Aktuelt / Hungersnød i Sør-Sudan

Hungersnød i Sør-Sudan

Tre desperate år med tomme mager og brutal vold har ført til hungersnød i Sør-Sudan. Barna vil bli merket for livet.
Fem år gamle Nyaber ble født dagen før Sør-Sudan fikk selvstendighet. Nå sulter hun. Foto: Lucy Beck/CARE

Støtt vårt arbeid for å stanse hungersnøden her. 

Hungersnød erklæres først når en sultkatastrofe er ekstrem. Det betyr ifølge FN at underernæring blant barn under fem år overstiger 30 prosent og at det i gjennomsnitt dør to personer per 10.000 per dag.

–I løpet av de siste tre årene med vold har det kun handlet om overlevelse, og mange familier har bare hatt blader og røtter å spise. Det er nå helt avgjørende å levere mat og annen humanitær hjelp for å unngå at flere dør av sult. Samtidig ber vi innstendig alle parter av konflikten til å slutte å angripe sivile, og sikre at hjelpeorganisasjoner får tilgang til dem som er i nød, sier CAREs landdirektør i Sør-Sudan, Fred McCray.

Barna betaler prisen

Etter at en væpnet konflikt oppsto i hovedstaden i Juba, spredte volden seg i fjor sommer til hele landet. Tidligere relativt rolige områder ble kastet inn i konflikten, dyrkbar mark ble forlatt, hus ble brent til grunnen og eiendeler plyndret.

Innbyggerne i det som tradisjonelt har vært et grønt belte i Equatoria-provinsen, har i flere måneder vist tegn på katastrofal underernæring. Frø og jordbruksverktøy ble ødelagt eller plyndret, og bøndene har vært for redde til å pløye åkrene eller selge mat på markedet. Mange flyktet, og dyrkbar mark ble liggende brakk. I tillegg ammer kvinner sjeldnere fordi de ikke får i seg nok næring.

–Dette er svært alarmerende. Forskning viser at utilstrekkelig ernæring det første leveåret resulterer i fysisk, kognitiv og mental underutvikling. Sør-Sudans barn vil bli merket for livet, sier McCray.

CARE gir hjelp

CARE har distribuert mat og viktig utstyr som pressenninger, vannkanner, tepper, klær og såpe i østlige Equatoria. I tillegg har jordbrukere fått frø, verktøy og opplæring. Spare- og lånegrupper er blitt opprettet for at folk får alternative inntektskilder og sparemuligheter. Siden krisen startet i 2013 har CARE hjulpet over 300.000 i fire delstater med mat, helsetjenester, ny inntekt. I tillegg har CARE iverksatt tiltak for å beskytte mot kjønnsbasert vold og arbeide for fredsbygging.

–Men uten at konflikten avtar, blir dette som å gi et plaster til en kronisk syk pasient, sier McCray.

 

 

 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon