Aktuelt / – Den verste tørken vi har opplevd

– Den verste tørken vi har opplevd

–Tidligere har det alltid vært steder vi kan reise for å finne mat og drikke, men nå er hele landet rammet av tørke, forteller den somaliske syvbarnsmoren Nura.
rs21253_dsc_0077.jpg
Syvbarnsmoren Nura Abdi Nuur er bekymret for hvordan barna skal klare seg gjennom den verste tørkekatastrofen på flere generasjoner i Somalia.

Av Anders Nordstoga, kommunikasjonsrådgiver CARE

Nura Abdi Nuur er tydelig sliten, men fremtoningen hennes formidler også at hun er fast bestemt på å gjøre alt i sin makt for å beskytte barna sine mot den verste tørkekatastrofen i Somalia på flere generasjoner. I den stekende solen utenfor familiens provisoriske telt av kvister og tepper holder hun sitt åtte måneder gamle barn i armen. Med den andre hånden skygger hun for barnets ansikt.

Inntil for fire måneder siden levde hun med ektemannen og syv barn som omreisende husdyrsholdere i et fjellområde i Somaliland, en selverklært selvstendig stat nord i Somalia. De hadde 200 geiter. Mot slutten av 2015, da Dayr-regnet normalt skulle ha avløst tørkesesongen, fortsatte solen å skinne. Heller ikke i fjor vår kom nedbøren, da årets viktigste regnsesong skulle ha sørget for gress til dyrene og mat til familien. Deretter sviktet Dayr-regnet på nytt.

– Problemene våre startet for over ett år siden. En stund hadde vi litt drikkevann, men til slutt hadde vi ingenting. De fleste av dyrene våre hadde dødd. Jeg måtte ta med meg barna til et sted vi kunne få hjelp, forteller hun.

– Dette er den verste tørken vi har opplevd. Tidligere har det alltid vært steder vi kan reise for å finne mat og drikke, men nå er hele landet rammet av tørke.

90 kilometer til fots

Nura klarte å skaffe transport for de yngste barna til en teltleir ved en vannkilde hvor hundrevis av tørkerammede familier hadde kommet for å få hjelp. Selv måtte hun gå 90 kilometer til fots for å komme frem til leiren.

For familier som har mistet alt, dekker leiren så vidt deres mest grunnleggende behov, men det er fortsatt en kamp for å overleve. Det høye saltinnholdet i grunnvannet gir mageproblemer, og er spesielt skadelig for små barn og gravide kvinner. Underernæring og mangel på sanitære fasiliteter fører til utbredelse av sykdommer som influensa. Nura forteller at flere av hennes barn hoster og har diaré. 

– Du kan se hvordan det er: Vi har ikke noe mat, ikke noe drikkevann, null inntekt. Først da vi fikk bli med i CAREs prosjekt fikk vi penger til å kjøpe mat og drikke. Før CARE kom, fikk vi ingen hjelp, og vi spiste kun ett måltid om dagen, forteller hun.

Ektemannen ble igjen

CARE har etablert et prosjekt som gir innbyggerne i leiren mulighet til å tjene 100 dollar for 20 dager med fleksibelt arbeid. Én av oppgavene er å rense en liten bekk for søppel og dyreavføring, slik at dyrene kan drikke vannet. Om lag 13.000 personer deltar nå i slike CARE-prosjekter i de verst tørkerammede i Somaliland.

De fleste av dem som jobber i leirene, er kvinner. Mennene er enten blitt igjen hjemme for å se til gjenlevende husdyr, eller de har migrert lengre på leting etter beitemark og arbeid. Nuras mann er fremdeles i fjellene.

– Livet er vanskeligere uten mannen min, og det gjør meg trist at vi ikke er sammen, men han må passe på det lille vi har igjen, forklarer hun.

Nura håper på regn, men samtidig er hun bekymret: – Hvis det begynner å regne, vil det gå rett igjennom taket i teltet vårt. Vi har ingen plastpresenning.

 

Slik kan du hjelpe:

  • Send SMS "CARE SULT" til 2468 (200 kroner)
  • Bruk Vipps-kode 2468 og send et valgfritt beløp

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon