Aktuelt / CARE fylte 70 år i 2015!
Care Blogg

CARE fylte 70 år i 2015!

I 70 år ha CARE jobbet konsekvent mot fattigdom - og for verdighet! Det startet med nødhjelp til Norge og resten av Europa etter andre verdenskrig, og nå jobber vi i 90 land over hele verden.
gammal.jpg

For 70 år siden ble CARE startet av mennesker i USA som ønsket å vise solidaritet med Europa etter andre verdenskrig. Det var utbredt fattigdom og nød på vårt kontinent. Millioner av europeere måtte flykte fra hjemmene sine på grunn av krigens herjinger. Også i Norge var det mange som trengte hjelp. 300.000 CARE-pakker ble derfor også sendt hit, fra amerikanske familier som ville strekke ut en hånd til nordmenn som trengte det. I pakkene var det mat, ulltepper, enkle redskaper og klær. Tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet, Helga Hernes, var blant dem som fikk hjelp. Hun har fortalt om den varme og trygge følelsen hun fikk da hun mottok nødhjelp fra CARE.

Akkurat nå er det mange som trenger at vi strekker ut en hånd. Verden står midt oppe i den største flyktningkrisen etter andre verdenskrig. Millioner av mennesker er på flukt, ikke minst fra en brutal krig i Syria. De aller fleste flykter til Syrias naboland, men mange kommer også til Europa og Norge. Nå er det vi som må vise solidaritet. Engasjementet som flyktningkrisen har skapt i Norge, har vært bra for det norske samfunnet. Det er en vilje til å hjelpe som rører - enten det er her i landet, eller om det er ved å gi støtte til hjelpeorganisasjoner som jobber utenlands. CARE er tilstede i Syria, nabolandene og i europeiske land som Serbia og Kroatia.

Jeg er stolt av å lede en 70-åring. CARE er en annen organsisasjon nå enn da den ble etablert 27. november 1945. Vi er blitt en av verdens største bistandsorganisasjoner, og i fjor nådde vi over 70 millioner fattige mennesker i de ulike landene vi jobber i. Vi deler fortsatt ut pakker med mat og tepper i akutte situasjoner, som for eksempel til flykningene i Europa og til de som ble rammet av jordskjelvet i Nepal tidligere i år. Men vi arbeider også langsiktig med å løfte mennesker ut av fattigdom. Da er vårt viktigste bidrag kunnskap, blant annet om økonomi og næringsdrift. Da kan folk, og spesielt diskriminerte kvinner, skape sine egne arbeidsplasser og tjene egne penger.

En av tingene vi gjør er å opprette spare- og lånegrupper. Denne metoden var det Moira Eknes, seniorrådgiver i CARE Norge, og kvinner i Niger som utviklet sammen i 1991. I dag er det nesten 11 millioner mennesker over hele verden som er med i slike spare- og lånegrupper.

I anledning 70-årsjubileet vil vi bli mer aktive på sosiale medier, så følg oss gjerne! Dersom du vil ha e-post med oppdateringer, kan du melde deg på her.

 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon