Aktuelt / – Kan ikke lukke øynene for krisen

– Kan ikke lukke øynene for krisen

Flere tiår med konflikt har satt dype spor i Den demokratiske republikken Kongo. Ni av ti lever under fattigdomsgrensen, og over fire millioner mennesker er revet bort fra sine hjem.
Franske Pierre Bry begynte som landdirektør for CARE i DR Kongo i 2017. I februar har han besøkt USA og europeiske hovedsteder, inkludert Oslo, for å informere om situasjonen i landet.

Av: Anders Sætra

Pierre Bry, CAREs landdirektør i DR Kongo, sier landet har vært i en «permanent krise» siden CARE begynte sitt arbeid der i 1994. Nå reiser han rundt i USA og Europa for å hente støtte til å gjøre noe med den kritiske situasjonen.

– Vi kan ikke lukke øynene for krisen i Kongo. Situasjonen er forferdelig, og forandrer seg raskt til det verre. Det krever spesiell oppmerksomhet og mer koordinering og støtte, sier han.

I rapporten «Suffering in Silence», som tar for seg fjorårets mest underrapporterte kriser, er DR Kongo et av landene som nevnes. Etter mer enn 20 år med konflikt er over fire millioner mennesker fordrevet. Nesten to millioner barn lider av akutt feilernæring, og mange barn i landet har ikke opplevd annet enn krig og konflikt.

Pierre Bry har vært i Washington, D.C., Brussel, Oslo og Geneve. Han mener det er i ferd med å gå opp for flere hvor alvorlig situasjonen i landet er.

– Som organisasjon forsøker vi å snakke om sakene og ikke underdrive hvor alvorlig krisen er. Fra møtene jeg har hatt virker det som om mange er klar over at DR Kongo er i en stor krise. Da er det opp til oss å vise hva som må gjøres og finne de gode løsningene.

I Kasai-provinsen jobber Marie med å mobilisere lokalsamfunnet og spre kunnskap om hvordan de som er rammet av seksuell og kjønnsbasert vold kan få tilgang til nødvendige tjenester, etter å ha fått opplæring gjennom CARE. Foto: Carey Wagner/CARE.
I Kasai-provinsen jobber Marie med å mobilisere lokalsamfunnet og spre kunnskap om hvordan de som er rammet av seksuell og kjønnsbasert vold kan få tilgang til nødvendige tjenester, etter å ha fått opplæring gjennom CARE. Foto: Carey Wagner/CARE.

CARE jobber spesielt med kvinner og unge jenter og tilbyr støtte både på kort og lang sikt. Det kan være alt fra arbeid mot kjønnsbasert vold til å hjelpe kvinner finne inntektsgenererende aktiviteter. Bry tror nettopp dette samspillet mellom kortsiktige og langsiktige tiltak er viktig for å lykkes.

– Vi forsøker å bekjempe fattigdom hele veien fra nødhjelp til å skape bærekraftige løsninger. CARE er en stor og sterk organisasjon med mye kompetanse. Når vi kommer til et land blir vi værende og jobber for langsiktig utvikling, sier han.

DR Kongo:

  • CARE har vært tilstede siden 1994 og jobber for likestilling mellom kvinner og menn. Det innebærer arbeid med økonomisk selvstendighet, kjønnsbasert vold, seksuell og reproduktiv helse, politisk påvirkningsarbeid og sivilsamfunn.
  • Omtrent 90 prosent av befolkningen på 82 millioner lever under fattigdomsgrensen. 57 prosent av kvinnene melder at de har blitt utsatt for fysisk eller seksuell vold. Les mer om CAREs arbeid i landet her.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon