterte områder
Det overordnede målet er å gi kvinner muligheten til å stå på egne ben og bestemme over sitt eget liv. For å oppnå dette har vi prioritert tre områder:
- Økonomisk frihet: hennes penger, hennes muligheter
- Å eie sin egen kropp: hennes kropp, hennes valg
- Å ha en stemme som betyr noe: hennes drømmer, hennes stemme
4. Hvorfor kvinner?
I store deler av verden opplever kvinner en hverdag fylt av fattigdom, sult, urettferdighet, mangel på penger, likestilling, utdanning og mulighet til å bestemme selv. Kvinner rammes hardere av fattigdom, har færre muligheter, tjener mindre og eier sjeldnere land enn menn.
I utviklingsland er bare 10-12 prosent av landeiere kvinner. 104 land har fremdeles lover som forbyr kvinner å ta enkelte jobber. Hver dag dør 800 kvinner i forbindelse med graviditet eller fødsel.
CARE jobber med de underliggende grunnene til fattigdom, og da må vi investere i de som har minst. Det er en god investering å jobbe med kvinner, fordi kvinner skaper endring. Vi klarer ikke bekjempe fattigdom hvis halve befolkningen holdes utenfor.
5. Hva er TV-aksjonen?
TV-aksjonen er en innsamlingsaksjon som har blitt arrangert siden 1974 av NRK i samarbeid med utvalgte organisasjoner. I 2018 er det Kirkens Bymisjon som har TV-aksjonen.
I løpet av et par timer på aksjonsdagen skal rundt 100.000 bøssebærere gå fra dør til dør og besøke i overkant av to millioner husstander. Det gis også gaver fra bedrifter og privatpersoner direkte til innsamlingen, og på selve dagen gjennomfører NRK en stor TV-sending om årets aksjon.
Ikke fått nok? Hele søknaden kan du lese her.