Aktuelt / Store ødeleggelser etter orkanen Matthew i Haiti

Store ødeleggelser etter orkanen Matthew i Haiti

Den kraftigste orkanen på over 60 år rammet i går Haiti. Ødeleggelsene anslås til om lag én milliard dollar.
OrkanenMatthew.jpg
En ung jente følger med fra huset sitt i Tabarre når evakueringen startet mandag 3. oktober. (AP Photo/Dieu Nalio Chery)

Den kraftigste orkanen på over 60 år rammet i går Haiti. 336 er bekreftet omkommet og antallet forventes dessverre å stige. Mer enn 750.000 mennesker trenger øyebelikkelig hjelp. Ødeleggelsene anslås til om lag én milliard dollar. Haiti er et av verdens fattigste land, som nylig også ble rammet av den verste tørken på flere tiår, som følge av El Niño, og fremdeles var i ferd med å gjenoppbygge samfunnet etter det katastrofale jordskjelvet i 2010.

- Den sørlige delen av Haiti er særlig hardt rammet av orkanen, og er nå avskåret fra resten av landet, sier CAREs landdirektør i Haiti, Jean-Michael Vigreux.

- Det er fremdeles vanskelig å vite hvor store ødeleggelsene er, ettersom det er vanskelig å komme i kontakt med flere av områdene, men vi vet at det har vært flom og jordskred sør i landet.
Vi har hørt at det er mange ødelagte hus, gater og broer. Husdyr har omkommet, og levebrød ødelagt. Det er en veldig skremmende.

CARE er særlig bekymret for situasjonen til om lag 60.000 gravide kvinner som bor langs den hardt rammede sørkysten, som nå er avskåret. Vigreax tror omfanget av ødeleggelsene vil være minst like store som etter orkanene Sandy og Isaac.

- Vi kommer til å trenge nødhjelp og støtte til gjenoppbygging i lang tid, sier han.

Det var sterk vind også i hovedstaden Port-au-Prince. Trær ble revet opp med roten og strømledninger kuttet. Gater var oversvømt.

CARE forbereder nå i første omgang å hjelpe 50.000 personer med nødhjelp som mat, rent vann, presenninger og hygienepakker.

- Vi opplever gjentatte kriser i Haiti. Folk merker fremdeles ettervirkningene etter jordskjelvet og kolera-epidemien i 2010, to senere orkaner, én tropisk storm og to tørkeperioder. Befolkningen har ikke lenger kapasitet til å håndtere nye kriser. Nøkkelen nå vil være å styrke deres evne til å komme seg gjennom en vanskelig tid og bistå med gjenoppbyggingen, sier Vigreaux.

Orkanen Matthew er nå på vei mot Cuba, hvor CARE også er i ferd med å forberede en nødhjelpsrespons, hvis det skulle være behov.

 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon