Aktuelt / Møt Maida – en fulloppladet entreprenør

Møt Maida – en fulloppladet entreprenør

Maidas forretning er en suksesshistorie. Gründeren tjener 70 000 Rwanda francs i måneden ved å lade mobiltelefoner til 100 RWF per stykk. Så langt har den største utfordringen vært å holde tritt med etterspørselen.
maida_rwanda.jpg

Det første du legger merke til når du besøker Maida Mushimiyimanas hjem i landsbyen Agatare, er hva som mangler. Foruten et bord, to benker, et stort batteri og enkelte mobiltelefoner på lading, er rommet tomt.

Det andre du legger merke til, rett etter at den 43-årige kvinnen starter å snakke om spare- og lånegruppen hun tilhører, er hvor vakkert hun artikulerer seg.

Når 30 hoder kommer sammen får du 30 ideer til å forandre ditt liv 

Som så mange rwandere mistet Maida og hennes familie alt under folkemordet i 1994. I hele landet mistet anslagsvis 800 000 menn, kvinner og barn livet i løpet av bare 100 dager. Men de var blant de heldige.

For å starte et nytt liv bosatte Maidas familie seg i Agatare og begynte å dyrke en liten åkerlapp. «Vi klarte bare å få dyrket frem en sekk med bønner fra åkeren. Vi manglet penger så det var vanskelig å få kjøpt den ekstra maten vi trengte. Det var også vanskelig å få varm mat, fordi vi hadde ikke råd til matolje,» forteller Maida.

Situasjonen deres er ikke unik. Til tross for optimisme for Rwandas fremtid – landet er blant de håndfull afrikanske land som har vist en imponerende utvikling de siste 15 årene – så er det fremdeles en lang vei å gå.

Andelen fattige sank med hele 12 % mellom 2006 og 2011, men fremdeles lever så mange som 37 % rwandere i ekstrem fattigdom. Og selv om antall elever som blir skrevet inn i grunnskolen har nådd nærmere 99 % - det høyeste i Afrika – så er antallet som fortsetter til videregående skole så lav som 21 %.

Makten til spare- og lånegruppene

Det er en rekke grunner til at kvinnene blir med i spare- og lånegruppene som ble startet av CARE og vår samarbeidspartner Hand in Hand. Noen har ambisjoner, andre er ensomme, mens andre er med ut fra ren desperasjon. For Maida var det først og fremst nysgjerrighet som førte til at hun ble med. «De sa at gruppene var for fattige mennesker, men jeg visste ikke om det ville utgjøre en forskjell i vårt liv,» sier hun. «Noen valgte å stå utenfor gruppen og de angrer seg nå. Selv lever vi ikke lenger i isolasjon, men lever et liv fylt av håp.»

I begynnelsen klarte gruppens medlemmer kun å spare 100 RWF hver i uken. Maida så tiden an samtidig som hun deltok på undervisning i forretningsvirksomhet. Men planen hennes var klar helt fra starten av.

En elektrisk idé

Nesten 65 % av rwandere eide mobiltelefoner i juli 2013. Samtidig er det bare 20 % som har innlagt elektrisitet. Med et slikt gap, hvordan får man ladet mobiltelefonene sine?

Dersom du bor i Agatare må du først bruke 3 000 RWF for å komme deg til byen Rwamagana, hvor du så må betale ytterligere for å få ladet telefonen. Slik var det i alle fall før. Nå for tiden, helt siden at Madia lånte 50 000 RWF fra gruppen og kjøpte seg et batteri, trenger du nå bare å gå noen minutter og får ladet mobiltelefonen til en pris av 100 RWF. Enkelt.

Maida klarte raskt å tilbakebetale lånet og kjøpte seg nok et batteri, samt et solcellepanel, slik at hun kunne drive virksomheten videre selv når batteriene var på lading. I dag har hun til og med kunder fra myndighetene som stopper hos henne for å få ladet sine bærbare datamaskiner.

Fremtidshåp

Maida møter fortsatt opp i de ukentlige møtene i spare- og lånegruppen.

«Vi er alle med å støtter hverandre. Nå sparer vi 750 RWF hver uke, pluss ytterligere 50 RWF til vårt sosialfond. Dersom noen blir syke eller får ødelagt huset sitt, eller hvis noen skal gifte seg, så kan vi hjelpe,» sier hun.

Maida setter også av penger slik at hun kan sikre at datteren Mukeshimana Zamdha på 10 år vil få en best mulige framtid. «Når jeg nå har min egen virksomhet vil jeg klare å betale de 20 000 RWF i terminen som trengs for å sende henne til en god skole, med alle de bøker, utstyr og skoleuniform som hun vil trenge.»

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon