Aktuelt / – Mali trenger fred og stabilitet

– Mali trenger fred og stabilitet

Yawo Douvon ser store muligheter for Mali og landets befolkning i fremtiden, men for å utnytte potensialet må konflikten ta slutt.
Yawo Douvon er landdirektør for CARE Mali. Denne uken har han vært i Oslo for å møte kollegaer i CARE Norge og representanter for norske myndigheter.

Konflikten nord i Mali har pågått i lang tid med varierende styrke, og i 2012 blusset den opp igjen. Det gjør det svært vanskelig for sivilsamfunnsorganisasjoner som CARE å nå ut til menneskene som trenger det mest.

Likevel ser Yawo Douvon, landdirektør for CARE Mali, mange muligheter. Under et besøk i Norge denne uka fortalte han om arbeidet CARE gjør i landet for å styrke kvinners rettigheter og muligheter.

– CARE Norges arbeid er veldig viktig i Mali, fordi det fokuserer på styrking av kvinner. Vi har mange utfordringer når det kommer til kjønn, likestilling og diskriminering, og sammen med CARE Norge jobber vi for å styrke kvinner slik at de kan heve stemmen, selv ta tak i utfordringer og komme seg ut av fattigdom, sier Douvon.

For å lykkes med dette jobber Douvon og kollegaene også med å engasjere menn. De må med hvis barrierer skal brytes ned.

– Menn og kvinner må jobbe sammen for å løse problemene. Involvering av menn er helt sentralt, og vi skaper et rom for dialog mellom menn, kvinner og andre. Dette skjer i hjemmet, i lokalsamfunn og i samtaler med ledere, der vi bringer folk sammen for å diskutere vanskelige temaer. Det har virkelig tatt seg opp og begynner å spre seg rundt i landet.

Landdirektøren ser sikkerheten til befolkningen som den største utfordringen fremover. Konflikten bidrar også til at matsikkerheten svekkes, i en region som allerede er sårbar når det gjelder landbruk og matproduksjon på grunn av nedbørsforhold og klimaendringer.

– Det internasjonale samfunn gjør forsøk på å støtte Mali til å komme seg ut av konflikten, men det tar tid. Konflikten gjør at det er vanskelig å få tilgang til områder og folk som rammes. Vi jobber gjennom lokale sivilsamfunnsorganisasjoner, myndigheter og andre for å støtte de som rammes, særlig kvinner, sier han.

I juli skal det avholdes presidentvalg i Mali. Yawo Douvon håper utfallet kan bli en ny mulighet for fred i landet.

– Jeg håper vi får fred og stabilitet, slik at folk kan leve sine liv som de vil og CARE kan styrke utviklingsarbeidet og hjelpe folk ut av fattigdom, sier han.

CARE i Mali:

  • CARE har vært tilstede i Mali siden 1975. For å jobbe for likestilling og kvinners økonomiske sikkerhet i landet etablerer CARE spare- og lånegrupper, og jobber i dag direkte med 150.000 kvinner i 33 kommuner.
  • Gjennom spare- og lånegruppene sørger vi for at kvinner og jenter kan få oppfylt sine økonomiske, sosiale og politiske rettigheter og få økt innflytelse over beslutninger som påvirker deres liv.
  • I tillegg gis medlemmene mulighet til å bli entreprenører og vi sørger for at de har nødvendig kunnskap til å utvikle virksomheten sin.
  • CARE samarbeider også med religiøse ledere og sivilsamfunnsorganisasjoner for å fremme positive holdningsendringer og svekke sosiale normer og regler som motarbeider kvinners rettigheter.
  • I nordlige Mali jobber vi med å sikre mattilgang for sårbare familier. Dette gjøres blant annet ved å distribuere penger via elektroniske kort, som kan brukes i utvalgte butikker. På den måten velger familiene selv hva de vil kjøpe i henhold til deres behov.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon