Aktuelt / Dette er Kongo-krisen

Blodige kamper og overgrep

Det er ingen andre land i Afrika som har flere flyktninger og internt fordrevne enn Kongo. CARE er tilstede for å gi nødhjelp.
Miphie
Sykepleier Miphie Laya er blitt anklaget av begge sider i konflikten for å være lojal mot den andre parten. Det har vært en svært krevende oppgave å hjelpe pasienter i denne situasjonen. Foto: CARE

Av: Therese Leine Søgård

 

Siden konflikten i Kasai-regionen i DR Kongo brøt ut for et år siden, har ytterligere 1,4 millioner mennesker blitt drevet på flukt. Ifølge FNs nødhjelpsorgan OCHA, er det nå til sammen 3,8 millioner mennesker som er fordrevet. Det er flere enn i noe annet afrikansk land.

Blodige kamper

Krisen er et resultat av en væpnet konflikt mellom de kongolesiske styrkene og militsgrupper. I løpet av kort tid har situasjonen eskalert, og vold mot sivilbefolkningen er blitt vanlig. Kasai-regionen, som ligger sentralt i landet, er isolert og befolkningen var sårbar selv før konflikten startet. Nå er de sivile fanget i midten av blodige kamper hvor etniske grupper blir satt opp mot hverandre. Konstellasjoner som tidligere var fredelige, er blitt svært anstrengt fordi lokalsamfunn blir oppfattet enten som lojale mot myndighetene eller mot militsgrupper. Anklager om å støtte enten den ene eller andre siden, er nok til at du kan bli drept.

Gravide fødte i bushen

Miphie Laya er ansvarlig sykepleier på en liten helseklinikk i en liten landsby i nærheten av Miabi i Kasai. Hun fryktet en militsgruppe skulle gjøre alvor av trusselen om å brenne ned klinikken, slik de hadde gjort i en landsby i nærheten.
–Flere av de gravide kvinnene som vi fulgte opp med svangerskapskontroller, endte opp med å føde på egenhånd i bushen, forteller hun til CARE.

Både militæret og militsen anklaget henne for å støtte den andre siden. Noen ganger kom militæret midt på natten, og Miphie måtte flykte ut bakdøren med alle pasientene.

–Det var svært vanskelig. Familien min skulle til å flykte til Mbuji Mayi, men jeg gjorde ikke det fordi jeg følte jeg måtte bli igjen og ta vare på folket mitt, sier hun.

Seksuelle overgrep

Ifølge de siste rapportene har 2,8 millioner mennesker i Kasai behov for nødhjelp. Folk trenger omtrent alt, som rent vann, mat, tak over hodet, toalettfasiliteter, psykososial støtte, tilgang til helsetjenester og spesiell ernæringshjelp for underernærte barn og voksne.

Tusenvis av barn er blitt separert fra sine familier og misbrukt som soldater. Det er derfor et enormt behov for beskyttelse av barn i regionen. Det er en kjent sak at voldtekt og seksuell vold er utbredt i DR Kongo, og det fryktes at det brukes som våpen av væpnede grupper. Kvinner er spesielt utsatt for dette, og i tillegg har tradisjonelle normer og maktstrukturer i lang tid marginalisert kvinner og jenter.

Motstandsdyktighet

Målet med CAREs humanitære respons i Kasai er å dekke de umiddelbare behovene til de mest sårbare kvinnene og jentene. Det gjør vi blant annet ved å støtte deres familier og lokalsamfunn å komme seg på beina og styrke deres motstandsdyktighet slik at de også har mulighet til å takle framtidige kriser bedre.

CARE har jobbet i DR Kongo siden 1994 og har ekspertise på seksuelle og reproduktive helse og rettigheter. Våre programmer er rettet spesielt mot kjønnsbasert vold og seksuelle overgrep. I Kasai-regionen jobber vi tett med FN-organisasjoner.

 

 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon