Aktuelt / Modig mor på flukt

Modig mor på flukt

Rozeen og familien hennes flyktet fra krigen i Syria til Serbia. Etter at ruten ble stengt har reisen blitt farligere og enda dyrere.
rozeen.jpg
Miksaliste Transit senter i Beograd: Senteret mottar mellom 300-800 flyktninger daglig og tilbyr frokost og lunsj til dem. I tillegg gir ulike lokale frivillige organisasjoner klær, sko, hygieneartikler og matpakker. Rozeen og familien hennes venter i tur på å få nye klær og sko før de fortsetter sin reise nordover for å gjennforenes med sin mann i Danmark

Sliten, men stolt, står Rozeen rolig i køen med sine tre barn mens de venter på å få litt mat og nye klær. Hennes eldste datter Rebeen, 12, holder øye med sine yngre søsken, Mohamed, ti, og Komry, seks. Familien er på vei gjennom Miksaliste Senteret for flyktninger i Beograd, sammen med 400 som søker hjelp der hver dag.

Rozeen, 45, er fra en liten by nær den tyrkiske grensen i Syria. Hun, ektemannen, hans mor og deres barn flyktet fra krigen i Syria til den kurdiske regionen av Irak for tre år siden. Der gikk barna på skole og Rozeen jobbet for ulike kvinneorganisasjoner som renholder. Men mannen hennes var fast bestemt på å søke et bedre liv for familien og tok den vanskelig reisen til Danmark, gjennom Tyrkia, Hellas, Serbia og Tyskland i desember.

Som titusenvis av andre syriske flyktninger, er Rozeen desperat etter å møte mannen sin igjen og gjenforene familien.

-          Vi må komme oss til ham, han lider psykisk og han trenger oss like mye som vi trenger ham. Sier Rozeen bestemt.

Den 29. mai 2016 tok Rozeen de tre barna sine og to kofferter og begynte på den vanskelige reisen. For flyktninger, har det blitt stadig vanskeligere å nå Nord-Europa. Balkan ruten har blitt blokkert etter at land som Makedonia, Slovenia, Kroatia og Ungarn stengt sine grenser. Likevel søker hundrevis av desperate mennesker mot EU. Menneskesmuglerne har funnet alternative reiseruter, men dette er mer risikofylte og dyrere veier. I Serbia ankommer rundt 300 flyktninger hver dag. I Ungarn venter 800 flyktninger ved grensen, men bare 15 får lov til å passere hver dag. Menneskene lever under ekstremt vanskelige forhold i overfylte leirer i såkalte "ingenmannsland". Det er få toaletter og ikke nok mat til alle. Likevel har ikke Rozeen gitt opp håpet om å komme seg til Danmark og gjenforenes med sin mann.

-          Jeg betalte 500 Amerikanske dollar for å bli transportert fra Kurdistan til Tyrkia, og da hadde jeg bare 250 igjen, sier hun.

Hun og barna kom seg til en leir i Tyrkia hvor de måtte vente i ti dager, og hennes neste etappe var i en bil med fem unge menn. Da de reiste videre til Bulgaria, var det over 40 menn i gruppen, og Rozeen og datteren var de eneste kvinnene.

-          Mennene tok vare på oss og viste oss respekt, jeg gikk tom for penger for mange dager siden, og helt siden det har han lånt meg penger, sier hun og peker på en ung mann.

Men hun er fast bestemt på å betale ham tilbake når alle har kommet frem til sin endelige destinasjon.

Kvinner som reiser alene blir ofte utsatt for overgrep og vold. CARE teamet lytter nøye til Rozeen sin beskrivelse av den støtten hun har fått av den unge mannen. Fordi kvinnelige flyktninger står ovenfor mange vanskelige valg på reisen. De som hjelper deg kan være en vennlig ledsager som ønsker å beskytte familien, men det vanskelig å vite hvem man kan stole på, og hvor man bør søke hjelp.

Den eldste datteren, Rebeen, drømmer om å en dag bli barnelege,

-          Jeg er en god elev, sier den tolv år gamle jenta. Jeg ønsker å ta vare på barn når jeg blir stor, sier hun mens hun holder den yngste søsteren.

Etter å ha fått nye klær, sko og en pose med mat fra CARE på Miksaliste senteret, samler Rozeen familien før de haster avgårde for å rekke bussen som skal frakte dem til den ungarske grensen.

-          Vi er svært nær mannen min nå. Vi må dra nå, sier hun uredd og bestemt mens hun tar med seg barna og eiendeler til neste destinasjon.

CARE og våre partnerorganisasjoner har hjulpet flyktninger og migranter i Serbia og Kroatia siden sommeren 2015. På tross av stengte grenser, kommer fremdeles om lag 300 personer hver dag inn i Serbia med håp om å fortsette til Nord-Europa. CARE og partnerorganisasjonene bistår med mat, varme klær, sko og hygienepakker. Vi har støttet flyktingsentrene med vann, sanitære fasiliteter, senger og varmeovner. Det settes opp varme og barnevennlige telt. I tillegg tilbyr vi oversettelsestjenester og informasjon til flyktninger som skal reise videre. De som skal bli i Serbia eller Kroatia, for tilbud om psykososial støtte. Hittil har CARE hjulpet om lag 125.000 personer.

 

Se kun: Nyheter | Blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier


Facebook icon  Twitter icon  Youtube icon  Instagram icon