Aktuelt / - Det viktigste er at vi er trygge

- Det viktigste er at vi er trygge

Seksbarnsmoren Goze er én av over tre millioner mennesker på flukt fra konflikt i Irak. Familien har mistet alt. Nå er de glade bare for å ha et betonggulv å bo på.
rs12556_kri2016berseve1campgoze2scr.jpg
I to år har Gozes familie bodd i et telt på fire ganger to meter i en flyktningleir i Nord-Irak. Inne i teltet er det skummadrasser, men lite annet. FOTO: Sam Bolitho/CARE

– De tok de pene jentene, forteller Goze i sitt telt i en flyktningleir i Nord-Irak. – Jeg vet ikke hva som skjedde med dem, sier hun, for å slippe å snakke om det.

For hun vet egentlig hva som skjedde med dem som ble tatt av militante ekstremister, men det er for vondt å tenke på: Kvinnene ble voldtatt og mennene drept. De mer enn 10.000 flyktningene som nå bor i teltleiren Berseve 1 har talløse slike historier. De fleste ble tvunget på flukt da væpnede menn inntok hjembyene deres med ubeskrivelig brutalitet.

CARE er til stede i denne og tre andre leirer i området for å sikre at i alt 45.000 mennesker har tilgang på rent vann, toaletter, dusjer og søppeltømming. I tillegg støtter vi 7000 innbyggere i nærliggende landsbyer, hvor ressursene ikke lenger strekker til.

Selv før offensiven mot Mosul begynte i oktober, var 3,3 millioner mennesker blitt fordrevet av konflikten i Irak. CARE spiller en nøkkelrolle for å støtte dem som er blitt nødt til å flykte fra andre deler av landet, deriblant fjellregionen Sinjar i 2014. I hele Irak har ti millioner mennesker behov for nødhjelp. Dette antallet vil stige etter hvert som kampene i og rundt Mosul intensiveres.

Vondt å tenke på barna

Goze, hennes ektemann og seks barn rømte om natten for å unngå å bli oppdaget.

 – Vi var så redde, forteller hun. – Om dagen måtte vi gjemme oss og være stille, slik at ingen skulle finne oss.

Etter syv dager uten annet enn klærne på kroppen, kom til de Zakho, en by nær grensen til Tyrkia. Derfra kunne kunne de søke tilflukt i den nylig etablerte Berseve-leiren. Goze og familien var heldige som klarte å rømme, men det har også gitt skyldfølelse.

 – Mange av våre slektninger ble igjen. I begynnelsen kunne vi fremdeles snakke med dem på telefon, men nå har telefonlinjene vært kuttet i halvannet år, så vi har ikke hørt noe fra dem.

Fire av Gozes slektninger ankom nylig leiren, etter å ha vært holdt som gisler i ett år av de væpnede angriperne.

 – Barna…, sier hun og får tårer i øynene, – De var på samme alder som mine egne. Disse barna er akkurat som mine. Det gjør vondt å tenke på hva de har vært igjennom.

Glade for betonggulv

I to år har Gozes familie bodd i et to ganger fire meter stort telt på et betonggulv bygget av CARE. De har lite annet enn skummadrasser. CARE bistår også med husholdningsartikler som såpe, tannkrem, vaskepulver og håndklær.

Klimaet i ørkenlandskapet er nådeløst. Da vi besøker dem, er temperaturen rundt 30 grader. Det er mildt sammenlignet med sommeren, når det ofte er over 45 grader. Om bare et par måneder vil det bli minusgrader, med regn, sludd og snø. Famlien er spesielt glade for betongfundamentet under teltet, forteller Goze. Det forhindrer gulvet å bli et gjørmehull.

Alle bortsett fra ett av Gozes barn går på skole i leiren. Hun og mannen måtte for litt siden gjøre det vanskelige valget å ta den 16 år gamle sønnen ut av skolen.

– Vi er nødt til å tjene penger for å forsørge familien. Når mannen min er syk, har vi ingenting. Så sønnen vår må hjelpe til, forklarer hun.

- Trygghet det viktigste

 Til tross for den vanskelige situasjonen, prøver Goze å være optimistisk om fremtiden.

– Vi er ikke gisler. Alt er ok for oss. Om vi bor her eller et annet sted, betyr ikke noe. Det viktigste er at vi er trygge.

Hun håper at de en dag vil kunne vende tilbake til familiens lille leirsteinshjem i Sinjar.

– Huset var veldig gammelt. Vi hadde ikke mye, men vi var fornøyde. Det var trygt før de militante kom.

Da vi spør om utfordringene hun møter i leiren, ler hun:

– For det første skulle vi ønske at vaskeriet var nærmere teltet vårt. Jeg må gå forbi 17 telt for å vaske klær.

 

*Navnene er endret av hensyn til deres sikkerhet.

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon