Aktuelt / Lærer, entreprenør og forretningskvinne

Lærer, entreprenør og forretningskvinne

Med hardt arbeid og litt drahjelp har Denise Kanyere bygget opp en forretning som både selger klær og gir opplæring til lokale kvinner og menn, jenter og gutter.
Siden 2009 har Denise gradvis bygget opp systua til det den er blitt i dag. Planen er å vokse videre i løpet av de neste årene. Foto: CARE.

39 år gamle Denise Kanyere er mor til syv barn – seks gutter og en jente – og sjef for syforretningen Lwanzo. Gjennom en spare- og lånegruppe i Masisi i Den demokratiske republikken Kongo har hun fått midler til å bygge opp sin egen business.

Det hele begynte i 2009, da hun innså at inntektene mannen hennes fikk med seg fra jobben ikke lenger dekket utgiftene til en stadig større familie.

– Jeg hadde ikke så mye utdanning, men jeg visste at jeg kunne sy, sier Denise.

Det første hun gjorde var å melde seg på et kurs der hun fikk mer trening i å sy. Etter kurset kom ideen om å åpne sin egen systue. Like etterpå åpnet CARE et feltkontor i området og pekte ut Lwanzo-systua som et sted der mennesker kunne komme og lære av Denises ferdigheter.

– CARE spurte om jeg kunne gi opplæring til seks personer, fire kvinner og to gutter, mot betaling. Dette ble begynnelsen på forretningen jeg har i dag, fordi det har gjort det mulig for meg å kjøpe en tomt og bygge dette produksjonslokalet, sier Denise.

Senere fikk hun også støtte til å kjøpe tre nye symaskiner, i tillegg til de tre hun allerede hadde investert i selv. I dag fungerer forretningen både som et opplæringssenter og en systue som produserer og selger klær.

Både jenter og gutter jobber i systua. Framover vil Denise investere i mer og bedre utstyr, sånn at de kan produsere enda mer og av høyere kvalitet. Foto: CARE.

Både jenter og gutter jobber i systua. Framover vil Denise investere i mer og bedre utstyr, sånn at de kan produsere enda mer og av høyere kvalitet. Foto: CARE.

Det har ikke bare gått bra – i 2013 ble hun frastjålet alt utstyret hun hadde jobbet så hardt for – men fordi Denise fikk mulighet til å ta opp et lån fra spare- og lånegruppen kunne hun igjen investere i nytt utstyr. CARE bidro også med kapasitetsbygging og opplæring i entreprenørskap. En del av arbeidet har også vært å endre holdninger og skape aksept for at kvinner kan være ledere og entreprenører.

I dag er Denise både entreprenør og lærer for andre som vil lære seg å sy. Hun tilbyr først seks måneders praktisk opplæring. Etter de første seks månedene blir de tilbudt nye seks måneder med profesjonell opplæring. Alt i alt har systua fire praktikanter, seks lærlinger og fire ansatte, og lager alt fra bluser og kjoler til skjorter og bukser.

Denise har klare fremtidsplaner. I første omgang vil hun kjøpe nabotomta og utvide systua med mer og bedre utstyr. Da kan hun både gi opplæring til enda flere og få flere produkter på markedet, sånn at de dekker den stadig økende etterspørselen.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon