Aktuelt / Syv år på den andre siden av grensen

Syv år på den andre siden av grensen

Syv år etter at de flyktet fra Syria til Tyrkia beskriver flyktninger en vanskelig situasjon, lengsel etter hjemlandet og hvor viktig litt hjelp kan være.
Halima og familien har fått ny vask og flisbelagt gulv på kjøkkenet. Det gjør hverdagen mye enklere for familien på åtte. Foto: Joelle Bassoul/CARE.

Av: Joelle Bassoul

– Da vi først kom hit pleide jeg å sette sønnen min bak på motorsykkelen min og kjøre til grensen hver dag. Grensen ligger veldig nært, så da kunne jeg vise ham det syriske flagget på den andre siden, sier Abu Ahmad.

Han sitter på den lille gårdsplassen som skiller de to rommene der han og familien bor fra kjøkkenet og badet. Abu Ahmad krysset grensen over til Tyrkia for syv år siden for å flykte fra krigen i Aleppo med sin kone og sine seks barn, som nå er mellom 11 og 21 år gamle. De slo seg ned i Kilis, en liten by med 93.000 innbyggere som nå huser 130.000 syriske flyktninger.

To av sønnene fant seg jobber som skreddere for å betale månedsleien (300 tyrkiske lire, ca. 75 dollar). Kona Halima jobber av og til på jordene, der hun tjener 30 tyrkiske lire (7,5 dollar) på ni timers arbeid. Det er vanskelig for familien å få endene til å møtes – de har ikke råd til å flytte til et bedre hus.

– Dette huset var en innhegning for geiter. Huseieren flyttet dem og malte veggene for å gjøre det levelig, sier Abu Ahmad mens han peker på ett av rommene.

Ifølge Halima var det ikke noe kjøkken eller eget bad. Asjetter og klær ble vasket i det samme hjørnet på gårdsplassen og vannet ble drenert gjennom et hull i bakken.

– Det var veldig vanskelig. Jeg måtte stå på huk hele dagen for å vaske klær og ta oppvasken, sier hun. Toalettet, som ligger i et lite rom i en annen del av hjemmet, var ikke tilkoblet vannsystemet.

For å forbedre boforholdene for Abu Ahmads familie rehabiliterte CARE hjemmet deres. En gruppe ingeniører og håndverkere satte inn en vask og flisbelagt gulv på kjøkkenet, byttet ødelagte vinduer og dører, la fliser og en satte inn en dusj på det nye badet, som ble lagt i et eget rom, og koblet toalettet opp til vannsystemet.

Abu Ahmads hjem er ett av 400 hjem i Kilis som skal rehabiliteres av CARE innen august 2018. Prosjektet, som startet i november 2017, har to deler: den ene skal rehabilitere fasader, trapper, tak og strømledninger, mens den andre skal oppgradere offentlige plasser som parker og samfunnshus, i samarbeid med kommunen.

– Vi planlegger å installere rom for vaskemaskiner i samfunnshusene i områder der det bor mange folk, som både flyktninger og lokale kan benytte. Vi stiller med utstyret og kommunen bidrar med vaskemiddel, sier Ali Kaya, CAREs prosjektkoordinator.

– Det er så mye bedre nå. Det er blitt mye enklere å ta oppvasken, sier Halima.

– Hun ber meg til og med gå og ta en dusj flere ganger om dagen, ler Abu Ahmad.

* Alle navnene er endret for å beskytte folks identitet.

Det nye badet er flisbelagt og har dusj. Foto: Joelle Bassoul/CARE.
Det nye badet er flisbelagt og har dusj. Foto: Joelle Bassoul/CARE.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon