Aktuelt / Fem vanlige myter om hungersnød

Fem vanlige myter om hungersnød

Det verserer flere myter om hungersnød. Er det noen av disse du trodde var fakta?
CARE-ansatte i Unity State i Sør-Sudan sjekker om barn er underernært på en helsestasjon i Bentiu. I februar ble det erklært hungersnød i deler av Sør-Sudan. Foto: Lucy Beck / CARE

MYTE: Det er alltid hungersnød ett eller annet sted i verden.

FAKTA: Selv om nesten én milliard mennesker rundt om i verden mangler mat, er hungersnød ganske sjelden. De siste 15 årene har det bare blitt erklært to tilfeller av hungersnød i verden, men nå er hungersnød nylig erklært i Sør-Sudan. FN mener også det er stor risiko for at det blir erklært hungersnød i Jemen, Somalia og nordøst i Nigeria.

 

MYTE: Folk begynner ikke å dø før det er erklært hungersnød.

FAKTA: Av de 260.000 menneskene som døde av sult eller sultrelatert sykdom i løpet av hungersnøden i Somalia i 2011, døde nesten halvparten før hungersnød offisielt var erklært. Det betyr at vi må handle nå for å redde så mange menneskeliv som mulig.

 

MYTE: Den grunnleggende årsaken til hungersnød er mangelen på mat.

FAKTA: Hungersnød er ikke utelukkende forårsaket av tørke eller dårlige avlinger, men også av alvorlig fattigdom – som ofte blir forverret av krig. Den voldelige konflikten i Sør-Sudan tvinger millioner av mennesker bort fra sine hjem, gjør det vanskelig for humanitære organisasjoner å nå fram med hjelpen, ødelegger menneskers levebrød, fører til økte matvarepriser og lammer økonomien. Den aller beste løsningen for å unngå hungersnød er derfor at væpnede grupper legger ned våpnene og gir humanitære organisasjoner tilgang til sårbare mennesker.

 

MYTE: For å forhindre at barn skal dø av hungersnød, så trenger de bare mat.

FAKTA: Barn er den gruppen som rammes hardest av hungersnød, ikke bare på grunn mangel på mat, men også fordi de er feilernært og dermed mer utsatt for sykdommer. Vanlige sykdommer kan bli livstruende for et feilernært barn. I dag anslår FN at mer enn én million barn under fem år i Sør-Sudan er akutt underernærte.

 

MYTE: Det er viktigst å gi penger til organisasjoner etter at hungersnød er blitt erklært.

FAKTA: Vi kan faktisk avverge mer død og elendighet ved å handle tidlig, og det koster langt mindre å forebygge sult enn å redde folk fra å dø. Da det var matkrise i Niger i 2004, kostet det én dollar hver dag for å unngå underernæring hos et barn. I juli 2005 kostet det i snitt 80 dollar å redde livet til et underernært barn. Men det dreier seg ikke bare om prisen – om vi får skaffet nok penger til å hjelpe nå, kan vi forhindre at mødre og fedre sitter med utsultede barn i armene og ikke har mulighet til å gi dem mat. 

Bidra her for at vi skal unngå at hungersnøden sprer seg i Øst-Afrika. 

 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon