Aktuelt / En mors kamp for å overleve

En mors kamp for å overleve

På søndag feirer vi morsdag i Norge. Noen mødre har en tøffere jobb enn andre.
Alepporespons.jpg
Souad bor alene med sine barn på et senter for fordrevne på landsbygda i nordlige Aleppo. Hun er en av om lag 6,3 millioner syrere på flukt i eget land.

I Syria er tusenvis av mennesker drept og hundretusenvis drevet på flukt av kampene rundt Aleppo. Situasjonen blir hver dag verre for dem som fremdeles oppholder seg i landet.

Kjøp vårt morsdagskort her

– Livet her i leiren er veldig vanskelig og farlig, forteller den 45 år gamle moren Souad til CAREs samarbeidspartner ved et senter for fordrevne på landsbygda i nordlige Aleppo.

Hun er en av om lag 6,3 millioner syrere på flukt i eget land. Over én million av dem oppholder seg i ulike typer leire rundt om i Syria. De fleste av dem er kvinner og barn. De mangler det meste, og står i stadig større fare for vold og utnytting.

Etter at landsbyen der hun bodde i det østlige Aleppo, ble inntatt av soldater for tre år siden, flyktet Souad til byen Manbij i nærheten av grensen til Tyrkia. Siden hennes mann og ene sønn ble drept i et flyangrep, har livet hennes kun handlet om å ta vare på sine gjenlevende to sønner og ene datter.

– Før konflikten levde vi med verdighet. Vi hadde jordbruksland med oliventrær, og jeg jobbet som skredder, og tjente godt med penger, forteller hun om livet som nå synes som et fjernt minne.

Souad forteller at familien nå har måttet klare seg i flere måneder uten noen inntekt eller støtte. De mangler mat, drikkevann, helsetjenester og et fast sted å bo. Barna går glipp av utdanning.

CARE har blant annet bidratt til at over 6400 av de internt fordrevne i den nordlige Aleppo-regionen har fått matforsyninger, blant dem Souad og hennes familie.

– Her får vi de viktigste matvarene vi trenger, sier hun idet hun tar med seg pakken fra distribusjonen.

Etter hvert som frontlinjene flytter seg, må også fordrevne syrere fortsette å forflytte seg på leting etter trygghet. Dette har store konsekvenser for mulighetene deres til å overleve med egne midler. De blir tvunget til å bo i overfylte leire.

– Til tross for forholdene her i leiren og alt vi mangler, føler vi oss i det minste trygge. Vi håper at krigen vil ta slutt, så vi snart kan reise hjem igjen og se slektningene våre, sier Souad.

Slik hjelper CARE

Så langt har CARE og våre samarbeidspartnere hjulpet nær 1,7 millioner av dem som er rammet i Syria, og over 800.000 syriske flyktninger i Libanon, Jordan, Jemen, Egypt, Irak, Tyrkia, Hellas og Serbia. 75 prosent av dem som trenger hjelp, er kvinner og barn. Kvinner er eneforsørger for 25 prosent av syriske flyktningfamilier i Egypt, Libanon, Irak og Jordan.

I Syria bistår CARE med mat, vann, husly, tepper, varmeovner, sanitære fasiliteter og tiltak for å skape inntektsmuligheter. Vi støtter helseklinikker med særlig fokus på kvinners seksuelle og reproduktive helse. Vi bistår flyktninger med pengestøtte, matkuponger, yrkesopplæring, tilgang på helsetjenester og inntektsmuligheter. Vi jobber for forebygging av vold mot kvinner, samt en rekke sosiale tiltak for flyktninger som bor i leire.

Kvinner alene på flukt med ansvar for barn, eldre og syke har få inntektsmuligheter. De er utsatt for vold, menneskehandel og barneekteskap. Om lag én av fire av verdens flyktninger er kvinner i fruktbar alder. Av disse er anslagsvis 20 prosent gravide. De mangler ofte nødvendige helsetjenester for å overleve komplikasjoner i forbindelse med graviditet og fødsel.

Fakta: krigen i Syria

-          13,5 millioner mennesker i Syria trenger nødhjelp

-          Over 4,8 millioner har flyktet fra landet

-          Om lag 6,3 millioner er internt fordrevne i Syria

-          Minst 250.000 mennesker er drept

 

 

 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon