Aktuelt / Kolerautbrudd i Uganda setter kongolesiske flyktninger i fare

Kolerautbrudd i Uganda setter kongolesiske flyktninger i fare

Hjelpeorganisasjoner trenger mer midler umiddelbart for å redde flere liv.
Over 45.000 har flyktet over Albertsjøen fra DR Kongo til Uganda siden 1. januar. Mange står nå i fare for å måtte flykte igjen på grunn av kolerautbrudd i Uganda. Foto: CARE.

Tusenvis av flyktninger fra Den demokratiske republikken Kongo som har søkt tilflukt i leire sørvest i Uganda risikerer å bli smittet av kolera, advarer CARE.

Ifølge ugandiske myndigheter har 34 mennesker mistet livet og 1257 tilfeller er registrert så langt. Kolera, en akutt infeksjonssykdom, spres ved at folk får i seg forurenset mat eller vann. Hvis det ikke behandles kan det raskt bli dødelig.

Utbruddet er bekreftet i flere områder, blant dem flyktningleiren i Kyangwali, der omtrent 2000 kongolesiske flyktninger som har kommet fra DR Kongo de siste ukene bor.

CARE jobber i Kyangwali med å tilby assistanse til de som er rammet av seksuell og kjønnsbasert vold. De fleste flyktningene som kommer til Uganda fra DR Kongo er kvinner og jenter, og mange har opplevd en eller flere former for kjønnsbasert vold i løpet av flukten.

– Dette utbruddet kommer på et spesielt dårlig tidspunkt. Folk er utslitt, særlig kvinner og jenter som allerede har opplevd så mange traumer. I tillegg til de bekymringsverdige helseforholdene vil familier bli nødt til å flytte på seg igjen hvis utbruddet spres videre. De risikerer å miste sine kjære, foreldre og omsorgspersoner og vil bli enda mer isolert og sårbare hvis vi ikke gjør noe raskt, sier Delphine Pinault, landdirektør for CARE Uganda.

– Det har kommet tusenvis av flyktninger de siste ukene. Behovene er overveldende, fordi vi simpelthen ikke har ressursene til å håndtere det. Det er et umiddelbart behov for mer ressurser hvis ikke flere liv skal gå tapt, sier Pinault.

Ifølge FNs Høykommissær for flyktninger har mer enn 45.000 flyktninger fra DR Kongo kommet til Uganda siden 1. januar.

Les mer om CAREs arbeid i Uganda.

Les: Dette er verdens glemte kriser.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon