Aktuelt / «I dag er jeg økonomisk selvstendig»

«I dag er jeg økonomisk selvstendig»

Salmaye Soumaila har et ønske for alle verdens kvinner: At de skal gjøre som henne.
Salmaye følger nøye med når spare- og lånegruppen hennes har møte. Foto: Elisabeth Adewale/CARE

Av: Elizabeth Adewale, CARE Niger

–Livet var vanskelig. Jeg kunne ingenting, og jeg hadde ingen anelse om hvordan jeg skulle tjene penger eller skaffe mat til familien, sier Salmaye Soumaila (46).

Salmaye er firebarnsmor og bor i Gidan Dawaye, en landsby i Maradi-regionen i Niger. Salmaye brukte all sin tid på arbeid i hjemmet og var avhengig av at mannen tjente nok penger til dem alle på å selge kveg. Men det var ikke nok til å sørge for alt familien trengte og samtidig betale skolepenger for alle barna.

–Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, sier Salmaye.

–Men så hørte jeg om spare- og lånegruppene. Noen fra CARE kom til landsbyen for å etablere en gruppe her. Jeg snakket med mannen min, og vi ble enige om at jeg skulle bli med.

Dette er nå 19 år siden, og hun har aldri angret.

Ekspanderte driften

CARE Niger startet de første spare- og lånegruppene for 25 år siden, og siden den gang har en rekke andre bistandsorganisasjoner begynt å bruke den samme modellen. Med støtte fra CAREs faste givere og Norad, får medlemmene også tilbud om å lære seg å lese og skrive, og de lærer om ledelse og hvordan de kan øke inntektene sine.

Salmaye og de andre medlemmene valgte å kalle gruppen sin for «Zumunci», som betyr «omsorg» på det lokale språket Hausa. I tillegg til å delta i gruppens daglige aktiviteter, gjennomførte Salmaye kurs i leseferdigheter og ledelse. Etter hvert lærte hun hvordan hun skulle drive sin egen forretning, og hun startet en matkiosk i nabolaget. Forretningen vokste fort, og snart hadde hun opparbeidet seg nok egenkapital til å kjøpe en ku, fire sauer og elleve geiter. I dag har Salmaye tre små åkre hvor hun dyrker hirse, bønner og peanøtter, i tillegg til en grønnsakhage med tomater, gulrøtter, salat, kål, poteter og løk.

Ble president i gruppen

Salmaye er blitt en respektert person både i lokalsamfunnet og distriktet. Hun er nå president i «Zumunci» og spare- og lånegruppe-agent, noe som betyr at hun hjelper andre som er i den situasjonen hun var i tidligere.

–I dag kan jeg si rett ut at jeg er økonomisk selvstendig, sier Salmaye og smiler stolt.

–Jeg hjelper mannen min med noen av utgiftene, som skolepenger, bøker og skolemateriell til barna. Jeg gir også en hjelpende hånd til folk i nød i lokalsamfunnet mitt.

Etter å ha vært gjennom en endringsprosess i voksen alder, er Salmayes budskap enkelt:

–Jeg ber kvinner fra hele verden om å bli med i en spare- og lånegruppe.

Salmaye og gruppen hennes lager såpe som de selger. Slik tjener de penger også i fellesskap. Foto: Elizabeth Adewale/CARE

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon