Aktuelt / Dette er verdens glemte kriser

Dette er verdens glemte kriser

2017 førte med seg en rekke humanitære kriser, men langt fra alle blir rapportert om i mediene. Basert på 1,2 millioner nettartikler på engelsk, fransk og tysk har CARE International funnet ti glemte kriser.
Åtte år med konflikt og jevnlige angrep i forbindelse med Boko Harams handlinger har ført til at millioner av mennesker ved Tsjadsjøen har mistet levebrødet og er blitt revet vekk fra sine hjem. Halvparten av befolkningen i området trenger akutt nødhjelp. Foto: CARE USA
Nord-Korea troner øverst på listen (se hele listen og rapporten «Suffering in Silence» her). Selv om Nord-Korea får mye oppmerksomhet i mediene, blir det sjelden rapportert om den prekære humanitære situasjonen i landet. FN anslår at 18 millioner mennesker – 70 prosent av befolkningen – er avhengige av myndighetene for å få tilgang til mat. To av fem er underernært. Vanskelige klimaforhold førte også til at Nord-Korea i 2017 opplevde den verste tørken siden 2001.

Enormt behov

Kvinner og barn blir ofte skadelidende. Nesten en tredjedel av de gravide og ammende kvinnene og mer enn 200.000 barn i landet lider av akutt feilernæring.

– Dette viser hvor viktig arbeidet som gjøres av CARE og andre organisasjoner er. Behovene for nødhjelp og langsiktig utviklingsarbeid er enorme, og det er ofte kvinner og barn som lider mest, sier Gry Larsen, generalsekretær i CARE Norge.

NRK: Verdens ti mest glemte humanitære kriser

På plassene etter Nord-Korea kommer Eritrea og Burundi. Rapporten handler ikke om å sammenligne elendighet eller å rette pekefingeren mot noen, men heller om å få et godt bilde av situasjonen.

– Vi vet at et enkelt bilde kan rette oppmerksomheten fra en hel verden mot en sak, men menneskene i landene som er med i denne rapporten er langt vekk fra kameraer og mikrofoner. Disse krisene får kanskje ikke store overskrifter i media, men det betyr ikke at vi kan glemme dem, sier Laurie Lee, generalsekretær i CARE International, om rapporten.

– Ledere må ta ansvar

Det er også en direkte kobling mellom mengden medieoppmerksomhet og hvor mye som doneres til humanitær nødhjelp. Mediene spiller en viktig rolle i å rette offentlighetens oppmerksomhet mot glemte og oversette kriser.

– Til tross for de tragiske konsekvensene konflikt og flukt har for millioner av mennesker, er det fortsatt et gap mellom de humanitære behovene og de tilgjengelige midlene. Situasjonen ser ikke bra ut for 2018, i og med at den politiske viljen til å løse konfliktene og gjøre noe med de grunnleggende årsakene som driver dem – svak styring, voksende fattigdom, ulikhet og klimaendringer – er svak. Politiske ledere må ta ansvar og gjøre noe med de glemte krisene, sier Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger.

 

Etter over et tiår med konflikt, kronisk fattigdom og problemer knyttet til klima er nesten fem millioner mennesker i Sudan på kanten av overlevelse. Ved slutten av 2017 led mer enn to millioner barn som følge av situasjonen. Foto: CARE USA
Etter over et tiår med konflikt, kronisk fattigdom og problemer knyttet til klima er nesten fem millioner mennesker i Sudan på kanten av overlevelse. Ved slutten av 2017 led mer enn to millioner barn som følge av situasjonen. Foto: CARE USA

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon