Aktuelt / Situasjonen i Øst-Ghouta er mer kritisk enn noensinne

Situasjonen i Øst-Ghouta er mer kritisk enn noensinne

Humanitære organisasjoner har stoppet distribusjon av livreddende hjelp til tusener av mennesker i Øst-Ghouta etter den kraftige bombingen av området nær Damaskus. Sivile og hjelpearbeidere er blitt tvunget til å søke tilflukt.
Foto: Syrian American Medical Society.

– Situasjonen i Øst-Ghouta er mer kritisk enn noensinne. Folk har stått imot i årevis, men nå er de i ferd med å miste håpet om overlevelse. I motsetning til tidligere luftangrep har ødeleggelsene nådd alle områder denne gangen. Det er ingen steder for folk å søke tilflukt – ingen beskyttelse, ingen trygghet, sier Hanaa*, som jobber i Øst-Ghouta med en lokal organisasjon støttet av CARE.

En annen syrisk organisasjon aktiv i området beskrev situasjonen som den verste siden begynnelsen av beleiringen.

– Angrepene retter seg mot tett befolkede områder. Alle viktige bygninger angripes, inkludert bakerier, markeder, medisinske fasiliteter og sivil infrastruktur, sier Saleh*, som jobber for organisasjonen.

En medisinsk arbeider som jobbet for en tredje organisasjon mistet livet i et luftangrep som rammet sykehuset organisasjonen driver i området.

Siden søndag 18. februar er mer enn 300 mennesker blitt drept av syriske myndighetsstyrker og allierte styrker i Øst-Ghouta. Mer enn 20 helsefasiliteter er blitt bombet. Området er hjem til nesten 400.000 mennesker og har vært beleiret av myndighetsstyrker siden 2012. Skolene har vært stengt i to måneder.

Torsdag 22. februar gikk flere medisinske og humanitære organisasjoner, blant dem CARE, sammen for å be FNs sikkerhetsråd stemme for en umiddelbar og 30 dager lang våpenhvile, slik at organisasjonene kan nå fram med livsviktig nødhjelp.  

– Den ekstreme eskaleringen av volden har gjort det umulig for humanitære organisasjoner å nå fram til hundretusener av sårbare sivile som er fanget i området. Sivile mangler mat og medisiner og risikerer sult og død. Hvis det ikke oppnås en våpenhvile nå vil vi stå overfor en humanitær katastrofe, sier Wouter Schaap, CARE’s landdirektør i Syria.

Dr. Hamza, en lege som jobber for Syrian American Medical Society (SAMS) i Øst-Ghouta, beskriver en situasjon der sivile er innestengt i kjellere, livredde for å bli bombet fra lufta. På grunn av at befolkningen ikke har tilgang på tilstrekkelig legehjelp brer sykdommer stadig mer om seg. 

– Situasjonen i Ghouta er katastrofal. Det er så mange mennesker som blir drept at vi ikke lenger klarer å holde tellingen, sier han. 

* Navn er blitt endret for å beskytte folks identitet. 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon