Aktuelt / Hundretusener av syrere på flukt står i fare for å bli returnert

Hundretusener av syrere på flukt står i fare for å bli returnert

For hver syrer som har returnert hjem det siste året er tre nye blitt fordrevet på grunn av den pågående konflikten i Syria.
Raghda mistet mannen sin i Syria. Hun hadde jobb som lærer og barna gikk på skole før de måtte flykte til Libanon, der de bor som flyktninger i dag. Foto: Nour Wahid/Redd Barna.

Krigen i Syria går inn i sitt åttende år. I en ny rapport advarer seks bistandsorganisasjoner om at flere hundre tusen syrere risikerer å bli presset til å returnere til Syria i 2018, til tross for at vold, bombing og rakettangrep fortsatt pågår og er en stor trussel for sivile. Motstanden mot å ta imot flyktninger vokser over hele verden og forholdene for flyktninger i Syrias naboland blir stadig vanskeligere. Samtidig har seirene til den syriske regjeringshæren skapt et feilaktig bilde av at det nå er trygt for flyktninger å returnere hjem.

Rapporten, som er utgitt av CARE International, Flyktninghjelpen, Redd Barna, Action contre la Faim, Dansk Flyktningehjælp og International Rescue Committee, advarer om at myndigheter i Europa, USA og Midtøsten stenger grensene og presser syrere til å returnere, direkte eller indirekte. Det setter mange liv i fare. Selv om den militære situasjonen på bakken i Syria er endret, er landet fortsatt ustabilt og farlig for sivile, som den siste tids opptrapping av kamphandlingene i Idlib og Øst-Ghouta har vist.

Antall syrere som har returnert, de fleste fra internflukt, har økt fra 560.000 i 2016 til 721.000 i 2017, viser rapporten. For hver syrer som har returnert det siste året har imidlertid tre nye blitt fordrevet som følge av volden. Om lag 2,4 millioner syrere, mer enn 8000 hver dag, flyktet fra sine hjem de første ni månedene av 2017. FN anslår at ytterligere 1,5 millioner vil fordrives i løpet av 2018.

Selv om det var en nedgang i volden i enkelte områder i Syria i fjor, økte den i andre regioner med hundrevis av sivile som ble drept eller skadet. Bombing, granatangrep og eksplosive feller er farer som fortsetter å true sivile hver dag.

Forholdene i regionen er forverret for syriske flyktninger som har søkt beskyttelse i nabolandene. Det er få gjenbosettingsmuligheter i andre land. Mange kan ende opp med å ta farlige og ulovlige ruter for å nå alternative land i søken etter sikkerhet og beskyttelse.

Selv om det var en nedgang i volden i enkelte områder i Syria i fjor, økte den i andre regioner med hundrevis av sivile som ble drept eller skadet. Bombing, granatangrep og eksplosive feller er farer som fortsetter å true sivile hver dag. Kjønnsbasert vold fortsetter å ødelegge livene til kvinner og jenter, som ofte rammes hardere av kriser og er særlig utsatt for visse typer vold og skade.

Forholdene i regionen er forverret for syriske flyktninger som har søkt beskyttelse i nabolandene. Det er få gjenbosettingsmuligheter i andre land. Mange kan ende opp med å ta farlige og ulovlige ruter for å nå alternative land i søken etter sikkerhet og beskyttelse.

Rapporten understreker behovet for større innsats for å hjelpe flyktninger i Jordan, Libanon og Tyrkia. Selv om disse landene fram til nå har vist en bemerkelsesverdig generøsitet overfor flyktningene, har mangelen på politisk vilje for å hjelpe fra andre velstående land i verden skapt en oppfatning av at det er legitimt å stenge grenser og returnere flyktninger.

Rike land har ikke fulgt opp løftene de ga under konferansene i London i 2016 og Brussel i 2017. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fikk halvert antall plasser for gjenbosetting i rike land i 2017 sammenlignet med året før. Det meste av nedgangen skyldes USAs beslutning om å kutte i kvoteflyktningsordningen og nekte å ta imot syriske flyktninger, og andre land har ikke kompensert for de amerikanske kuttene. Europeiske politikere, særlig i Danmark og Tyskland, vurderer nå å deportere flyktninger tilbake til Syria. Så langt har kun tre prosent av sårbare syriske flyktninger blitt gjenbosatt i rike land.

Les hele rapporten her.

Kontakt:

  • Kommunikasjons- og samfunnssjef Mah-Rukh Ali: (+47) 97 71 21 11 / mahrukh.ali@care.no
  • Kommunikasjonsrådgiver Anders Sætra: (+47) 48 04 84 58 / anders.saetra@care.no

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon