Aktuelt / Kolerautbrudd i Jemen

Kolerautbrudd i Jemen

I tillegg til krig og sult, rammes befolkningen i Jemen av et dødelig utbrudd av kolera. Store deler av helsevesenet ligger i ruiner. CARE jobber for å forebygge smitte og hjelpe syke med å få livreddende behandling.
rs22060_khadijamohamedaliwithheryoungestchildscr.jpg
Khadija Mohamed Ali mistet faren til kolera, men hennes fire år gamle sønn overlevde etter å ha fått behandling ved sykehus. FOTO: CARE

Støtt hjelpearbeidet i Jemen.

28 år gamle Khadija Mohammed bor sammen med sin ektemann og fire barn i landsbyen Mahabishah i distriktet Hajjah i Jemen. Hennes far bodde også sammen med dem, inntil han ble syk med feber og diaré, og døde etter tre dager. De hadde ikke penger til å ta ham med til sykehus, og han døde hjemme.

Ikke lenge etterpå ble også Khadijas fire år gamle sønn Amar syk med de samme symptomene som morfaren. De forsøkte å behandle ham hjemme, men han ble ikke bedre. Khadija fikk vite av naboer at det nærmeste sykehuset behandlet pasienter med samme symptomer som sønnen.

– Vi måtte gå over to timer til fots for å komme til sykehuset. Mannen min lånte penger av venner for å betale for undersøkelsene, forteller Khadija.

Amar ble diagnostisert med kolera, og etter at han fikk behandling, ble han fort frisk igjen.

Khadija ville vite mer om sykdommen som hadde rammet familien. Hun og flere av naboene ble med på informasjonsmøter organisert av CARE, hvor de lærte hvordan de kunne forhindre smitte, hva slags symptomer de skulle se etter og hvor de kunne oppsøke hjelp. Familien fikk også såpe for å kunne vaske hendene.

CARE arbeider i Al Mahabishah for å forhindre spredning av kolera, blant annet gjennom informasjonskampanjer for å fremme god hygiene og et større oppryddings- og rengjøringsarbeid for å fjerne avfall som bidro til smittespredningen. CARE distribuerer også rent vann.

Siden begynnelsen av kolera-utbruddet i oktober 2016 er over 30.000 tilfeller av sykdommen registrert i Jemen. Flere hundre har dødd. I midten av mai 2017 ble det erklært krisetilstand i hovedstaden Sanaa, etter at ytterligere flere titalls personer omkom av sykdommen i løpet av kort tid. Krigen i landet har lagt store deler av helsevesenet i ruiner, og det er kritisk mangel på medisiner, utstyr, leger og sykepleiere. 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon