Aktuelt / Vil at virksomheten skal vokse

Vil at virksomheten skal vokse

Nana Dan Sanda fra Niger var frustrert over hvor vanskelig det var å få butikken til å vokse uten å kunne låne penger. Men så dukket det opp en mulighet.
nana.jpg

Av: Elisabeth Adewale, CARE Niger

Nana (42), som bor i Aguié i Maradi-regionen i Niger, er mor til syv barn. Hun er en velkjent forretningskvinne i lokalsamfunnet, men det har ikke alltid vært slik. Før solgte hun småvarer som tøy, parfyme og sandaler, men hun lyktes ikke med noen av forsøkene på å utvide butikken. Med minimale inntekter, var det vanskelig å forsørge barna.

– Fem av barna mine er fra et tidligere ekteskap, og etter at vi ble skilt, har jeg forsørget dem alene. Jeg har betalt for skolegang og læremateriell. Eksmannen min sender penger fra tid til annen, men det er for det meste jeg som må sørge for at deres behov blir ivaretatt, sier Nana.


Lånet endret alt

Da hun fikk høre om CAREs spare- og lånegrupper, bestemte seg for å bli med. Beslutningen endret virksomheten – og livet hennes. I gruppen fikk hun en mulighet hun trodde hun bare kunne drømme om: Å ta opp lån.

– Jeg startet med å spare rundt fem kroner i uka inntil jeg var kvalifisert til å ta opp et lån uten renter. Lånet har virkelig hjulpet meg med å utvide forretningen min. Egenkapitalen min økte, og jeg kunne kjøpe inn flere forskjellige varer, sier hun.

Med en etter hvert veldrevet butikk, fikk Nana mulighet til å satse på andre inntektsmuligheter, som jordbruk og en kjøkkenhage. 42-åringen dyrker i dag hirse, bønner, durra, peanøtter, løk, tomater, kål og gulrøtter. I tillegg driver hun med oppdrett av husdyr, blant annet geiter.

CARE ga gründeren et businesskurs om hvilke strategier hun kunne bruke for å utvide virksomheten. Nana var tidligere analfabet, men i spare- og lånegruppen lærte hun også å lese og skrive.

 – Gjennom muligheten jeg har fått i gruppen, kan jeg nå hjelpe mine to minste barn med skolearbeidet, forteller hun.

Vil vokse mer
 

– Jeg takker Gud for spare- og lånegruppene, som har forandret livet mitt og måten jeg tenker på. Jeg kan sørge for familien min og for mine egne behov til en viss grad. Dette har virkelig endre livet mitt , sier Nana, mens ansiktet hennes lyser opp.

Selv om hun nå har inntekter til å klare seg og føler seg vellykket, er ikke kampen over for Nana. Hun tenker nemlig stadig på hvordan hun kan sørge for at virksomheten hennes fortsetter å vokse. 

 

Vil du hjelpe kvinner som Nana å nå sine mål? Bli CARE-venn eller bedriftspartner!

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon