Aktuelt / En liten superkvinne

En liten superkvinne

Før måtte alenemoren Epifani tigge mat av andre. Etter å ha fått hjelp fra CARE, er det nå hun som gir dem råd om økonomi.
epifani.jpg

Livet til Epifani Uwimpaje (32) fra Rwanda tok en helomvending en tirsdag for et par år siden. Hun var i landsbyen for å kjøpe litt salt til å vaske klær. Da så hun en gruppe kvinner og en mann som satt samlet rundt en kasse med tre låser. Hun så at de la penger i kassen.

Hun spurte hva de gjorde, og Bosko, som jobber som frivillig for CARE i landsbyen, forklarte Epifani at kvinnene i gruppa møtes hver uke og sparer 1,50 kroner hver i sparekassen.

De låner små beløp som de investerer i småhandel med frukt eller grønnsaker. Deretter tilbakebetaler de lånene med rente, slik at beløpet gruppa har tilgjengelig stadig øker. Epifani ville være med.

 

Hvor kommer pengene fra?

- Men hvor skulle jeg greie å få pengene fra, undret Epifani. På det tidspunktet hadde hun jobbet fire måneder som hushjelp, til 50 kroner måneden.

Det er ikke stort å leve av for en husholdning på tre mennesker, heller ikke i Rwanda. Ennå lever 60 prosent av den rwandiske befolkningen under fattigdomsgrensen.

Vi møter Epifani hjemme i landsbyen Byimana sør i Rwanda. Hun  tilhører den kortvokste folkegruppa twa, også kalt pygmeer. Hun bor sammen med datteren Monique på 3 og brorens datter Odeta på 14 i et lite hus ytterst på en av Rwandas irrgrønne åskammer, med utsikt over dalen under.

 

Medlem i gruppa

Epifani forteller videre at hun håpet at spare- og lånegruppa kunne være hennes sjanse i livet. Hun klart å spare opp pengene. – På neste møte fikk jeg også være med i gruppa.  

Allerede da fikk hun låne 12 kroner. Hun laget en liten forretningsplan som i løpet av to år har snudd livet hennes på hodet.

For halvparten av de 12 kronene kjøpte hun mat til seg og barna. For den andre halvparten kjøpte hun 34 avokadoer for å videreselge. Hun tjente så mye på salget at hun allerede på det neste møtet kunne tilbakebetale lånet sitt.

- Jeg kjøper avokadoene umodne og lar dem modne hjemme. Slik har jeg alltid noe å selge, forteller hun. Etter kort tid hadde hun kjøpt en gris – som flyttet inn sammen med henne og barna i den bitte lille hytta deres. Etter en stund fikk grisen fem grisunger. Dem solgte hun.

 

Ei ku som heter CARE

Så bygde hun et eget fjøs til grisen. Hun kjøpte og solgte flere avokadoer opg fikk til slutt nok penger til å kjøpe en ku. Den fikk navnet CARE. Deretter bygde Epifani hus til seg og barna.

Det neste målet er å innrede huset med møbler, legge gulv der det nå er jordgulv, male vegger og tak. Hun vil kjøpe flere kuer for å få mer gjødsel til jorda og mer melk, og griser til avl.

Hun blir nå ansett for å være så velstående at folk syns det er merkelig. - Mange tror at CARE gir oss penger, men det er feil. CARE gir oss kunnskap om hvordan vi kan tjene penger, sier Epifani.

CARE støtter over 4.000 grupper som den Epifani er medlem i. Siden programmet startet i år 2000 har medlemmene til sammen spart over 2.5 millioner kroner.

- Jeg sover bedre om nettene nå. Barna får nok mat og ordentlige klær. Monique går i barnehagen. Vi har det bra, sier Epifani.

- Nå vil jeg hjelpe andre mennesker som er så fattige som jeg var, til å få til det jeg har fått til, legger hun til. Naboene ber henne nå om råd, og Epifani sprer gjerne kunnskapen sin.

Kunnskap er tross alt gratis.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon