Aktuelt / Jemen er i en håpløs situasjon etter tre år med konflikt

Jemen er i en håpløs situasjon etter tre år med konflikt

Konflikten i Jemen går inn i sitt fjerde år. Sykdom, sult og håpløshet preger hverdagen til befolkningen.
Mange jemenitter har mistet alt, inkludert familiemedlemmer og hjemmene sine. Denne kvinnen mistet sønnen sin i et luftangrep. Nå er det ingen igjen til å hjelpe bestemoren og de fire barnebarna. Foto: Holly Frew/CARE.

Etter en tre år lang brutal konflikt er befolkningen i Jemen syke, sultne og uten håp. Siden konflikten eskalerte i 2015 har nesten 10.000 jemenitter mistet livet og mer enn 52.000 blitt skadet. Over 22 millioner trenger humanitær hjelp, omtrent halvparten av disse barn.

– Nå som konflikten går inn i sitt fjerde år ber vi alle partene i konflikten og det internasjonale samfunn om å finne en løsning som får slutt på lidelsene i Jemen, og at de jobber for en varig fredsavtale som kan skape utvikling i hele landet. Fred er den eneste løsningen. Uten fred vil Jemen gå inn i enda et år med sult og ødeleggelse, sier Jolien Veldwijk, assisterende landdirektør for CARE Jemen.

En analyse av satellittbilder, gjennomført av professorer ved Wuhan University i Kina, viser at Jemens byer har mistet mer enn halvparten av elektrisiteten siden konflikten eskalerte. 12 av Jemens 21 provinser har mistet så mye som 70 prosent og noen helt opp i 95 prosent.

– Konflikten i Jemen har bokstavelig talt skrudd av lyset for folk flest. Det viser hvor mye infrastrukturen og økonomien har blitt skadet og hvor vanskelig det er for befolkningen å overleve, sier Veldwijk.

Internasjonale organisasjoner har også fastslått at det er forhøyet risiko for en sultkatastrofe i landet. Kollapsen i Jemens infrastruktur har også store konsekvenser: 16 millioner jemenitter mangler tilgang til helsetjenester og mer enn halvparten av landets helsesentre er stengt. Det er registrert mer enn en million mulige tilfeller av kolera og bekreftet 1300 tilfeller av difteri – tall som er ventet å stige når regnsesongen kommer.

Situasjonen er spesielt vanskelig for kvinner og jenter, som utgjør mer enn tre fjerdedeler av de to millionene som er internt fordrevne i landet. Minst én av fem husholdninger som ledes av kvinner blir ledet av jenter under 18 år. Barneekteskap har også skutt i været: I 2017 giftet 66 prosent av jenter under 18 år seg, sammenlignet med 52 prosent i 2016.

Den pågående volden gjør det ekstremt vanskelig å nå frem til de som trenger humanitær støtte. CARE ber derfor alle parter i konflikten og det internasjonale samfunn om å prioritere tilgang og distribusjon av livsnødvendige varer til befolkningen i Jemen, i tillegg til en varig og inkluderende politisk løsning.

CARE i Jemen:

  • CARE har jobbet i Jemen siden 1992 og bidrar med humanitær støtte gjennom vann og hygienetjenester, i tillegg til mat og pengestøtte og støtte til kvinners utvikling og ferdighetsbygging til befolkningen i landet.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon