Aktuelt / – Jeg er så stolt av meg selv nå

– Jeg er så stolt av meg selv nå

Med små barn, en voldelig ektemann og ingen inntekt var Hadiza Amadou (32) i en håpløs situasjon. Ved hjelp av sin egen mor og et fellesskap med andre kvinner fant hun veien ut av fattigdom og ble uavhengig.
Etter mange års hardt arbeid har Hadiza slått seg opp som skredder, og har nå ansatt syv lærlinger. Gjennom CARE-programmer har hun tilegnet seg viktige ferdigheter, og gjennom en spare- og lånegruppe fikk hun startkapitalen hun trengte. Alle foto: CARE/Elisabeth Adéwalé.

Av: Elisabeth Adéwalé, CARE Niger

Livet har ikke vært lett for Hadiza. Som mange kvinner i Niger har hun måttet slite hardt for å gi barna sine det de trenger. Som husmor på heltid hadde hun ingen egen inntekt.

– Det var et hardt liv. Jeg var fullstendig avhengig av mannen min, men han var ikke snill mot meg. Jeg ble mishandlet og han raste opp for de minste ting. Til slutt valgte jeg å ta ut skilsmisse, sier hun.

Spare- og lånegruppen ble redningen

Etter skilsmissen flyttet Hadiza inn hos moren, men livet var fortsatt tøft. Det var vanskelig å få tak i nok mat til barna.

Heldigvis er Hadizas mor en av pionerene i Mata Masu Dubara («Kvinner med tæl» på det lokale språket Hausa). Mata Masu Dubara er en spare- og lånegruppe som ble grunnlagt av CARE i 1991. I gruppene samler folk seg om å spare en avtalt sum penger ukentlig, som de etter hvert kan låne fra for å investere i en inntektsskapende virksomhet.

Hadiza ble med i spare- og lånegruppen Sourou («tålmodighet») i 2007 i Aéroport, et nabolag i Niamey, og har ikke sett seg tilbake. Siden den gang har Hadiza deltatt på en rekke kurs og workshops, inkludert CAREs program for å styrke kvinners økonomiske stilling. Programmet gir kvinner som Hadiza ferdigheter i lederskap og forretningsvirksomhet.

– Vi ble lært opp til å tro på oss selv og hvordan vi kunne bruke lån til å starte forretning, sier Hadiza.

– Jeg lærte hvordan jeg kunne bli økonomisk uavhengig gjennom å skaffe meg en egen inntekt. I tillegg lærte jeg å utvikle en plan for virksomheten min og hvordan man regner ut profitt og behandler kunder.

Hadizas mor (til venstre) er en av pionerene i spare- og lånegruppene i Niger, som startet i 1991.

Med nye ferdigheter i bagasjen meldte hun seg på yrkestrening, der hun spesialiserte seg på sying. I 2009 begynte hun som skredder. Med pengene hun hadde spart i spare- og lånegruppen og litt ekstra hjelp fra moren kunne hun kjøpe seg sin første symaskin.

Skredder med suksess

Siden har virksomheten vokst seg stadig større, og den er nå godt kjent i området. Hadiza eier to symaskiner og har ansatt syv kvinnelige lærlinger. Moderate priser og kreative afrikanske plagg har gjort at bedriften er blitt populær og fortsetter å vokse.

– Forretningen min har gjort det mulig for meg å kjøpe en tomt. Jeg har også et kjøleskap, som jeg bruker til å selge kalde drikker i nabolaget, sier hun.

– Familien min har fått det mye bedre. Jeg betaler for klær til barna mine og skolepenger for det eldste barnet mitt. Jeg har det jeg trenger og hjelper også min mor. Vi har et godt liv.

Bestemmer over sitt eget liv

Hadiza driver virksomheten sin fra den lille leiligheten hun deler med barna og moren. Neste steg er å flytte skredderforretningen til et eget lokale, der hun også skal selge stoffer, nåler og tråder, og å kjøpe en ny symaskin.

Selvtilliten hennes har steget mange hakk.

– Jeg er veldig stolt av meg selv. Jeg er en stolt skredder og er takknemlig overfor Mata Masu Dubara. Jeg kan ha på meg hva jeg vil – jeg trenger ikke vente på at en mann skal ta vare på behovene mine, sier hun.

Hadiza skjærer ut stoff til en av sine afrikanske stiler.
Hadiza skjærer ut stoff til en av sine afrikanske stiler.

Les mer om CAREs arbeid i Niger her.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon