Aktuelt / Helt og heltinne
Care Blogg

Helt og heltinne

Verden er full av enkeltpersoner som hver dag gjør en ekstraordinær innsats for andre mennesker. Hva hadde verden vært uten dem?
vslaflash.jpg
Moira Eknes på besøk hos medlemmer av spare- og lånegrupper i Niger. Photo by Josh Estey/CARE

I helgen fikk Colombias president Santos Nobels fredspris. Det var veldig fortjent. I over femti år har Colombia vært herjet av krig og konflikt, med enorm menneskelig lidelse. Jeg tror det av og til kan være vanskelig for oss som bor i land med fred, å forstå hvor krevende det kan være å velge bort konflikt – å velge å gå i dialog med dem som har vært dine fiender. En annen nobelprisvinner sa det på denne måten: Du inngår ikke fred med dine beste venner, du gjør det med dine verste fiender. Dette krever mot. President Santos er en helt som tørr. Verden trenger flere verdensledere som han. 

Livslang innsats

I dag skal jeg være med å feire en annen modig person. Hun er ikke like kjent som president Santos, men er også en heltinne som har turt å gjøre noe nytt der gamle tankeganger ikke fungerte. I kveld mottar min gode kollega i CARE, Moira Eknes, prisen for livslang innsats under Norske helter-gallaen på TVNorge. Denne prisen får hun for å ha vært med på å skape de første spare- og lånegruppene i Niger for 25 år siden.

Disse gruppene har gitt millioner av fattige mennesker muligheter de ellers ikke ville hatt til å tjene egne penger. Når det ikke finnes arbeidsplasser der du bor, og du heller ikke har mulighet til å ta opp lån for å starte noe selv, da er det vanskelig å jobbe seg ut av fattigdom. Moira var med på å finne en løsning på dette. Hun var villig til å lytte til mennesker som sjelden var blitt hørt, og gå en annen vei enn den som var bestemt langt borte fra dem som faktisk opplevde problemene.

En suksess

I dag har spare- og lånegruppene spredt seg til store deler av verden og har over 13 millioner medlemmer. De er blitt omtalt som en suksess av blant annet New York Times og The Economist.  
Da Moira reiste til Niger på begynnelsen av 1990-tallet, var ikke planen å starte spare- og lånegrupper. Planen var å hjelpe kvinner med å plante trær og stanse spredning av ørken. Men da hun møtte kvinnene i Niger, fortalte de at planting av trær ikke ville gi dem det de trengte aller mest, nemlig muligheter til å tjene egne penger. Sammen utviklet de modellen.

Spare- og lånegruppene fungerer som små lokale sparebanker, som eies og drives av medlemmene selv. I gruppene kan de spare penger på en sikker måte, ta opp lån fra en felles kasse og få økt trygghet gjennom sosiale sikkerhetsnett og forsikringsordninger. Med små faste sparebeløp, kan de utrette store ting sammen. For kvinnene blir dette steget til økonomisk selvstendighet. Fra vår egen historie vet vi hvor viktig kvinners økonomiske selvstendighet har vært for likestilling og muligheter i det norske samfunnet.

President Santos og Moira Eknes. En helt og en heltinne. Deres vei har vært ulik. Deres innsats det samme, men det de har til felles er at de som enkeltpersoner har bidratt med en ekstraordinær innsats. Hva hadde verden vært uten enkeltindivider som dem?

 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon