Aktuelt / Kvinner bærer den tyngste børen i den syriske flyktningkrisen  
Care Blogg

Kvinner bærer den tyngste børen i den syriske flyktningkrisen  

Ny rapport fra CARE viser at åtte av ti syriske flyktninger i Jordan lever under fattigdomsgrensen.
rs25091_dsc_1960scr.jpg
Etter å ha flyktet fra krigen i Syria, forsørger Hadija* (32) sine to barn i en ettromsleilighet i Mafraq i Jordan. Før hun fikk hjelp, bodde hun med barna på gaten. FOTO: Mary Kate MacIsaac/CARE

«Vi gikk over døde kropper, barns kropper. Alle familier ble splittet.»

Hadjia* var 28 år gammel da hun mistet kontakten med familien sin. Alle løp i ulike retninger da hjembyen utenfor Aleppo ble bombet. Livredd og desperat etter å komme bort fra kaoset, hoppet hun inn i en tilfeldig bil på vei sørover. «Vi så hele tiden opp mot himmelen, etter fly, og håpet av vi ikke skulle bli truffet av en bombe», forteller hun.

Noen måneder senere, alene, sårbar, og fremdeles separert fra familien, fant Hadjia arbeid på en gård i det sørlige Syria. Det var så vidt nok til at hun klarte seg. Til slutt så hun seg nødt til å gifte seg med en mann hun traff ved grensen til Jordan for å komme ut av Syria. Han ville også krysse grensen, men immigrasjonsmyndighetene gjorde det vanskelig for enslige uten familie. I dag er hun skilt med to barn, ute av stand til å finne arbeid, og kjemper for å oppnå trygghet og sikkerhet for familien sin.

Hadijas historie er lik den vi har hørt fra utallige syriske flyktninger, særlig kvinner og barn som har risikert livet for å flykte, istedenfor å vente på å dø i krigen.

Støtt syriske flyktninger

 

Åtte av ti under fattigdomsgrensen

En ny rapport fra CARE viser en urovekkende trend for syriske flyktninger i Jordan. Av nærmere 1500 flyktninger som deltok i undersøkelsen, lever 82 prosent under fattigdomsgrensen. 89 prosent har satt seg i gjeld for å dekke levekostnader. Nær 80 prosent har tydd til skadelige måter å skaffe inntekt, som barnearbeid og barneekteskap.

30 prosent av husholdningene som deltok i undersøkelsen, var forsørget av kvinner. Over halvparten sier at mangel på inntekt er deres største problem. Hadjia er nå alene om å forsørge sin fire år gamle datter på fire år og 15 måneder gamle sønn. Da hun var gravid med sønnen, bodde hun på gaten.

«Jeg hadde ingen penger, ingen beskyttelse. Jeg så etter alle mulige måter å skaffe et tak over hodet, selv bare for én natt. Alle eiendelene mine var i én veske. Vi sov i moskeer og i inngangene til bygninger. Jeg spurte til og med en familie som var på vei inn til et sykehus, om vi kunne bli med dem som familiemedlemmer, bare slik at vi kunne være inne en kort stund. Jeg hadde ingen skam, fordi jeg fryktet at jeg og datteren min skulle dø», forteller hun.

Med lite utdannelse og to små barn, har Hadjia få muligheter til å tjene penger. Etter å ha fått en symaskin og opplæring fra CARE, kan hun sy klær til barna, men det er vanskeligere å gjøre det til et levebrød. Hadijas helse gjør det også vanskelig å gjøre fysisk arbeid – og selv om hun skulle finne en slik jobb, er det ingen som kan passe på barna. Hun sier at hun bare kan håpe at krigen tar slutt. Ellers håper hun at sønnen en dag i fremtiden kan bli familiens «redningsmann».

Andre kvinner, som 41 år gamle Muna, har fordelen av eldre barn som kan passe yngre søsken. Muna jobber som rengjører hos familier i nabolaget. Denne lille inntekten er avgjørende for at familien skal klare seg. Muna prioriterer barnas utdannelse, og har akkurat nok penger til å betale for busstransport til skolen, mat og andre grunnleggende behov. Foreløpig får hun støtte av en hjelpeorganisasjon til å betale husleie, men denne løper ut i oktober. Hun er usikker på hvor de skal bo etter det. «Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre. Hver dag og hver natt spør jeg meg selv: Hva skal jeg gjøre når leiekontrakten går ut?», sier hun.

Vanskeligere for kvinner å tjene penger

Gjennom avtalen «Jordan Compact» mobiliseres internasjonal finansiering for å fremme økonomisk utvikling som skal komme både syriske flyktninger og jordanere til gode. Jordanske myndigheter har i gjengjeld forpliktet seg til å gjøre det lettere for flyktninger å få arbeidstillatelse. CAREs undersøkelse avdekker imidlertid at det fremdeles er barrierer som forhindrer syrere å arbeide lovlig. Bare én av fem har arbeidstillatelse. Særlig kvinner havner utenfor, ettersom tillatelsene er begrenset til sektorer som er lite tilgjengelige for dem.

CAREs programmer i Jordan gir både syriske og jordanske kvinner muligheter til å få opplæring i blant annet klesproduksjon, kommersiell matlaging og reparasjon av pc-er. Vi jobber nå med å utforme programmer for opplæring i entreprenørskap og finansiell oppstartstøtte, slik at kvinner kan skaffe inntekter med virksomhet som er tilpasset deres situasjon.

Donorer må øke finansieringen av bistand som bidrar til å ivareta kvinner og jenters spesielle behov i langvarige humanitære kriser. I tillegg til å innebære økt fare for vold og overgrep, medfører kriser at kvinner og jenter må påta seg nye oppgaver og roller. Vi må tilpasse bistanden for å bedre støtte kvinner som Hadjia og Muna i deres daglige kamp for å forsørge familien.

 

*Navnet er endret for å beskytte kvinnens identitet. 

 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon