Aktuelt / Kvinner rammes hardere av konflikt og katastrofer

Kvinner rammes hardere av konflikt og katastrofer

Flere kvinner og jenter dør under katastrofer og mer enn to av tre blir utsatt for vold, viser ny rapport. Det internasjonale samfunnet følger ikke opp løftene som er gitt.
Mary Akujo flyktet fra Sør-Sudan til Uganda med sine to yngre brødre i 2017. Les hennes historie under. Foto: Jakob Dall/CARE Danmark.

Omtrent syv av ti kvinner har opplevd en eller flere typer kjønnsbasert vold under krisesituasjoner, sammenlignet med 35 prosent av kvinner globalt. 60 prosent av dødsfallene i forbindelse med fødsel, som følge av årsaker som kunne vært unngått, skjer i forbindelse med konflikt, flukt eller naturkatastrofer. Syv av ti kvinner på flukt mangler tilgang til inntektsgenererende aktiviteter.

Likevel gikk bare 0,1 prosent av humanitære midler i 2017 til støtteordninger for de som er rammet av kjønnsbasert vold. Det til tross for at syv av ti fredsavtaler undertegnet i 2015 har et spesifikt fokus på kjønn og at det internasjonale samfunn erkjenner at kvinner er ekstremt utsatt under kriser og katastrofer.

I rapporten «Women and Girls in Emergencies» er seks områder som påvirker kvinners mulighet til å overleve, takle og komme seg etter naturkatastrofer og konflikter undersøkt. De seks områdene er kjønnsbasert vold, mødrehelse og reproduktiv helse, kvinners økonomiske og sosiale rettigheter, kvinners deltakelse, kvinners lederskap i fredsbygging og humanitære operasjoner og finansiering og kartlegging av kvinner i kriser.

Rapporten konkluderer med at kvinner er spesielt utsatt på tvers av alle områdene og beskriver brudd på menneskerettigheter og utbredt diskriminering mot kvinner i krisesituasjoner. Sosiale normer og kjønnsroller begrenser ofte kvinners muligheter til å delta i beslutninger, som igjen gjør det mindre sannsynlig at deres behov blir tatt i betraktning.

Alle aktører i utviklingsbransjen, inkludert internasjonale og nasjonale organisasjoner, donorer og myndigheter, må investere i støtte til kvinner og jenter gjennom programmer som fremmer likestilling i utvikling og humanitær hjelp. Det er kritisk for å gjøre noe med problemene som rammer kvinner og jenter.

Les: Women and Girls in Emergencies

Mary Akujos historie

Foto: Jakob Dall/CARE Danmark.

Foto: Jakob Dall/CARE Danmark.

Mary Akujo bor i en flyktningleir nord i Uganda med to yngre brødre. Foreldrene deres er døde og alle tre barna har vonde minner fra krig og vold.

Det begynte i 2017, da landsbyen til 15 år gamle Mary Akujo i Sør-Sudan ble angrepet av soldater. De tre barna flyktet med bestemoren, som tok vare på dem da angrepet inntraff. Etter flere dager i villmarken overtalte bestemoren en gruppe kvinner til å ta dem med til Uganda. Flukten var ikke trygg. Mary og flere andre jenter ble jaget av en gruppe menn som planla å voldta dem.

De unnslapp seksuelle overgrep, men angrepet etterlot likevel Mary med en frykt for menn og å gå rundt alene.

I flyktningleiren i Uganda fikk hun hjelp og støtte fra CARE, og i dag er hun ikke lenger redd for menn eller å gå rundt alene. Hun har blitt frivillig for CARE og snakker med og informerer andre jenter og kvinner om kjønnsbasert vold. Brødrene hennes går på skolen, og hun planlegger å begynne på skolen selv. Drømmen hennes er å bli sosialarbeider.

Jannat Aras historie

Foto: Tushikur Rahman/CARE Bangladesh.
Foto: Tushikur Rahman/CARE Bangladesh.

Jannat Ara flyktet fra hjemlandet Myanmar etter at en krise brøt ut i 2017. Nesten 700.000 har flyktet siden den gang. Jannat Ara, mannen hennes og det ti måneder gamle barnet deres måtte flykte for livet da militæret angrep landsbyen deres. Mannen ble borte fra henne under flukten, og hun bor nå alene med barnet i en flyktningleir i Bangladesh. Hun vet ikke hvor mannen er eller hvordan fremtiden blir for henne og barnet.

Mange kvinner og jenter ankommer leire alene med barn, som Jannat Ara. Ofte er mennene savnet eller drept. Mange kvinner og jenter har også med seg minner om egne traumer. 92 prosent av de som trenger støtte etter kjønnsbasert vold i leiren er kvinner. Mer enn halvparten av disse er under 18 år.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon