Aktuelt / Hvordan frigjøre potensialet i kvinnelige entreprenører?

Hvordan frigjøre potensialet i kvinnelige entreprenører?

Dette spørsmålet var utgangspunktet for konferansen New Connections, arrangert av CARE i samarbeid med Norfund og MESH i Oslo 22. november.

Klikk her for å se opptak av innleggene. (Her er programmet.)

Bare en liten andel av verdens teknologientreprenører er kvinner. Dette gjelder både i rike land som Norge, og utviklingsland i Afrika. En rekke innledere diskuterte tre hovedutfordringer som må løses for å endre på dette:

  • Tilgang på kapital
  • Tilgang på kunnskap og ferdigheter
  • Tilgang på nettverk og støtte

Se filmen som åpnet konferansen: The Real ROI

Felles utfordringer

– Utfordringene for kvinnelige entreprenører er de samme over hele verden. Det er noe betryggende i det og en energi vi kan utnytte, sa den tidligere teknologijournalisten og moderator for debatten, Mark Eddo.

Leder i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, mente at vi kommet forbi diskusjonen om hvorfor vi trenger flere kvinnelige entreprenører. Spørsmålet er hvordan vi får det til å skje. Traaseth påpekte behovet for å fremheve rollemodeller og nye plattformer for at kvinnelige entreprenører kan lære av hverandre på tvers av landegrenser.

– Derfor har vi snakket med UN Women om å kåre årets kvinnelige entreprenører globalt, på samme måte som vi har gjort i Norge siden 2009, fortalte hun.

– Ikke håpløst

Leder i investeringsfondet Norfund, Kjell Roland, opplyste at kvinner faktisk starter mer næringsvirksomhet enn menn, men at det oftere skjer i den uformelle sektoren og derfor ikke inkluderes i bruttonasjonalprodukter.

– Det er et enormt potensiale for vekst når kvinner inkluderes i den formelle sektoren. Vi må snakke om barrierene for kvinnelige entreprenører, deriblant finansielle, kulturelle og juridiske, sa han.

– Dette er ikke en håpløs kamp – det skjer faktisk allerede, påpekte Roland. Han viste til at Norfund er i ferd med å utvikle en strategi og handlingsplan for kjønn med mål om å identifisere suksesshistorier i 700 selskaper hvor fondet har investert, og legge til rette for læring på tvers av sektorer.

Møter fordommer

Deltakerne på konferansen fikk også høre fra flere av dem som jobber direkte med kvinnelige entreprenører i afrikanske land. Afua Osei var med på å grunnlegge inkubatoren She Leads Africa, som siden 2012 har støttet 200.000 kvinnelige entreprenører i 35 afrikanske land.

– Vi startet dette som et svar til kvinner som ønsket å lykkes i næringslivet, men ofte manglet selvtillit, nettverk og støtte. Tilgang på kapital er en nøkkel, sammen med ferdigheter i økonomistyring, som kvinner ofte ikke får opplæring i. Vi lærer kvinner hvordan de bør snakke til investorer, med visshet om at de må overkomme negative fordommer om afrikanske kvinner, fortalte Osei.

Les også: Innovasjon for halv maskin

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon