Aktuelt / CARE gir livsviktig nødhjelp i Haiti

CARE gir livsviktig nødhjelp i Haiti

Flere tusen har mistet hjemmet etter at den kraftige orkanen Matthew traff landet.
rs12082_img_2016scr.jpg

Orkanen Matthew, som traff Haiti 4. oktober, har skapt enorme ødeleggelser. Flere hundre har mistet livet. Tidligere grønne og frodige områder er blitt omgjort til ødemark av steinras og søppel. CAREs landkontor i Haiti melder om akutte behov for nødhjelp. Det er mangel på mat, og forurenset vann betyr at tilfeller av kolera stiger i et urovekkende tempo. Akkurat nå har over én million mennesker behov for hjelp.

- Da jeg så hvor stor desperasjonen var blant folk, skjønte jeg hvor mye det hastet å gjøre noe. Flere kommer til å dø hvis ikke flere ressurser blir sendt til landet. Det er avgjørende at vi handler raskt. Dette er et spørsmål om liv og død, forteller CAREs landdirektør Jean-Michel Vigreux.

CARE var blant de første hjelpeorganisasjonene som startet med distribusjon av nødhjelp sør-øst i landet, hvor befolkningen er hardest rammet. CARE startet med å levere mat og rent drikkevann i Jeremie allerede før orkanen traff landet. Så langt har CARE gitt ut rundt 55.000 varme måltider og rent drikkevann til over 30.000. CARE har også gitt midlertidig husly til de som har mistet hjemmene sine. CARE har gitt hjelp til evakueringssentere, hvor mange har mistet alt. De har mistet hjemmene sine, avlinger og husdyr. Mange har også mistet familiemedlemmer.

- Det var vanskelig å forestille seg at ødeleggelsen kunne bli verre, men da vi kjørte til Jeremie, var det et apokalyptisk syn. Hvert eneste hus var skadet eller ødelagt, forteller Jean-Michel om de første dagene etter orkanen.

Det som er annerledes med Orkanen Matthew sammenlignet med jordskjelvet i 2010, er mangelen på ressurser. Etter jordskjelvet strømmet det inn milliarder, men nå har det knapt vært millioner. Haiti er fortsatt et av verdens fattigste land og svært sårbart for naturkatastrofer. Selv rike land bruker år på gjenoppbygging etter katastrofer av samme omfang som orkanen Matthew. Det er svært viktig med både umiddelbar nødhjelp og langsiktig innsats for at lokalsamfunnene skal kunne reise seg igjen.

 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon