Aktuelt / CARE fordømmer Trumps utvidelse av «global gag rule»

CARE fordømmer Trumps utvidelse av «global gag rule»

– Utvidelsen vil gjøre konsekvensene av regelen enda mer katastrofale for verdens fattigste kvinner og jenter enn vi opprinnelig fryktet, sier generalsekretær Gry Larsen.
rs4816_freccia_learson1305scr.jpg

President Donald Trumps regjering kunngjorde mandag at den såkalte «globale gag rule» utvides til å gjelde alle hjelpeorganisasjoner som mottar finansiering fra det amerikanske utenriksdepartementet, utviklingsdirektoratet USAID eller forsvarsdepartementet.

Den globale munnkurven, også kjent som «Mexico City policyen», forbyr hjelpeorganisasjoner som mottar støtte fra amerikanske myndigheter, å informere kvinner om abortrettigheter og familieplanlegging.

Amerikanske medier melder at utvidelsen av regelen vil innebære restriksjoner på nærmere ni milliarder dollar i finansiering til globale helsetjenester, mot tidligere om lag 600 millioner dollar. Regel vil nå ramme alle aktivitetene til hjelpeorganisasjoner som mottar den minste støtte fra amerikanske føderale myndigheter, også prosjekter finansiert med midler fra andre donorer og private givere.

– Utvidelsen er dramatisk og vil gjøre konsekvensene av regelen enda mer katastrofale for verdens fattigste kvinner og jenter enn vi opprinnelig fryktet. En regel om hva hjelpeorganisasjoner kan si og ikke si er et alvorlig angrep på vår ytringsfrihet og det vil koste liv, sier Gry Larsen, generalsekretær i hjelpeorganisasjonen CARE.

– Siden 1990 har vi nesten halvert mødredødeligheten ved å øke tilgangen til helsetjenester for kvinner og jenter globalt, deriblant tilgang til prevensjonsmidler når det er ønsket. Ved å innføre denne regelen vil Trump sette disse fremskrittene flere tiår tilbake, sier Larsen.

– Ved å sikre at alle kvinner har tilgang til prevensjon når de ønsker, kan vi forhindre to av tre dødsfall i forbindelse med svangerskap og fødsel og minst tre av fire dødsfall blant nyfødte. Vi vil fortsette å jobbe for å oppnå dette. Nå er det enda viktigere at Norge og andre land trår til for å erstatte amerikansk finansiering og lederskap på dette området, sier Larsen.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon