Aktuelt / Krigen i Syria går inn i sitt åttende år

Krigen i Syria går inn i sitt åttende år

Halvparten av befolkningen er blitt drevet på flukt. Hundretusener lever fortsatt under angrep.
Fatmeh (23) har to jenter på tre år og fem måneder. Sammen med mannen og de to barna bor hun i et lite rom i Libanons hovedstad Tripoli, etter å ha flyktet fra krigen i Syria. Familien er avhengige av hjelp fra venner og familie for å ha råd til å betale regninger og gi barna det aller mest nødvendige. Foto: CARE.

Av: Anders Sætra

– De siste syv årene føles som 20, sier Fatmeh, en 23 år gammel flyktning som nå bor i Libanon. Hun er en av flere millioner syrere som er blitt revet bort fra sine hjem på grunn av krigen som fortsatt raser i hjemlandet. Det er de sivile som lider mest og som blir drept, skadet eller drevet på flukt daglig.

Krigen har drevet halvparten av Syrias befolkning på flukt. Over fem millioner har flyktet fra landet og mer enn seks millioner mennesker er på flukt internt. Siden konflikten begynte i 2011 har i gjennomsnitt 100 mennesker blitt drept hver eneste dag.

– Folk blir fortsatt drevet på flukt hver eneste dag. I løpet av de ni første månedene av 2017 ble 2,4 millioner mennesker fordrevet fra sine hjem. Dette skjer mens flere europeiske land diskuterer muligheten for å returnere flyktninger til Syria og mange av de som har søkt tilflukt i Tyrkia, Jordan og Libanon føler de ikke har noe annet valg enn å returnere, sier Gry Larsen, generalsekretær i CARE Norge.

Hundretusener lever fortsatt under angrep, som i Øst-Ghouta noen få kilometer fra hovedstaden Damaskus, der familier har vært uten tilgang til mat og rent vann i flere uker.

– For millioner av menn, kvinner og barn har de siste syv årene ført til at de har mistet sine hjem og blitt nødt til å flytte fra det ene stedet til det andre for å søke trygghet, noen ganger utenfor Syrias grenser. Ingen vet når de kan få komme tilbake. De føler at livene deres er blitt ødelagt og at hele verden har forlatt dem, sier Wouter Schaap, landdirektør for CARE Syria.

Fatmeh forlot Syria med mannen for å finne trygghet i nabolandet Libanon.

– Huset vårt var ødelagt, broren min hadde blitt drept og moren min og jeg ble separert fra resten av familien. Hva har vi gjort for å fortjene dette, spør hun.

Foto: CARE.
Foto: CARE.

Les: Dangerous Ground – Syria’s refugees face an uncertain future.

Kvinner har blitt hardt rammet av konflikten, som nå går inn i sitt åttende år. Den ekstreme volden har ført til at mange kvinner har mistet en mann, sønn eller bror i krigen. Det har gjort at det i økende grad er blitt kvinner som både må forsørge og ta vare på familier. Ifølge FN er kvinner hovedforsørger for ett av tre hjem. Mer enn halvparten av de 13,1 millioner menneskene som trenger nødhjelp i Syria er kvinner og jenter.

– Kvinners rettigheter har blitt endret til det bedre på flere området i Midtøsten de siste syv årene. Tunisia har vedtatt en lov mot vold i hjemmet, Saudi-Arabia lar endelig kvinner få kjøre bil, Libanon endret nettopp en lov om voldtekt av kvinner og Jordan utnevnte nettopp sin første kvinnelige høyesterettsdommer. Men i Syria blir det stadig verre for kvinner. Samtidig viser de stort mot hver eneste dag ved å gjøre alt de kan for å skape trygghet for sine kjære, sier Wouter Schaap.

Fakta:

  • Om lag 2,4 millioner syrere ble tvunget på flukt i de første ni månedene av 2017. Disse er i dag internt fordrevne, mens 629.000 flyktet til nabolandene i samme periode.
  • Totalt er mer enn halvparten av de 22 millionene som bodde i landet før krigen startet fordrevet. 6,1 millioner er fordrevet internt, over én million har flyktet til Europa og over fem millioner befinner seg i Syrias naboland.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon