Aktuelt / Bruker teknologi for å fremme kvinnehelse

Bruker teknologi for å fremme kvinnehelse

Å bruke utbredt teknologi blant fattige kan redde liv. Et interaktivt SMS-kurs er eneste kilde til fakta om seksuell og reproduktiv helse for mange kvinner på landsbygda i Burundi.
CAREs partnerorganisasjon Sacodé bruker mobilteknologi for å hjelpe kvinner med deres helse. Foto: Therese Leine Søgård/CARE

Av: Therese Leine Søgård

–Har du ikke hørt om den? Det er den du putter oppi vaginaen vet du, sier Grâce Françoise Nibizi og stikker en finger opp i været.

Spørsmål knyttet til sex, menstruasjon og prevensjon er svært tabubelagt i Burundi. Selv ikke foreldre tar «praten» med barna sine. Dette legger derimot ingen bånd på dem som jobber i Sacodé, en av CAREs partnerorganisasjoner i Burundi. De bruker mobilteknologi for å nå ut til fattige kvinner med disse tabuene.

–Det som er så fantastisk med SMS, er at man kan nå ut til utrolig mange på svært kort tid. Og det er billig, sier Grâce Françoise, grunnleggeren av Sacodé.

Gjennom en dataplattform har de siden 2016 nesten daglig sendt ut SMS-er med livsviktig informasjon til over 3.000 kvinner. Totalt er 2.642.260 meldinger nå sendt ut. Femtech, er denne type teknologi blitt kalt: Nye produkter og tjenester som møter ulike behov innen kvinnehelse.

Afrikansk mobilteknologi

Mobilteknologi sies å ha revolusjonert økonomien i mange land i Afrika. I årevis før Vipps kom til Norge ble mobilen brukt som betalingsmiddel i afrikanske land. For CARE og Sacode har det vært svært gunstig å bruke denne utbredte teknologien for å nå kvinnene som bor i avsidesliggende steder i landet.

En burundisk kvinne føder i gjennomsnitt 5,8 barn, og det verserer mange myter om prevensjon. Mangel på god informasjon gjør at mange ikke tør å begynne med såkalt familieplanlegging.

–Mange sier at de føder fram til det ikke er flere barn igjen i livmoren, forteller Thierry Kesimana, som er prosjektansvarlig hos Sacodé.

Han har også hørt at kvinner tror at prevensjon er et europeisk forsøk på å utrydde svarte eller at det er etnisk rensing – en frykt som ligger i ryggmargen til burundiere etter flere folkemord de siste tiårene.

Lege og psykolog svarer

En lege og en psykolog er også ansatt i prosjektet sammen med Thierry. Mandag til torsdag sender de ut informasjon om ulike typer temaer, som kjønnsbasert vold, prevensjon og graviditet. Dersom det oppstår en epidemi i et geografisk område, sender de SMS-er til de rammede landsbyene, slik at befolkningen får informasjon om hvordan de kan unngå å bli smittet.

På skjermen foran Thierry tikker det inn meldinger mens han snakker. «God ettermiddag. En jente som har mensen. Kan hun ha sex? Eller er det et problem?», spør en av abonnentene.
–Det er ikke farlig å ha sex når hun har mensen, men hun kan risikere å bli gravid. Dette svarer vi på fredag, sier Thierry og fortsetter:
–Da samler vi opp spørsmål som likner på hverandre, også sender vi samme svaret til alle i denne gruppen. Men hvis spørsmålet er såpass spesielt at kun én har stilt det, får selvsagt denne kvinnen et personlig svar, forklarer han.

Ferdig med barn

Seks sjenerte og spente kvinner har møtt opp for å fortelle om SMS-ene de får. De tar fram telefonene sine, og viser fram meldingene de har fått fra Sacodé. Før de ble abonnenter for ett år siden, gikk ingen av dem fast på prevensjon. De hadde hørt rykter om at man kunne få kreft i vaginaen av det.

–Jeg sendte spørsmål om det i fjor, og da fikk jeg til svar at dette ikke stemte, sier firebarnsmoren Jeanine Mukeshimana (29).

Nå bruker alle seks forskjellige metoder som tilpasset deres personlige behov. Kvinnene er svært godt fornøyde med tjenesten, og føler de har lært mye det siste året.

–Vi lærer om familieplanlegging, fistula, hvordan man unngår å få AIDS, fordeler med å føde på en helseklinikk, svangerskapskontroller og kontroll av både mor og barn etter fødsel, forteller Adidja Hatungimana (43).

Var det ikke for SMS-tjenesten, er de sikre på at de hadde hatt enda flere barn nå. Adidja har fem barn. Den eldste er blitt seks år gammel.

–Men nå er det slutt. Ingen flere barn nå, sier hun, og skyver armene fra seg.

Ambassadører

Analfabetisme er utbredt i Burundi, særlig blant kvinner, så Sacode har utpekt lese- og skrivekyndige til å være ambassadører og spre kunnskapen videre til minst fem andre. Det ser ut til å være en oppgave kvinnene tar på alvor.

–Vi skriver ned alle SMS-ene i en bok, og går fra dør til dør for å lære opp andre, forteller Adidja. Det som bekymrer dem mest akkurat nå, er imidlertid at bøkene kan bli våte og gå i stykker når det regner. Derfor ønsker de seg plastmapper, slik at viktig informasjon ikke blir borte.

Når kvinnene møtes i sine spare- og lånegrupper, CAREs kvinnegrupper for økonomisk utvikling, snakker de om temaene, diskuterer det de har fått tilsendt den siste uka og sender nye spørsmål til Thierry, som svarer med den bærbare pc-en sin i hovedstaden Bujumbura.

Thierry er en progressiv burundisk mann som har stort engasjement for likestilling og elsker jobben sin.

–Det er så spennende! Det er helt tydelig at folk mangler viktig informasjon. Jeg tar del i utviklingen disse kvinnene. Jeg hjelper dem å komme seg framover. Disse menneskene har vært glemt av verden, og de har ikke tatt del i utviklingen som oss andre. Det verste er at de utgjør flertallet her i landet.

 Vil du støtte vårt arbeid med kvinner? Bli giver her.  

 

sacode5.jpg sacode4.jpg sacode2.jpg

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon