
Fra flyktning til frivillig i Uganda
Mary Akujo bor i en flyktningleir nord i Uganda med to yngre brødre. Foreldrene deres er døde og alle tre barna har vonde minner fra krig og vold.
Publisert i VG 29. januar, 2017
President Trumps pennestrøk rammer millioner av kvinner og barn rundt om i verden. Gjeninnføringen av den såkalte «Global Gag Rule» betyr at amerikanske bistandspenger ikke kan gå til organisasjoner som gir informasjon om trygge aborter.
Vi vet hva som kommer til å skje, fordi vi har sett det før. Da tidligere regjeringer i USA håndhevet en liknende regel, førte det til dårligere tilgang til livsviktige helsetjenester for kvinner og barn i fattige land. For Trumps skremmende beslutning rammer en hel rekke organisasjoner som gir ulike helsetjenester. Trygge aborter, familieplanlegging og prevensjon skjer ikke i et vakuum, men er ofte en del av en helhetlig helseinnsats. De organisasjonene som mister støtte, er ofte også de eneste som tilbyr vaksinering av barn og bekjempelse av HIV/AIDS. Like viktig er det å merke seg at en WHO-undersøkelse avdekket sammenheng mellom denne regelen og økning av antall aborter i land sør for Sahara. «Global Gag Rule» kan dermed ha helt motsatt virkning enn det den er ment å ha.
Ringvirkningene av dårlig tilgang til prevensjon og helsetjenester er enorme: Når en mor dør under fødsel, har hennes nyfødte barn 70 prosent større risiko for å dø. Unge jenter som må avslutte skolegang på grunn av uønsket graviditet, har store problemer med å skape en god fremtid for seg selv og sine barn. De blir fanget i en fattigdomsspiral. Hver dag dør 800 kvinner ifølge FN som følge av komplikasjoner under svangerskap, fødsler eller utrygge aborter. 99 prosent av disse bor i utviklingsland. De aller fleste ville overlevd hvis de hadde fått riktig helsehjelp.
Det er ofte enkle og rimelige tiltak som skal til, og det er disse Trump fratar sårbare og fattige kvinner. UNFPAs forskning viser at tilgang til prevensjon fører til at 67 prosent færre mødre og 77 prosent færre nyfødte dør.
Det er bra at flere norske politikere nå har reagert. Utenriksminister Børge Brende har signalisert at han vil samarbeide med sine utenlandske kollegaer for å minske skadeeffekten. Flere land har sagt det samme. Nederland varsler at de planlegger et internasjonalt fond for å støtte organisasjonene som rammes av Trumps pennestrøk. Jeg mener at Norge må ta en lederrolle i dette arbeidet. Regjeringen løftet seksuell og reproduktiv helse og rettigheter som et av hovedmålene i sin ferske handlingsplan for likestilling. Nå kan den vise muskler, gjennom å styrke Norges arbeid knyttet til dette både politisk og økonomisk.
Bildet av Trump, omgitt av bare menn, som signerer «Global Gag Rule» fikk The Guardian-redaktøren Martin Belam til å skrive på Twitter: «Uansett hvor lenge du lever, vil du aldri se et bilde av syv kvinner som skriver under på en lovgivning om hva menn kan gjøre med sine reproduktive organer». Vi vet at Trump ikke er alene. Kreftene som ønsker å begrense kvinners muligheter til selv å bestemme over egen kropp og helse, finnes i alle samfunn og i alle land. De siste årene har vi sett at disse kreftene har organisert seg i FN-fora for å svekke de internasjonale forpliktelsene og normene knyttet til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Dermed kan ikke arbeidet bare handle om å demme opp – det må trappes opp. Og Norge må lede an.
Se kun: Nyheter | Blogginnlegg
Mary Akujo bor i en flyktningleir nord i Uganda med to yngre brødre. Foreldrene deres er døde og alle tre barna har vonde minner fra krig og vold.
Mangel på næringsrik mat er fortsatt en trussel for verdens mest sårbare. Med langvarig matkrise i Niger, har Aishas innsats reddet livet til datteren Fatima.
15 år gamle Marie Claire er en del av CAREs Safe Schools for Girls-prosjekt i Rwanda, og er nå blitt leder for skolens spare- og lånegruppe.
Hun er en av de mest politisk aktive kvinnene i Niger, og nyter stor tillit for den innsatsen hun legger ned for samfunnets svakeste. Slik har det ikke alltid vært for Hadjo Djibo.
Noor Kajol var vitne til grusomheter da hun flyktet fra Myanmar. Nå har den nye hverdagen gitt henne nytt håp.
– Jeg ser frem til oppfølgingen av planen, sier Gry Larsen, generalsekretær i CARE Norge.
Kriser rammer ofte jenter og kvinner hardest, men for noen åpner det seg også muligheter. Fa’eda grep den med begge hender.
Walaa og familien måtte flykte fra krigen i Syria, men 15-åringen nekter å gi slipp på sin store drøm.
Stigmatisering, mangel på penger til bind eller tamponger og andre hindringer kan gjøre menstruasjon så vanskelig at jenter dropper ut av skolen.
Daglig utsettes kvinner i DR Kongo for seksualisert vold og konflikt, og tusener har måttet flykte fra landet. For Naomi ble en hverdagslig aktivitet med å hente vann til et mareritt.
Sofia Srour, Nina Brochmann, Wasim Zahid og Arild Øyen går inn i CAREs styre.
Asha måtte flykte fra Den demokratiske republikken Kongo til Uganda etter å ha blitt voldtatt av væpnede opprørere. På fanget har hun datteren, som hun fikk etter voldtekten.
Sivilsamfunnet er under press verden over, og i mange land står flere tiår med framskritt i fare for å bli reversert. Norge bør trappe opp sin innsats.
Claudine Tsongo har kjempet for rettighetene til overlevende etter seksuell vold i DR Kongo hele sitt arbeidsliv. Hun ser fremgang, men væpnet konflikt er et evig hinder på veien mot endring.
Selv om det stadig går fremover, fortsetter myndigheter verden over å begrense kvinners økonomiske deltakelse gjennom lover og regler.
Mange ser ikke vold i hjemmet som et problem samfunnet må ta tak i, sier Ei Shwe Yi Win. Hun ser framgang i arbeidet mot kjønnsbasert vold i Myanmar, men det er langt igjen før kvinner kan leve trygt og delta for fullt i samfunnet.
CARE Norge flytter 17. desember fra lokalene i Universitetsgata 12 til nye kontorer i Prinsens gate 18.
I forkant av regjeringsforhandlingene bør Høyre, Venstre, Frp og KrF klargjøre om de mener at Norge fortsatt skal jobbe for kvinners rett til å bestemme over egen kropp i utviklingspolitikken, inkludert retten til trygg abort.
Maryam (16) drømmer om å gå på skolen og lære å skrive. Som så mange andre barn og unge i Jemen blir hun stoppet av krig og konflikt.
Vold og konflikt gjør jobben med å nå fram med livreddende medisinsk hjelp til ebolarammede enda vanskeligere i Den demokratiske republikken Kongo.
Olive ble oppdratt til å tro at kvinner ikke hadde rett til å bestemme, verken i parforhold eller i samfunnet. Nå lærer hun og mannen Eric barna at det ikke finnes «guttejobber» og «jentejobber».
Da hun holdt på å dø forlot mannen henne. Nå jobber 18 år gamle Nadej hardt for å overleve, samtidig som hun opplyser andre om den dødelige sykdommen.
Den demokratiske republikken Kongo har hatt ti ebolautbrudd, men dette er første gang det skjer i et tett befolket område. Alexis Kyambe Kisubi beskriver en ekstremt utfordrende situasjon.
Over 22 millioner mennesker trenger humanitær hjelp i Jemen, og over halvparten av disse står i fare for å sulte. Jemenitter forteller om en desperat situasjon som stadig blir verre.
Fem år etter flukten fra Syria ser 16 år gamle Marwa for seg en fremtid som advokat eller ingeniør.
Jenter som blir tvunget fra sine hjem på grunn av krig, konflikt og naturkatastrofer er ekstra utsatt. Her er krisene der flest jenter lever på flukt.
Kvinner og likestilling skal være et tverrgående tema i norsk utviklingspolitikk. Et rekordstort bistandsbudsjett gir en unik mulighet til å vise dette i praksis, sier Gry Larsen, generalsekretær i CARE Norge.
Jordskjelv og en påfølgende tsunami har tatt livet av minst 1400 mennesker på indonesiske øya Sulawesi. Minst 70.000 mennesker har måttet rømme fra sine hjem.
I mange år levde Patricia i daglig frykt for å bli slått av ektemannen John Paul. Nå har paret blitt rollemodeller som kjemper for likestilling i lokalsamfunnet.
Det er ofte billigere, raskere og bedre for mennesker i nød å bli gitt penger direkte enn at det distribueres mat og pakker med forskjellige varer. I fjor nådde CARE mer enn to millioner mennesker med slik nødhjelp.
Kamper mellom hæren og en væpnet gruppe, som tok livet av 18 mennesker og skadet åtte, har tvunget hjelpeorganisasjoner til å stoppe deler av arbeidet mot ebola midlertidig.
For de fleste barn er skolestart en tid fylt av spenning, nye opplevelser og nye venner. For barn i Jemen er gleden ved å ta fatt på et nytt skoleår ødelagt av konflikt, flukt og økonomisk sammenbrudd.
CARE Norway and NHO (The Confederation of Norwegian Enterprise) welcome you to the go-to conference on gender equality in business.
I krig og konflikt ender mange unge jenter opp med å bli giftet bort for at familier skal ha råd til å forsørge seg selv. Rafeef holdt på å lide samme skjebne etter at familien måtte flykte fra Syria.
Flere millioner sivile er fanget i Idlib i Syria og kan bli ofre for en ny eskalering av kampene.
Mediatrice overvant frykten for å delta i samfunnet og ta mer plass. Nå bruker hun sine egne erfaringer til å hjelpe andre kvinner med det samme.
Nesten halvannen million mennesker bor i ebola-rammede områder, og kvinner og jenter er særlig utsatt for smitte.
Til tross for traumer etter voldtekt, flukt og vold prøver Pema å starte livet på nytt sammen med sine ti barn i en flyktningleir i Uganda. For å hjelpe andre som har opplevd grusomheter har hun blitt frivillig for CARE.
Over 700.000 mennesker har flyktet fra Myanmar til Bangladesh siden slutten av august i fjor, og det anslås at 919.000 nå bor i flyktningleirer like ved grensen mellom de to landene.
76 hjelpearbeidere er drept så langt i 2018, mer enn halvparten av dem i Syria.
– Kvinner og likestilling er et gjennomgående tema strategien. Det er jeg glad for, sier Gry Larsen, generalsekretær i CARE Norge.
37 tilfeller og 22 dødsfall er rapportert så langt. CARE øker sin innsats.
For Fati Tahirou og de åtte barna var hver dag en kamp for overlevelse. Nå driver hun sin egen virksomhet, betaler skolepenger for barna og har påtatt seg lederverv i et nettverk av spare- og lånegrupper.
Situasjonen i Jemen blir stadig verre, og bare fred kan redde landet fra en humanitær katastrofe.
Konsekvensene er mange og alvorlige, og påvirker millioner av jenter hvert år. Barneekteskap er en del av oppveksten til mange av verdens jenter.
Utfordringene står i kø for Niger, og det haster å finne løsninger. Likevel ser landdirektør Ely Keita grunn til optimisme.
Odette kunne ikke lese kjærlighetsbrevene fra kjæresten og fryktet at han skulle gå fra henne. Nå kan hun tjene penger og komme seg rundt uten hjelp. Neste steg er å lære engelsk.
Over 10.000 mennesker i Mali og Burundi skal få tilgang til spare- og lånegrupper og formelle banktjenester.
En allerede desperat situasjon i Jemen vil bli enda verre som følge av angrepet på havnebyen.
I samarbeid med Grieg Foundation har nesten 60.000 rwandere fått opplæring i lesing, skriving og regning siden 2011. Innen 2020 skal programmet nå ut til minst 90.000 mennesker.
CARE støtter avgjørelsen om å vedta en ny ILO-konvensjon mot vold og trakassering på arbeidsplassen.
Assumpta pleide å jobbe som frisør i andres salonger. Etter å ha blitt med i en spare- og lånegruppe startet hun sin egen, og hun har ikke sett seg tilbake siden.
Minst 65 personer er døde og 46 skadet. Flere områder rundt vulkanen er evakuert.
Med små barn, en voldelig ektemann og ingen inntekt var Hadiza Amadou (32) i en håpløs situasjon. Ved hjelp av sin egen mor og et fellesskap med andre kvinner fant hun veien ut av fattigdom og ble uavhengig.
Mer enn 250.000 menn og kvinner har endret sine holdninger til kjønnsbasert vold som følge av CAREs arbeid. Med endrede holdninger blir det også færre som utøver vold.
Det er fortsatt enorme mangler i kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter. En ny, progressiv rapport viser vei mot målet om å sikre alle tilgang til livsviktige tjenester og rettigheter.
Yawo Douvon ser store muligheter for Mali og landets befolkning i fremtiden, men for å utnytte potensialet må konflikten ta slutt.
Etter et svært godt år og på grunn av økt støtte fra donorer, næringsliv og private givere har CARE Norge doblet omsetningen.
Rykker opp fra nestleder til leder og erstatter Kjersti Fløgstad.
Kvinner og jenter over hele verden blir ofre for kjønnsbasert vold og seksuell trakassering på jobb, men likevel mangler mange land lover for å beskytte mot dette. Det trengs en ny ILO-konvensjon for å sette en internasjonal standard.
Suksessen med spare- og lånegrupper skal tas i bruk av enda flere for å styrke kvinners økonomiske utvikling i landet.
Den humanitære situasjonen i DR republikken Kongo er dramatisk forverret. 13 millioner mennesker trenger hjelp. 7,5 millioner har ikke nok mat. Jenter og kvinner har blitt ofre for grusomme voldshandlinger. Her er historiene til noen av de som har flyktet til Uganda.
Hva har vi lært av metoo-kampanjen, og hvordan kan vi ta det videre? Det var tema for debatt på Ullensaker bibliotek onsdag 11. april.
Syv år etter at de flyktet fra Syria til Tyrkia beskriver flyktninger en vanskelig situasjon, lengsel etter hjemlandet og hvor viktig litt hjelp kan være.
Ny rapport fra CARE International viser de enorme kostnadene for både rike og fattige land ved at kvinner blir ofre for vold.
Hva med å prøve en litt annerledes quiz i påsken? CARE Norge og Plan International Norge har sammen laget en quiz med kvinne- og jentespørsmål. Test kunnskapen rundt frokostbordet, i solveggen eller i bilen på vei til hytta eller bestemor.
Konflikten i Jemen går inn i sitt fjerde år. Sykdom, sult og håpløshet preger hverdagen til befolkningen.
#AidToo har avdekket at seksuell trakassering og overgrep også er omfattende i vår bransje. Nå må vi alle rydde, lufte og vaske. Men vi må også gjøre noe med grunnmuren – og endre de strukturelle årsakene til at huset ikke har vært trygt.
Flere kvinner og jenter dør under katastrofer og mer enn to av tre blir utsatt for vold, viser ny rapport. Det internasjonale samfunnet følger ikke opp løftene som er gitt.
Ved å gi kvinner grunnleggende rettigheter og muligheter kan et helt samfunn endres.
Halvparten av befolkningen er blitt drevet på flukt. Hundretusener lever fortsatt under angrep.
Hjelpeorganisasjoner trenger mer midler umiddelbart for å redde flere liv.
Nesten en uke etter at FNs sikkerhetsråd krevde umiddelbar stopp i krigføringen er det fortsatt ikke mulig å komme til med livsnødvendig hjelp.
Uten umiddelbar handling vil dødelighet blant mødre og nyfødte og seksuell vold og andre livstruende sykdommer stige blant kvinner og jenter som har flyktet til Bangladesh.
Flere hundre mennesker må evakueres for å få umiddelbar medisinsk hjelp.
Humanitære organisasjoner har stoppet distribusjon av livreddende hjelp til tusener av mennesker i Øst-Ghouta etter den kraftige bombingen av området nær Damaskus. Sivile og hjelpearbeidere er blitt tvunget til å søke tilflukt.
Rundt 55.000 tidligere analfabeter i Rwanda har fått et nytt liv takket være Grieg Foundation. Nå ønsker stiftelsen å hjelpe enda flere og utvider samarbeidet med CARE.
Med hardt arbeid og litt drahjelp har Denise Kanyere bygget opp en forretning som både selger klær og gir opplæring til lokale kvinner og menn, jenter og gutter.
Fra og med 8. mars og en uke fremover får alle H&Ms kunder mulighet til å støtte kvinners rettigheter ved å runde opp prisen i kassen.
Ti flyktninger i leire i Bangladesh forteller hva som gjør at de kommer seg gjennom dagen. Alle måtte flykte fra vold og enorme prøvelser i Myanmar og etterlate alt de eide i løpet av noen minutter.
CARE jobber hardt for å styrke kvinner, engasjere menn og gutter til å jobbe for likestilling og motvirke kjønnsbasert vold.
Flere tiår med konflikt har satt dype spor i Den demokratiske republikken Kongo. Ni av ti lever under fattigdomsgrensen, og over fire millioner mennesker er revet bort fra sine hjem.
En spare- og lånegruppe har hjulpet kvinner i Niger til å skape sitt eget arbeid, samtidig som de hjelper til med å fø landsbyen.
For hver syrer som har returnert hjem det siste året er tre nye blitt fordrevet på grunn av den pågående konflikten i Syria.
En god humanitær respons må ta hensyn til mottakernes kjønn. Kvinner og jenter lider ofte mest – også i kriser – men gutter og menn har andre behov som må tas på alvor. Her er tre anbefalinger.
2017 førte med seg en rekke humanitære kriser, men langt fra alle blir rapportert om i mediene. Basert på 1,2 millioner nettartikler på engelsk, fransk og tysk har CARE International funnet ti glemte kriser.
– Våre tanker er med våre kollegaer i Redd Barna i Jalalabad og Afghanistans befolkning. Vi vil vise solidaritet og vår dypeste medfølelse, sier Gry Larsen, generalsekretær i CARE Norge.
Er du mann, så slår du. Slik vokste han opp med å tro. Men etter å ha mishandlet kona i årevis, innså han at han måtte ut av den onde sirkelen.
Vår felles plan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. CARE er med i kampen.
Å bruke utbredt teknologi blant fattige kan redde liv.
Det går bra, for vi filmet det for deg! Her kan du se blant annet utenriksminister Ine Eriksen Søreide snakke om kvinner og ledelse.
Fødselen til Maimuna (18) startet da hun ankom flyktningleiren – etter å ha vært på flukt i nesten tre uker.
Ti år gamle Roida måtte løpe fra landsbyen i Myanmar da den ble stormet av væpnede menn. Nå bor hun sammen med familien i en flyktningleir i Bangladesh.
CAREs styre har reist til Jordan for å møte syriske flyktninger. Samtidig som Raqqa ble frigjort hadde styremedlemmene sterke møter med krigens ofre. Les om dem her.
Det er viktigere enn noen gang at Norge står fremst i kampen for å fremme kvinners rettigheter.
På den internasjonale jentedagen forteller syriske jenter hvordan de støtter hverandre i et liv på flukt fra krig.
CARE, Norfund og NHO inviterer til stor konferanse om kvinnelige ledere. Her er det mye å lære og diskutere. Sikre deg en plass i dag.
Dette interaktive kartet viser hvor CARE jobber og hvor mange som har fått hjelp.
Vi har spurt et knippe nye stortingsrepresentanter hva som er forskjellen på å være kvinnelig og mannlig politiker i Norge. Les hva de svarte.
Det er akutt behov for drikkevann, mat, medisinsk hjelp og et trygt sted å sove for over 300.000 kvinner og barn som har flyktet fra Myanmar til Bangladesh.
Rundt 130 millioner mennesker har i 2017 behov for humanitær hjelp, ifølge FN. Det er flere enn noensinne. Vi hjelper deg med å forstå hvorfor.
Det er ingen andre land i Afrika som har flere flyktninger og fordrevne enn Kongo.
CARE gir nødhjelp som mat, drikkevann og hygienepakker i Nepal, India og Bangladesh, som er rammet av voldsomme flommer.
Aminata mistet nesten hele familien i jordskredet i Sierra Leone. Les hennes historie her.
Mah-Rukh Ali er blitt sjef for kommunikasjon og samfunn i CARE Norge.
Gabriel Wadar Chieng (36) er sykepleier og leder for et av CAREs mobile helseteam. Dette er en typisk arbeidsdag for ham.
Salmaye Soumaila har et ønske for alle verdens kvinner: At de skal gjøre som henne.
Hva gjør man når man er livstruende syk, men knapt har penger til mat?
Elleve norske hjelpeorganisasjoner går sammen i kampen for å unngå hungersnød i flere afrikanske land og Jemen.
Ny rapport fra CARE viser at åtte av ti syriske flyktninger i Jordan lever under fattigdomsgrensen.
Nana Dan Sanda fra Niger var frustrert over hvor vanskelig det var å få butikken til å vokse uten å kunne låne penger. Men så dukket det opp en mulighet.
Fred. Olsen Social Engagement Group og CARE gir fattige kvinner i Tanzania nye forretningsmuligheter.
Når du støtter CAREs nødhjelpsarbeid i det østlige Afrika, er du med på å finansiere mobile helseklinikker. Blant pasientene er barn som er så underernærte, at de ikke ville overlevd uten behandling.
– Utvidelsen vil gjøre konsekvensene av regelen enda mer katastrofale for verdens fattigste kvinner og jenter enn vi opprinnelig fryktet, sier generalsekretær Gry Larsen.
I tillegg til krig og sult, rammes befolkningen i Jemen av et dødelig utbrudd av kolera. Samtidig ligger store deler av helsevesenet i ruiner.
–Tidligere har det alltid vært steder vi kan reise for å finne mat og drikke, men nå er hele landet rammet av tørke, forteller den somaliske syvbarnsmoren Nura.
Forestill deg at hele befolkningen i Norge, Sverige og Danmark levde i konstant frykt for å bli bombet.
Søstrene Hodan og Kawsar går syv timer for å hente vann.
Hungersnød skjer ikke plutselig. Det er endepunktet etter en gradvis forverring over flere år.
Anders Nordstoga har vært i Somalia og kan fortelle om barn som ikke lenger har energi til å smile og leke.
I et land på randen av hungersnød gjør grupper av forretningskvinner det de kan for å hjelpe dem som har det vanskeligst.
I en uke i mars fikk H&Ms kunder mulighet til å støtte kvinners rettigheter ved å runde opp prisen i kassen.
Det verserer flere myter om hungersnød. Er det noen av disse du trodde var fakta?
Øst-Afrika er rammet av hungersnød og ekstrem tørke. Les hva vi gjør for å hjelpe.
Les hvordan Anders Baasmo Christiansen markerte at Syria-krigen har vart i seks brutale år.
Vår praktikant har skrevet om CARE-seminaret på Kulturhuset i Oslo hun var med på å arrangere.
Tre desperate år med tomme mager og brutal vold har ført til hungersnød i Sør-Sudan. Barna vil bli merket for livet.
Landene Etiopia, Kenya og Somalia på Afrikas horn opplever en alvorlig tørkeperiode. Familier har akutt behov for mat og vann.
På søndag feirer vi morsdag i Norge. Noen mødre har en tøffere jobb enn andre.
Uten bedøvelse holdt de kvinnelige familiemedlemmene ti-åringen Hanua Noura fast mens mormoren skar av alt med en kniv.
CARE er bekymret for president Trumps innreiseforbud for flyktninger og personer fra muslimske land.
En viktig konferanse ble avholdt i Helsinki denne uken for å diskutere hvordan det internasjonale samfunnet bedre kan hjelpe dem som er rammet av krigen i Syria.
Vi håper andre norske hjelpeorganisasjoner vil slutte seg til en forpliktelse om å flytte mer penger og makt nærmere dem som selv opplever fattigdom og nød.
Verdens mektigste mann gikk fra skremmende holdninger til livsfarlig politisk handling da han signerte «Global Gag Rule».
Vil sende et budskap om at kvinners rettigheter er ukrenkelige menneskerettigheter.
Les om verdens glemte kriser i CAREs nye rapport "Suffering in Silence"
Engaging Religious Leaders in Gender Transformative Work.
Norske medier synder grovt når de omtaler barn og jenter helt ned i sju-årsalderen som selvmordsbombere.
Familiefaren Adulaleems høyeste ønske er en bedre tilværelse for sine tre barn.
Amani er syrisk flyktning i Tyrkia. Med oppdateringer fra familie og venner som fortsatt er igjen i Aleppo ber hun en bønn til verden om å stoppe massakren.
Verden er full av enkeltpersoner som hver dag gjør en ekstraordinær innsats for andre mennesker. Hva hadde verden vært uten dem?
Uwitonze (36) fikk aldri gå på skole som barn. Nå lærer hun å lese og skrive med støtte av norske Grieg Foundation.
Elisabeth Grieg er først over startstreken når CARE lanserer gründerstafett.
Dette spørsmålet var utgangspunktet for konferansen New Connections, arrangert av CARE i samarbeid med Norfund og MESH i Oslo 22. november.
Entreprenørene som skal bidra til å sikre norsk velstand etter oljen, skape en ny eksportnæring i Niger eller revolusjonere tekstilindustrien i Nepal, vet ikke ennå selv at de skal gjøre det. Men vi vet noe om dem: Slik verden ser ut i dag, er de mest sannsynlig menn.
Sykepleieren Hima Madani jobber ved en klinikk drevet av en av CAREs lokale samarbeidspartnere i den syriske byen Aleppo. Her forteller hun om hvordan det er å leve og arbeide med konstant frykt for bomber.
Seksbarnsmoren Goze er én av over tre millioner mennesker på flukt fra konflikt i Irak. Familien har mistet alt. Nå er de glade bare for å ha et betonggulv å bo på.
Flere tusen har mistet hjemmet etter at den kraftige orkanen Matthew traff landet.
CARE besøkte Young Men Initiaive i DR Kongo
I 25 år har CAREs spare- og lånegrupper skapt endringer gjennom innovativ finans. Det hele startet med en gruppe kvinner, en boks og tre hengelåser i en avsidesliggende landsby i et av verdens fattigste land.
CAREs kommentarer til statsbudsjettet.
Den kraftigste orkanen på over 60 år rammet i går Haiti. Ødeleggelsene anslås til om lag én milliard dollar.
25 år etter en revolusjonerende norsk idé i Niger, trenger vi en dugnad med bistandssektoren og finansnæringen for å gi kvinner muligheter til å skape vekst i fattige lokalsamfunn.
Til tross for at de selv mangler det mest grunnleggende for å klare seg, fortsetter tusenvis av familier i Diffa-regionen å hjelpe dem som har enda mindre. De bør være en inspirasjon for oss alle.
“On Her Own: How women forced to flee Syria are shouldering increased responsibility as they struggle to survive”. Les den nye rapporten fra CARE om kvinner på flukt
CARE Norge skal sammen med seks andre organisasjoner jobber for å gi syriske kvinner og personer med funksjonshemming mulighet til å forsørge seg selv.
Maidas forretning er en suksesshistorie. Gründeren tjener 70 000 Rwanda francs i måneden ved å lade mobiltelefoner til 100 RWF per stykk. Så langt har den største utfordringen vært å holde tritt med etterspørselen.
Sittende i sirkel rundt en sparekasse på et sandgulv i landsbyen Hamdallaye i Niger har 24 kvinner sammen funnet veien ut av ekstrem fattigdom.
Denne høsten hyller Norges største motemagasin, Costume og kleskjeden H&M i Norge sterke kvinner ved å støtte CARE.
Det er mange som drømmer om OL-gull. Les om Olympiaden som CARE arrangerte i flyktningleiren Azraq i Jordan.
Ungdommer i Goma brukte Verdens ungdomsdag til å stå opp for likestilling. Det var deltakere fra CARE prosjektet Sisi Vijana som arrangerte den vellykkede markeringen som skapte stort engasjement
Sisi Vijana er et prosjekt som gir unge menn muligheten til å bidra positivt i lokalsamfunn som fremdeles er preget av konflikter, vold og diskriminering etter flere år med blodig borgerkrig og pågående politisk uro.
Rozeen og familien hennes flyktet fra krigen i Syria til Serbia. Etter at ruten ble stengt har reisen blitt farligere og enda dyrere.
I februar 2016 pakket 18 år gamle Batoul en veske, løftet med seg sin fire måneder gamle sønn, og bega seg helt alene ut i det ukjente.
Nyahok fyller også fem år. Men ble i en alder av tre år tvunget til å flykte fra hjemmet sitt da voldelige kamper kom til landbyen der hun bodde.
Ghozlan mistet to år med skolegang da familien måtte flykte fra Syria.
Nå kan hun og søsknene gå på skole igjen takket være CARE.
Sosial urett gjør kvinner til en svært sårbare gruppe i katastrofer. Kvinner sliter med å bli hørt og ta del i avgjørelser som kan redde liv.
Møt noen av de inspirerende kvinnene som jobber i frontlinjen for CARE. Neste ukes World Humanitarian Summit må skape tiltak for å beskytte kvinner og jenter mot vold, og støtte den utrettelige innsatsen fra kvinneaktivister som leder dette arbeidet.
I mai arrangeres World Humanitarian Summit for første gang. Toppmøtet forplikter verdens ledere til å hjelpe mennesker i nød.
Internasjonale organisasjoner krever nå at president Barack Obama og president Vladimir Putin umiddelbart bruker sine diplomatiske verktøy for å redde våpenhvilen i Syria.
Jordskjelvet som rammet Ecuador i april er det kraftigste de har opplevd siden 1987. I nord-vest ble over 1100 byggninger lagt i ruiner. Nå må seks år gamle Tatiana bo i telt med sin familie.
I 2016 er det 70 år siden de første CARE-pakkene ankom Norge. 300.000 CARE-pakker ble distribuert i Norge frem til 1950. Pakkene inneholdt blant annet mat, klær, bøker og leker.
De fleste av de som mistet hjemmet for ett år siden, har fremdeles bare midlertidig husly.
Et kraftig jordskjelv rammet Ecuador på lørdag og over 270 er bekreftet omkommet og tusenvis skadet.
I samarbeid med CARE Norge, inviterer Girl Geek Dinners til et treff om hvordan «low-tech» kan være løsning på mange problemer i fattige land.
8. mars lanserer vi CareInvest, en storsatsning for å gi oppstartsstøtte til kvinnelige gründere i Afrika. Dette gjør vi på sosiale medier, websider (egne og andres), og på Latter, Aker Brygge, under She-Conference, der CARE har en egen stand.
Hun tilbereder et måltid med de aller siste durra-kornene hun har igjen. De var ment å være såkorn til neste avling, men nå blir de i stedet spist. Barna må jo ha mat.
Morsdagen gir oss en anledning til å vise takknemlighet til en mamma som har betydd mye. Det kan være en mamma, en bestemor, en venninne. Selv vil jeg bruke morsdagen til å sende en appell: Mødre på flukt trenger vår hjelp.
Kunstneren Inga Sylvestog selger 60 bilder til inntekt for CAREs arbeid med fattige kvinner.
Andelen familier i ekstrem fattigdom i Sør-Syria har økt fra 5 til 88 prosent i løpet av konflikten.
Verdens mest alvorlige humanitære krise utspiller seg nå i Jemen. Over 80 prosent av befolkningen trenger nødhjelp og vi risikerer nok en flyktningekatastrofe.
Ledere av humanitære organisasjoner og FN-organisasjoner krever i dag en stopper for blodbadet i Syria.
I 1991 reiste norske Moira Eknes til Niger for å starte et treplantingsprosjekt. Men kvinnene ville ikke ha trær. De ville lære om økonomi.
CARE arbeider gjennom langsiktige utviklingsprogrammer og nødhjelpsinnsats for å bekjempe fattigdom og hjelpe verdens fattigste mennesker med å få et bedre liv. Totalt fikk over 65 millioner mennesker hjelp av CARE i løpet av 2015.
Over syv millioner mennesker i området rundt Tsjad-sjøen er rammet av matkrise. Nå håper flere norske hjelpeorganisasjoner at giverlandskonferansen i Oslo vil bidra til å avverge en sultkatastrofe.
Først da Teresia og hennes mann Landuwari begynte å samarbeide i hjemmet, fikk de råd til å sende døtrene på skole. Likestilling er et viktig skritt ut av fattigdommen. Nå vil den norske regjeringen kutte støtten til likestillingsprogrammer som drives av CARE og andre organisasjoner.
CARE jobber for at kvinners rettigheter, deltakelse og medbestemmelse skal styrkes.
Spare- og lånegruppene er et svært viktig verktøy mot fattigdom. Målet er at kvinnene som er med i gruppene, skal klare seg selv økonomisk. Det betyr mat på bordet, helsetjenester til familien og utdanning til barna.
Før måtte alenemoren Epifani tigge mat av andre. Etter å ha fått hjelp fra CARE, er det nå hun som gir dem råd om økonomi.
CARE ble etablert i 1945 av amerikanske organisasjoner som ønsket å hjelpe Europa etter andre verdenskrig. Visste du at mange familier i Norge fikk CARE-pakker etter krigen?
Joselyn Nikuze er en gift kvinne på 41 år som har fem barn og bor i landsbyen Bigangara i Rwanda. De siste 20 årene har hun vært lærer på en barneskole. Tidligere var hun svært fattig.
Fødselen til Maimuna (18) startet da hun ankom flyktningleiren – etter å ha vært på flukt i nesten tre uker.
Kampen mot AIDS går ujevnt fremover. I tillegg til at fattige og rike har ulik tilgang på medisiner, ser vi store forskjeller mellom kvinner og menn.
I 70 år ha CARE jobbet konsekvent mot fattigdom - og for verdighet! Det startet med nødhjelp til Norge og resten av Europa etter andre verdenskrig, og nå jobber vi i 90 land over hele verden.
CAREs kortfilm #Kjærepappa har gått viralt. – Vi har truffet en nerve, sier generalsekretær Gry Larsen.