Aktuelt / Umulige valg for familier rammet av krigen i Jemen

Umulige valg for familier rammet av krigen i Jemen

Hva gjør man når man er livstruende syk, men knapt har penger til mat?
rs25432_dsc_0180ed.jpg
55 år gamle Ahmad Ali ble brakt til Aljomhuri-sykehuset i Hajja av sin sønn. Han hadde mistet bevissheten etter å ha vært syk i fem dager. FOTO: CARE

Menneskene i Jemen står nå overfor verdens verste kolerautbrudd som i løpet av to måneder har spredd seg til hele landet, utenom én region. 

I en korridor omgjort til et isolert kolera-mottak løper leger og sykepleiere fra den ene sengen til den andre og håper det ikke vil komme enda flere pasienter denne ettermiddagen. Mellom utdatert medisinsk utstyr og poser ved intravenøs rehydreringsvæske ligger barn og eldre med de samme utmattede øynene. Det har vært noen travle uker, og antallet nye tilfeller ser ikke ut til å avta. 

55 år gamle Ahmad Ali ble brakt til Aljomhuri-sykehuset i Hajja av sin sønn. Han hadde mistet bevissheten etter å ha vært syk i fem dager.

– Jeg hadde ikke råd til å reise til sykehuset eller betale for behandlingen, forklarer Ali med tung pust. – Sønnene mine har ikke noe arbeid. Jeg er den eneste i familien med inntekt.

Prøvde å behandle seg selv

For å spare penger, forsøkte Ali først å behandle seg selv med en hjemmelaget rehydreringsvæske, men tilstanden fortsatte å forverres, og til slutt måtte han fraktes til sykehuset for å overleve.

På toppen av all annen nød og lidelse forårsaket av krigen i Jemen, har kolera-utbruddet nå spredt seg til rundt 330.000 mennesker. Med store deler av helsevesenet i ruiner og dårlig tilgang på rent drikkevann, er det vanskelig å stanse spredningen.

I likhet med så mange andre som rammes av sykdommen, var Ali tvunget til å gjøre et umulig valg mellom å bruke penger på mat til familien eller på behandling. Fordi han ventet med å oppsøke hjelp, lider han nå også av nyreinfeksjon. 

Mat og pengestøtte

Nærmere 19 millioner mennesker er nå avhengige av nødhjelp for å overleve i Jemen. 14,5 millioner mangler tilgang på rent drikkevann og sanitære fasiliteter. 17 millioner har usikker tilgang på mat. Ved de få helseklinikkene som fortsatt ikke er ødelagt, jobber de fleste nå frivillig, og de mangler penger til medisiner og utstyr.

CARE har så langt hjulpet 1,6 millioner mennesker i Jemen med distribusjon av mat og pengestøtte, slik at familier selv kan kjøpe det de trenger mest. Vi bidrar også til livsviktig tilgang til rent vann og muligheter til god hygiene for å forebygge sykdommer som kolera.

 

Du kan støtte det livsviktige hjelpearbeidet i Jemen ved å sende SMS "CARE JEMEN" til 2468 (150 kroner), eller bruk Vipps og send et valgfritt beløp til CARE Norge (gå inn på handlevognen). 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon