Aktuelt / Jemen: Stans bombingen av sultende mennesker

Jemen: Stans bombingen av sultende mennesker

Forestill deg at hele befolkningen i Norge, Sverige og Danmark levde i konstant frykt for å bli bombet; at vi manglet vann, mat og helsetjenester; at vi ikke hadde mulighet til å flykte; at vi var glemt at resten av verden. Dette har vært virkeligheten for 19 millioner mennesker i Jemen de siste to årene.
?Jeg er bare et seks år gammelt barn. Mamma hjelper meg med å hente vann fordi pappa er død, sier Shanti Wahan til CARE. Foto: Eman Al-Awami/CARE

Dette er en oversatt og tilpasset versjon av et innlegg som sto på trykk i den franske avisen Le Monde 24. april.

Tirsdag 25. april avholdes en donorkonferanse i Genève i regi av FNs generalsekretær, António Guterres. Konferansen gir våre fem organisasjoner en mulighet til å uttrykke raseri på vegne at alle de som nå lever på lånt tid, de millionene av kvinner, menn og barn som holdes som gisler av diplomatisk treghet og de krigende partenes barbariske likegladhet til alle regler for krig og menneskerettigheter.  

Hver dag jobber våre organisasjoner for å hjelpe, men det er ytterst vanskelig. Partene hindrer ofte tilgangen til mennesker med desperate behov. I tillegg til sikkerhetsrisikoer for våre ansatte og administrative barrierer, eksisterer det også i praksis nærmest en blokade av import, inkludert nødhjelp.

I et land som importerer 90 prosent av maten, mangler det nå helt nødvendige varer. Hungersnød er ikke offisielt erklært fordi det er umulig å få full oversikt over behovene. Det anslås at 462.000 barn står i fare for å miste livet på grunn av underernæring. Dette er mest sannsynlig et lavt anslag. Situasjonen kan ytterligere forverres hvis havnen i Al-Hudaydah stenger. Denne havnen er avgjørende for å få forsyninger til nordlige deler av landet. Den må holdes åpen. Statlige helsearbeidere har ikke fått lønn på flere måneder, og over halvparten av helsestasjoner og sykehus er ute av drift. Hele helsesystemet står i fare for å kollapse.   

Vi har vært vitne til intensiv og gjentatt bruk av bomber i tett befolkede områder – stikk i strid med grunnleggende prinsipper for beskyttelse av sivile. I tillegg til dem som er drept og skadet, rapporterer våre ansatte at befolkningen lider både fysisk og psykisk av angst og posttraumatisk stress.  

Hele verdenssamfunnet bærer ansvar for denne situasjonen. Det har vært katastrofalt for sivilbefolkningen at stater har fortsatt å forsyne landet med våpen samtidig som de har unnlatt å handle politisk for å få slutt på bombingen. 

Under konferansen tirsdag må det internasjonale samfunnet sende et klart budskap ved å bevilge midler som står i forhold til behovene. Men penger vil ikke være nok hvis ikke forsyninger kommer frem og bombingen av befolkede områder stanser. Konferansen handler ikke bare om penger, men også om hvordan våre ledere vil ivareta beskyttelse av uskyldige sivile og sikre at folkeretten overholdes. Alternativet er å begrave grunnleggende humanitære prinsipper sammen med ofrene i Jemen.

Undertegnet

Médecins du Monde: Doctor Jean-François Corty, Director of International Operations

Action Contre la Faim: Isabelle Moussard-Carlsen, Director of Operations

Première Urgence Internationale: Hélène Quéau, Director of Operations

Handicap International: Jean-Pierre Delomier, Director of the Humanitarian Action Division

CARE: Wael Ibrahim, Country director in Yemen

  

En skadd gutt ligger på morens fang. De venter på at det skal være deres tur til legen. Foto: Eman Al-Awami/CARE Dette var det største kjøpesenteret i Aden, og et er blitt totalt utbombet. Mer enn 3,3 millioner jemenitter er blitt tvunget til å flykte på grunn av de store ødeleggelsene. Foto: Eman Al-Awami/CARE Vann er en knapp ressurs i Jemen og mange må gå svært langt for å hente drikkevann til familien. De fleste vannkildene er blitt ødelagt og folk har mindre enn ett glass å drikke om dagen. CARE reparer

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon