Aktuelt / Bombing hindrer distribusjon av nødhjelp til Øst-Ghouta

Bombing hindrer distribusjon av nødhjelp til Øst-Ghouta

Nesten en uke etter at FNs sikkerhetsråd krevde umiddelbar stopp i krigføringen er det fortsatt ikke mulig å komme til med livsnødvendig hjelp.
Under de korte oppholdene mellom bombingen forlater folk tilfluktsrommene under bakken for å se om hjemmene deres fortsatt står eller for å finne mat og vann til familiene sine. De fleste har mistet sine hjem og butikkene er så godt som tomme for varer. Foto: CARE.

Luftangrep og bombing forhindrer hjelpeorganisasjoner fra å komme til med nødhjelp i Øst-Ghouta. Ifølge FN står 45 lastebiler med nødhjelp til 90.000 mennesker klar til å distribuere hjelp i området, men til nå har det vært umulig å komme til.

– Våre partnere har klart å distribuere 15 kilo mel til omtrent 2000 familier i løpet av de korte periodene det har vært opphold i kampene de siste dagene, men denne hjelpen kommer fra lagre innenfor Ghouta og er ikke nok til å hjelpe på de enorme behovene. Vi er nødt til å kunne støtte våre partnere med mer mat og annen hjelp til mennesker i nød, sier Wouter Schaap, CAREs Syria-direktør.

24. februar vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjon som krever en varig humanitær pause i kampene på minst 30 dager over hele Syria, for å sørge for trygg, uhindret og varig distribusjon av nødhjelp, tjenester og medisinske evakueringer til de som er kritisk syke og sårede. Det har ikke skjedd.

– Mangelen på vilje fra de permanente medlemmene av FNs sikkerhetsråd til å bruke sin innflytelse til å sikre implementering av denne våpenhvilen er skamfull. Hvis ikke sikkerhetsrådets krav umiddelbart omsettes i handling vil Øst-Ghouta forbli et helvete på jord for hundretusener av sivile, sier David Miliband, president i International Rescue Committee.

Nesten 400.000 mennesker er fanget i Øst-Ghouta og står overfor akutt sult. Distribusjonen av nødhjelp til området har vært forhindret de siste årene – bare én konvoi har kommet til siden november 2017. Noen lokale organisasjoner har kommet til med nødhjelp som allerede var lagret i Øst-Ghouta, men dette er ikke i nærheten av å dekke behovene.

Sham, en hjelpearbeider i området, beskriver en håpløs situasjon:

– De fleste har mistet sine hjem og har søkt tilflukt under bakken. Disse stedene egner seg ikke for mennesker. Folk får overførbare sykdommer, hudsykdommer og pusteproblemer. De fleste som oppholder seg under bakken er blitt syke og barn har astma. Det var et feilernært barn i et tilfluktsrom med oss. Hun veide knapt en kilo. Familien hennes er veldig fattig og moren kunne ikke få tak i melk. Hun døde for to dager siden.

 

Kontakt:

Kommunikasjons- og samfunnssjef Mah-Rukh Ali: 97 71 21 11 / mahrukh.ali@care.no

Kommunikasjonsrådgiver Anders Sætra: 48 04 84 58 / anders.saetra@care.no 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon