Aktuelt / Brutal situasjon for kvinner og barn i Bangladesh: – Kan eskalere

Brutal situasjon for kvinner og barn i Bangladesh: – Kan eskalere

Det er akutt behov for drikkevann, mat, medisinsk hjelp og et trygt sted å sove for over 300.000 kvinner og barn som har flyktet fra Myanmar til Bangladesh.
Rundt 80 prosent av flyktningene som har kommet til Bangladesh, er kvinner og barn. Foto: Kathleen Prior/CARE

Slik kan du bidra: Vipps til 2468 (CARE Norge), send SMS "CARE HJELP" til 2468 (200 kroner).

– Jeg har jobbet med flyktninger over hele verden i over 20 år, og dette er noe av det verste jeg har sett, sier Zia Choudhury, landdirektør for CARE i Bangladesh.

Den siste måneden har over 436.000 mennesker flyktet til delstaten Cox’ Bazar i Bangladesh fra den eskalerende volden i delstaten Rakhine, nord i Myanmar. De fleste av flyktningene, rundt 80 prosent, er kvinner, barn og babyer. Svært mange måtte flykte uten å ta med seg noe. 

Gravide måtte flykte

– Vi har snakket med flere titalls kvinner som er traumatisert av opplevelsene de har vært gjennom de siste ukene og månedene. Mange har gått barbent i dagevis, over jorder, gjennom jungel og krysset elver. Jeg har også snakket med kvinner som har gjennomført denne flukten mens de har vært gravide eller båret små barn, sier Choudhury.
 

– Kvinner og barn trenger hjelp umiddelbart slik at de kan komme seg etter den fryktelige flukten fra Myanmar og leve i verdighet på disse ekstremt overfylte og kaotiske stedene hvor de har søkt tilflukt, sier han. 

"Over tusen barn har flyktet uten foreldrene sine. Jeg møtte en gutt på 3-4 år som sto midt i en sølepytt. Han skalv av feber og gråt stille. Han visste ikke hvor moren var."         –Zia Choudhury, CARE Bangladesh

CARE har gjennomført en analyse av leiren Balukhali i Cox’s Bazar. Her har kvinnene verken tilgang til privatliv, et trygt sted å sove, gode nok sanitærforhold eller psykososial støtte. I tillegg har mange av dem ikke nok midler til å sørge for at barna deres får mat, og de bekymrer seg for barnas mentale og psykiske helse. Mange barn lider etter å ha vært gjennom traumatiske opplevelser, og de har pådratt seg hudsykdommer, diaré og feber.  

Ikke nok toaletter

I enkelte leire er det rundt 6.000 mennesker som deler på tre latriner, og folk må stå i kø i gjennomsnitt to timer for å få bruke dem, ifølge CAREs analyse.

– Kvinner venter ofte til etter det er blitt mørkt før de går på do, og de går i grupper for å føle seg tryggere. Når gravide, ammende og menstruerende kvinner ikke har tilgang på baderom og dusj, er de utsatt for komplikasjoner og alvorlige sykdommer, sier Choudhury.

– Jeg frykter at forholdene ligger perfekt til rette for en epidemi, legger han til. 

Skalerer opp

CARE har jobbet i Bangladesh siden 1949 og har lang erfaring med humanitære katastrofer. I mange år har bistandsorganisasjonen jobbet med blant annet matsikkerhet og kvinners rettigheter i Cox’s Bazar, hvor de fleste av flyktningene nå har søkt ly. De siste fem årene har CARE Bangladesh gitt mer enn 450.000 mennesker livreddende hjelp.

CARE skalerer nå opp sin nødhjelpsrespons for å dele ut mat og byggematerialer, samt behandle akutt underernæring og starte mobile helseklinikker for kvinner og barn.

Slik kan du bidra: Vipps til 2468 (CARE Norge), send SMS "CARE HJELP" til 2468 (200 kroner).

Det er svært uhygieniske forhold i de overfylte flyktningleirene i Bangladesh. CAREs landdirektør frykter at forholdene ligger perfekt til rette for at en epidemi bryter ut. Foto: Kathleen Prior/CARE
Det er svært uhygieniske forhold i de overfylte flyktningleirene i Bangladesh. CAREs landdirektør frykter at forholdene ligger perfekt til rette for at en epidemi bryter ut. Foto: Kathleen Prior/CARE

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon