Aktuelt / – Dette setter vår holdning til flyktninger i et grellere lys

– Dette setter vår holdning til flyktninger i et grellere lys

CAREs styre har reist til Jordan for å møte syriske flyktninger. Samtidig som Raqqa ble frigjort hadde styremedlemmene sterke møter med krigens ofre.

Vi har spurt styret etter turen: Hva gjorde sterkest inntrykk på deg?

Kjersti Fløgstad, styreleder:

Møter med mennesker, unge som gamle syriske flyktninger, som har tapt så uendelig mye. Det var tøft å se hvordan de strever med å opprette en normalitet og et livsgrunnlag for seg og familien. Den støtten CARE gir både i forhold til det psykososiale og økonomisk selvstendighet, gjør en veldig stor forskjell i en slik situasjon. At 6,5 millioner til dels fattige jordanere har ønsket 3,5 millioner flyktninger velkommen uten at det har skapt sinne, hat eller konflikter, er rett og slett imponerende. Dette setter vår egen holdning til flyktninger i et enda grellere lys.

 

Ina Reksten, styremedlem:

Jeg husker best følelsen av ikke å kunne ta frihet og sikkerhet for gitt og ikke kunne planlegge en fremtid for sine barn og seg selv. Det er vanskelig å forestille seg alle de som lever med denne usikkerheten i mange år, uten å vite når eller om situasjonen vil endre seg. Det å beholde håpet i en slik situasjon må være utrolig vanskelig. Arbeidet CARE gjør i leiren er derfor ekstra viktig for å kunne skape et samfunn og samhold og ikke bare et oppholdssted.

 

Joachim Nahem, styremedlem:

Det som gjorde størst inntrykk var møtet med kvinnene på førstehjelpskurs; etter litt høflighetsfraser kom historiene frem om hvor de var fra, hvor lenge de hadde vært i leiren og hvor dypt de savnet familiene sine. Noen familiemedlemmer visste de ikke hvor var, andre oppholdt seg i Europa mens noen var bekreftet omkommet. Det var sterke historier og en absurd følelse å ta et dypdykk i andres sorg for så å returnere til en trygg og travel hverdag.

 

Foto:Aftenposten

Rana Shahzhad, styremedlem:

Hele turen var en sterk opplevelse så det er vanskelig å trekke fram ett inntrykk. Det er langt fra Oslo til Syria, derfor gjorde det sterkt inntrykk å oppleve nærheten og effekten av CAREs arbeid i flyktningleiren. CAREs «Village of Hope» ga barna en sårt trengende «flukt», de fikk lov å være barn, skyve bort elendigheten – om det bare var for et øyeblikk.

 

Maria Christoffersen, ansattrepresentant i styret:

Før krigen kunne du kjørt fra Azraq til Damaskus på bare tre timer. For syrerne vi snakket med er hjemlandet så ufattelig nært, samtidig som veien tilbake er umulig. Alle ønsket å reise hjem igjen, men samtidig vet de at det hjemmet de vil tilbake til ikke finnes lenger. En ung gutt vi møtte hadde tegnet en fredsdue og skrevet, «I wish Syria could start over.» Det kunne jeg også ønske. Jeg blir utrolig imponert over hver enkelt som forsøker å bygge opp et liv i leiren; familien som planter grønne planter og fargerike blomster for å skape sin egen lille oase, kvinnen på frisørsalongen som fletter den mest fantastiske fletten jeg noen har sett, guttene som sparker fotball og inviterer oss med på en liten kamp, og alle de ansatte og frivillige som gjør det de kan med veldig begrensede ressurser.

 

Peter Gitmark, styremedlem:

Det sterkeste inntrykket er omfanget av katastrofen. Så mange mennesker og en konflikt som varer og varer. De vi traff er samtidig heldige i forhold til mange som fortsatt er i Syria.

 

Gry Larsen, generalsekretær:

Den fantastiske jobben CARE-ansatte gjør for å gi flyktningene verdighet i en krevende tilværelse.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon